Güneş Sistemi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Dünyamızın da içinde bulunduğu Güneş sistemi hakkında bilmeniz gereken bilgileri ve bilmediğiniz ilginç gerçekleri sizler için derledik.
Güneş Sistemi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Güneş sistemi, 4.5 milyar yıl önceden beri var olan, gezegenler, cüce gezegenler, uydular, asteroidler, kuyruklu yıldızlar ve diğer tüm gök isimlerinin bulunduğu bir bölgedir. Tam merkezinde ise sistemin oluşmasına neden olan güneş bulunmaktadır. Bu devasa boşluk hakkında bilmeniz gereken gerçekleri bu içeriğimizde sizler için derledik. İşte Güneş sistemi hakkında bilgiler...

Güneş Sistemi Nedir?

Güneş Sistemi Hakkında Bilgi

Güneş sistemi, güneşte var olan çekim kuvveti sayesinde etrafında bulunan gezegenler ve onların uydularından meydana gelmektedir. 8 gezegen, 150 uydu, 5 cüce gezegenden ve milyarlarca küçük gök cisminden oluşan güneş sistemi, belli bir sıralamaya sahiptir. Samanyolu galaksisinde yer alan güneş sisteminin kütlesini, büyük çoğunlukla güneş oluşturmaktadır. Sistemdeki gezegenler, en büyük yıldız olan güneşe belirli mesafelerle sıralanmıştır.

Güneş Sistemi Özellikleri Nelerdir?

Güneş Sistemi Hakkında Bilgi

Güneş sisteminde toplam 8 gezegen vardır bunla; Dünya, Venüs, Merkür, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün'dür. Samanyolu galaksisinde yer alan güneş sisteminin en büyük gezegeni Jüpiter olduğu gibi, en küçük gezegeni ise tartışma yaratan Plüton'dur. Venüs dışında tüm gezegenler elips şeklinde yörüngeye sahip olmasıyla dikkat çekmektedir. Güneş sisteminde bulunan gezegenler hem kendi etrafında hem de Güneş etrafında batıdan doğu yönüne doğru dönmektedir. Güneşe uzak olan sistemdeki gezegenler, yakın olanlara göre daha yavaş hareket etmektedir. Dünya dışında sistemde yer alan gezegenlerin hepsi adlarını mitolojide geçen tanrılardan almaktadır. Sistemde yer alan her gezegenin farklı sayılarda uydusu vardır. Örneğin, Uranüs'ün 6, Satürn'ün 10, Jüpiter'in 12 ve dünyamızın ise 1 uydusu bulunmaktadır.

Güneş Sistemindeki Gezegenler Nelerdir?

Güneş Sistemi Hakkında Bilgi

Güneş sistemde 8 gezegen ve Güneş yer almaktadır. Bu gezegenler hem kendi etrafında hem de Güneş etrafında sürekli dönmektedir. Güneş etrafında belirli aralıklarla dizili olan bu gezegenler arasında Plüton, tartışma yaratmaktadır. Bunun sebebi ise gezegenler arasında en küçüğünün olması ve gezegen olup olmadığına dair fikir ayrılıklarının yaşanmasıdır. Eğer Plüton'u da gezegenden sayarsak güneş sisteminde toplam 9 gezegen yer almaktadır. Güneş sisteminde yer alan gezegenler ise şunlardır;

1. Merkür

Gezegenler arasında Güneş'e en yakın olan Merkür, 500 derece sıcaklığa sahiptir. Güneşe uzaklığı 57 milyon 910 bin kilometre olan Merkür'ün yüzeyi kayalıktır. 4850 kilometre çapa sahip olan bu gezegen kendi etrafında dönüşünü tam 59 günde tamamlar.

2. Venüs

Adını Roma tanrıçası Venüs'ten alan bu gezegen, Güneş'e 108 milyon 200 bin kilometre uzaktır. Venüs, Güneş'e en yakın ikinci gezegendir.

3. Dünya

Güneş'e en yakın üçüncü gezegen olan Dünya'nın uydusu Ay'dır. Yaşamın bulunduğu tek gezegen olmasıyla dikkat çekmektedir. Kendi ekseninde 24 saatte dönen Dünya, Güneş etrafında 365 gün 5 saat 48 dakika da dönmektedir.

4. Mars

Adını Roma savaş tanrıçasından alan Mars, kızıl gezegen olarak adlandırılır. Güneş çevresinde ki dönüşünü 687 günde tamamlayan Mars, -80 ile 160 derece arasında sıcaklığa sahiptir. Mars'ın Güneş'e uzaklığı 227 milyon 900 bin kilometredir.

5. Jüpiter

Jüpiter ve Güneş arasında 778 milyon 500 bin kilometre bulunmaktadır. 79 uyduya sahip olan Jüpiter, Dünya'dan 1300 kat büyüktür. Kendi çevresinde 10 saatte, Güneş çevresindeki dönüşünü ise 12 yılda tamamlamaktadır. Adını Roma tanrılarının en büyüğü olan Jüpiter'den almaktadır.

6. Satürn

Satürn gezegenin sıcaklığı -180 derecedir. 30 yılda Güneş etrafındaki dönüşünü tamamlayan Satürn'ün yörünge süresi 19'dur. Güneş'e olan uzaklığı 1437 milyon kilometredir. Satür'ün en dikkat çekici özelliği ise yoğunluğunun sudan az olmasıdır.

7. Uranüs

-217 derece sıcaklığa sahip olan Uranüs, 11 saatte kendi etrafında dönmektedir. Dünya'dan uzak olan Uranüs, 84 yılda Güneş etrafında dönmektedir.

