En Tehlikeli 10 Bilim Deneyi

Bilim, dünyamızın her yerinde insanların hayatlarını ölçülemez biçimde geliştiren, dünyamızdaki en büyük güçtür fakat bazı durumlarda tehlikeli olabilecek çok güçlü bir araçtır. Bizde sizler için en tehlikeli 10 bilim deneyini derledik.
En Tehlikeli 10 Bilim Deneyi

Bilim, dünyamızın her yerinde insanların hayatlarını ölçülemez biçimde geliştiren, dünyamızdaki en büyük güçtür fakat bazı durumlarda tehlikeli olabilecek çok güçlü bir araçtır. Özellikle siyaset için gelişiyorsa. Bazı durumlarda, bilimin sınırlarını zorlama hırsı, bizi olumsuz sonuçlar doğuracak anlara götürebilir. Geçmişte yaşadığımız bazı en tehlikeli 10 bilim deneyini sizler için sıraladık.


1. Proje MKUltra

MKUltra projesi CIA’nin bilinç altı kontrolü girişimiydi. Program 1950'lerde başladı ve 1966 yılına kadar sürdü. MKUltra uyarınca, sıklıkla isteksiz olan kişilere ilaçlar, özellikle de LSD gibi halüsinojenikler verildi. Test edilen insanlar uyku ve duyu yoksunluğu, hipnoz, cinsel taciz ve diğer psikolojik işkence yöntemlerine tabi tutuldu, bazı testler ölümle sonlandı. Projenin amacı, kimyasal silah araştırmaları ve Sovyetlerle mücadele için zihin kontrollü ilaçlar üretmek için yapılan bir çabaydı.

-proje-mkultra.jpg


2. Vebayı Silahlaştırma

Veba, Avrupa nüfusunun yaklaşık yarısını öldürdü. 13. ve 14. yüzyıllarda, dünyadaki insan sayısını neredeyse 100 milyon azalttı. 1980'lerin sonlarında Sovyetler Birliği, silah başlıklarında kullanılmak üzere biyolojik savaş araştırması programını başlattı. En ölümcül biyolojik silah denemesi için veba virüsü üzerinden deneyler yaparak, bunu bir silah olarak kullanmanın yollarını araştırdı. Vebanın yanı sıra Sovyetler, biyolojik silah programı kapsamında şarbon üzerinde de denemeler yaptı.

vebayi-silahlastirma.jpg


3. Büyük Hadron Çarpıştırıcısı

Parçacık fiziğini incelemek için kurulmuş olan İsviçre'deki Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (LHC), dünyanın en büyük makine ve en gelişmiş bilimsel aracı olarak kabul ediliyor. Günümüzün en ileri araştırma programı olarak söylenen LHC, bazı kesimler tarafından oldukça fazla eleştiriliyor. LHC kapsamında yapılan bazı denemeler yüzünden depremlere neden olduğu ve dünyaya asteroitleri çektiği için oldukça eleştiriliyor. LHC için üretilen komplo teorileri genel olarak kanıtlanmamış durumda iken, potansiyel olarak Dünya'yı yutabilecek kara delikler yaratmakla suçlanıyor. Bu olasılıklar, çarpışmayı yürüten kuruluş olan CERN tarafından tamamen cevaplanmadı. CERN yaptığı açıklamada, LHC'nin tehlikeli olmadığını ancak bir miktar kara delik yaratılabileceğini de belirtti.

frengi.jpg


4. Tuskegee Frengi Deneyi

Tuskegee Frengi Deneyi 1932-1972 yılları arasında hükümet tarafından finanse edilen bir "araştırma". 1949'da Alabama'daki kırsal 399 Afrika kökenli Amerikalı hastalarda denemelere başladı. Hastaların hiçbiri frengi olduğunu bilmiyordu, sadece bildikleri vücudundaki kötü kanlara bakılacaktı. Penisilin aşısının icat edilmesine rağmen bilim adamları deneyi devam ettirdiler, hastalığın vücuttaki yayılımını görmek istediler.

ABD Halk Sağlığı Servisi tarafından gerçekleştirilen deneyin amacı, tedavi edilmediği takdirde frenginin doğal gelişimini incelemekti. Çalışmaya katılan 28 kişinin doğrudan sifilizden öldüğü, 100'ünün ise komplikasyonlardan öldüğü bildirildi.

-tuskegee-frengi-deneyi.jpg


5. Kola Superdeep Sondaj Kuyusu

1970 yılında başlayan Sovyet deneyinde, gezegenin kabuğuna inebilmek için oldukça gelişmiş bir matkap yapılmaya çalışılmıştı. 1994 yılına gelindiğinde, Rusya'nın kuzeybatısındaki Kola Yarımadasına 12 km'lik bir delik açtılar. Kazıda, 24 türe ait eski mikroskopik plankton fosil bulguları gibi çok bilimsel veriler sağladı.

Olumsuz bir şey olmamasına rağmen, o zaman dünyanın merkezine doğru sondajın beklenmedik sismik etkilere neden olabileceği endişeleri vardı. Gezegende oluşabilecek çatlaklar gibi... Delik ise şu an kapalı halde.

kola-sondaj-kuyusu-001.jpeg


6. Guatemala STD Çalışması

Bu korkunç deney, ABD hükümetinin "bilim" in adında oluşturduğu oldukça zarar veren bir başka örneğinden biri. 1945'ten 1956'ya kadar yaklaşık 1500 Guatemalalılara, frengi ve gonore de dahil olmak üzere, cinsel yolla bulaşan hastalıklar üzerinde denemeler yapıldı. Denekler yetim, evsiz ve sex işçilerinden oluşuyordu. Araştırmacılar, hastalığa yakalanmış hayat kadınlarının üzerinde vicdansız yöntemler kullanarak hastalarını tedavi etmenin yollarını arıyorlardı. Deney yüzünden şu anda John Hopkins Üniversitesi'ne araştırmadaki rolü için 1 milyar dolarlık dava açıldı.

guatemala-std-calismasi.jpg


7. Kaçınma Projesi

Askerlerde eşcinselliği "tedavi" etmek için 1971-1989 yılları arasında Güney Afrika'da bir tıbbi işkence programı başlatıldı. Irk ayrımı altında yapılan deneyde, elektrik çarpması tedavisi ve kimyasal kastrasyon gibi zorla "kayıtsız terapi" tedavilerini içeriyordu. Ordu ayrıca 900 kadar seks değişikliği operasyonuna izin verdi.

O dönemde eşcinsellik, yaygın olarak iyileştirilebilecek bir zihinsel hastalık olarak kabul ediliyordu. Güney Afrika ordusunun baş psikiyatrı olarak programdan sorumlu Dr. Aubrey Levin, sonunda uluslararası örgütler tarafından insan hakları ihlali ile suçlanarak hapis cezasına çarptırıldı. 

nazi.jpg


8. Nazi Toplama Kampı Deneyleri

Naziler, toplama kamplarındaki binlerce tutuklu üzerinde insan hayatına hiç dikkat etmeden tıbbi deneyler yaptı. "Araştırmaları" nın bir kısmı kasıtlı olarak hipotermi, insanları sıtmadan öldürme, insanlara hardal gazı bulaştırma, değişik zehirler verme, yaraları bakterilerle enfekte etme ve odun talaşı ve cam kırıkları ile doldurma konularını içeriyordu.

-nazi-toplama-kampi-deneyleri.jpg


9. Birim 731

Birim 731, 2. Dünya Savaşı sırasında insanlar üzerinde korkunç deneyler yapan Japon Ordusu'nun gizli bir Ar-Ge birimiydi. General Shiro Ishii'nin komutasındaki birim, tahmini 250.000 erkek, kadın ve çocuk üzerinde deney yaptı. Kurbanlardan çoğu, Sovyet, Müttefik askerleri ve bazı savaş tutsağı Çinlilerdi.

Hastalar üzerinde, anestezi olmadan kesilmesi, gereksiz uzuv ampütasyonları, beyin, karaciğer, akciğer parçaları gibi organlarının çıkarılması gibi vahşi denemeler yapıldı. Mağdurlar aynı zamanda biyolojik savaş, buz patlaması testleri, zorunlu gebelikler ve bomba veya alev silahlarıyla yapılan silah testlerine de tabi tutuldu.

atom.jpg


10. Trinity Testi

Amerika Birleşik Devletleri, atom bombası geliştirmek ve 2. Dünya Savaşı'nda askeri bir avantaj elde etmek için acele gizli Amerika Manhattan Projesi'ni kurdu. Bu proje, 16 Temmuz 1945'te New Mexico çölünde ilk nükleer silah denemesi Trinity adı verilen nükleer bomba testiydi.

Bilim adamları çalışmalarından nispeten emindiyseler de, bombanın yaratacağı etkilerin ne kadar kötü olabileceğinden yana şüpheleri vardı. Trinity patlamasının gücü 20 kiloton TNT'nin oluşturduğu şiddete eşit ve bu deneme ile Atom Çağı'nın başladığı kabul ediliyor.

trinity-testi.jpg

Önerilen İçerik: Dünyanın En Zehirli 10 Canlısı

NeOldu.com

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.