8. Neptün

Dünya'dan 4 kat daha büyük olan Neptün, Güneş'e en uzak gezegendir. Bu sebeple -200 derece sıcaklığa sahip olan Neptün, kendi etrafındaki dönüşünü 16 saatte, Güneş etrafındaki dönüşünü ise 165 yılda tamamlamaktadır.

Güneş Sistemi Hakkında İlginç Bilgiler

Güneş Sistemi Hakkında Bilgi

- Eris, Güneş Sistemi'ndeki en büyük cüce gezegendir. Güneş etrafında dönen bu gezegenin yörüngesi ise Plüton'un 3 katı uzaklığındadır. Buna rağmen Eris, Güneş sistemindeki en uzak nesne değildir.

- Uzayda, "243 Ida" diye adlandırılan kendi uydusu olan bir asteroit vardır.

- Ganymede, Güneş Sistemi'ndeki en büyük uydu. Eğer Ganymede Jüpiter yerine Güneş'in yörüngesinde dönseydi sistemdeki en küçük gezegen olmayacaktı. Çünkü Merkür daha küçüktür.

- Bilim insanları Satürn'ün etrafında bir halka daha olduğunu keşfetti. Fakat bu halka sadece kızılötesi kameralarla gözlenebildi. Çok büyük olduğu için varlığını kanıtlayan yalnızca tek bir fotoğraf mevcut.

- Satürn'ün uydularından biri olan Hyperion, Güneş Sistemi'nde küre olmayan en büyük uydudur. Eğer süngerimsi bir yapısı olabileceğini düşünüyorsanız haklısınız. Yoğunluğu suyun yarısı kadardır ve boyutu uygun olup da su dolu bir küvete koysaydık mutlaka yüzerdi.

- Güneş Sistemi'nde böyle başka bir cisim var mı diye merak ediyorsanız eğer onun cevabı da var. Satürn de suya konulsa yüzerdi.

- Ceres, Güneş Sistemi'nin ana parçası olan tek cüce gezegendir ve Güneş'e Neptün'den daha yakındır.

- Ceres, Mars ve Jüpiter arasındaki asteroit kuşağının arasında bulunur ve aslında asteroit kuşağınındaki cisimlerin 1/3'ünden meydana gelir.

- Ceres yüzeyinin altında Dünya'nınkinden daha fazla taze su barındırır.

Güneş Sistemi Hakkında Bilgi

- Oort Bulutları, bünyesinde trilyonlarca buzul yapıyı barındıran bir halkadır ve uzaklığı Eris'inkinden 2000 kat fazladır. Oort Bulutları'nın uç noktalarında bulunan cisimlerin, Güneş'inkine nazaran diğer yıldızların yer çekimi kuvvetinden daha çok etkilendiği düşünülmektedir.

- Güneş Sistemi'ndeki bütün bu cisimlere rağmen toplam kütlenin %99.8'ini Güneş meydana getirir. Diğer kalan %0.2'nin büyük bir çoğunluğunu da Jüpiter oluşturur.

- Güneş'in kütlesel olarak çok büyük olmasına rağmen işin içine hacim girince değişiyor. Hacimce Güneş, sistemin trilyonda birini oluşturuyor. Geriye kalanı ise "Karanlık Madde" denilen devasa boşluktan meydana geliyor.

- Jüpiter gezegenler arasındaki en büyük okyanusa sahiptir. Bilim insanlarının hipotezine göre gezegendeki gazların sıvılaşması sonucu oluşan bu okyanusların derinliği 40 bin km'den fazla.

- Şimdiye kadar size iki tane cüce gezegenden bahsettik, Eris ve Ceres. Eris'in keşfinden sonra bilim insanları "Gezegen"in tanımını değiştirdiler ve bundan ötürü Plüton cüce gezegen kategorisine düşürüldü. Diğer iki cüce gezegen ise Haumea ve Makemake.

- Merkür'ün Güneş'e daha yakın olmasına rağmen, Venüs atmosfer yoksunluğundan dolayı daha sıcaktır.

- Venüs, Güneş Sistemi'ndeki tek ters yönde dönen gezegendir.

- Venüs'te bir gün Dünya yılından daha uzundur.

- Güneş'in dış atmosferi Heliosfer'in genişliğinin Neptün'e kadar ulaştığı düşünülmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Güneş Ne Zaman ÖlecekGüneş Hakkında Bilgi
Güneş Sistemindeki GezegenlerKuyruklu Yıldızlar

6. sınıf Güneş sistemi nedir?

Dünya'nın da içinde bulunduğu tüm gezegenler Güneş sisteminde yer almaktadır. Kuyruklu yıldızların, gezegenlerin ve gök cisimlerinin bulunduğu sisteme Güneş sistemi denmektedir.

Güneş sistemi nedir ve nasıl oluşur?

Günümüzden 4,5 milyar yıl önce Güneş sistemi, toz ve gazla dolu bir bulutsusuydu. dönmeye başlayınca kütle çekimi ile içe çöktü ve Güneş'i merkezinde oluşturdu. Güneş'in oluşmasından sonra kalan maddeler yığınlaşmaya başladı.

Güneş sistemi nasıl çalışıyor?

Güneşin sahip olduğu çekim kuvveti sayesinde çevresinde gezegen ver uydular bulunuyor. Güneş sisteminde yer alan gezegenler hem kendi etrafında hem de Güneş etrafında dönüyor.

Güneş sistemi içinde neler var?

Güneş sistemi içerisinde bulunanlar arasında; Güneş, 8 gezegen, bu gezegenlerin 150 uydusu, 5 cüce gezegen ve uyduları, küçük gök cisimleri yer almaktadır.

Güneş sistemi kaç yıl?

Güneş sistemi, 4,5 milyar yıldır vardır. Yapılan araştırmalara göre Güneş sistemi bundan 4,5 milyar yıl önce oluşmuştur.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum