Yeşilçam'ın Gelmiş Geçmiş En İyi 38 Filmi

Günümüzde bile zevkle izlenen Yeşilçam filmlerini sizler için araştırdık. İşte Yeşilçam'ın unutulmaz 38 filmi...
Yeşilçam'ın Gelmiş Geçmiş En İyi 38 Filmi

Türk Sinemasına Damga Vuran En İyi Yeşilçam Filmleri

Sinema kültürünün ülkemizde gelişmesine büyük katkı sağlayan Yeşilçam, 1950'den itibaren 1990'lı yıllara kadar yüzlerce efsane filmi izleyicilerine sunmuştur. Bazen ağlatan bazen güldüren bazen de her ikisini aynı anda yaptırabilen aksiyon filmleri, dram filmleri, aşk filmleri ve aile filmleri kategorisindeki efsane Yeşilçam filmleri sizler için araştırdık. Duygu dolu sahneleri ve başarılı oyunculuk performanslarıyla göz dolduran en iyi 38 Yeşilçam filmini IMDb puanlarına göre listeledik. İşte Türkiye'nin sinema kültürüne yön veren en iyi 38 Yeşilçam filmi...

 

Yeşilçam Filmleri;


1.Yanaşma (1973) - IMDb: 6.7

yeşilçam

Cüneyt Arkın'ın unutulmayan filmleri arasına giren Yanaşma filmi, yönetmen Duygu Sağıroğlu'nun en iyi eserlerinden biridir. Başrollerinde Meral Zeren, Haydar Karaer ve Cüneyt Arkın gibi ünlü isimlerin yer aldığı filmin konusu ise; Anadolu'nun bir köyünde fakir bir genç olan Memo'nun hayat mücadelesini anlatmaktadır. Köyün ağasına hizmet eden Memo ağanın kızına sevdalansa da kendisine kızı yakıştıramaz ancak Cano'da Memo'yu sevmektedir. Hal böyleyken büyük bir aşk ateşinin içinde yanıp tutuşan Memo zamanı gelince aşkı için herkese meydan okuyacaktır.

Tür: Dram, Macera


2. Öyle Olsun (1976) - IMDb: 6.7

yeşilçam

Orhan Aksoy'un yönetmenliğini yaptığı filmin başrollerinde Tarık Akan, Müjde Ar ve Ayşen Gruda gibi ünlü isimler rol almıştır. Yeşilçam'ın yakışıklı Jön'ü Tarık Akan'ın Ferit karakterine hayat verdiği filmin konusu ise; gazetecilik yapan Ferit'in çıkardığı asılsız haberlerle karşı karşıya geldiği iş adamı Hulusi Bey'in kızı üzerinden yaptığı oyunlar anlatılmaktadır. Hulusi Bey'in kızı rolünde ise Müjde Ar oynamıştır. İkilinin arasındaki Aşk ilk başlarda Gazeteci Ferit'in bir oyunu olsa da sonralarda büyük bir sevdaya dönüşecektir.

Tür: Dram, Komedi


3. Seyyit Han (1968) - IMDb: 6.8

yeşilçam

Türk Sinemasının önemli isimlerinden Yılmaz Güney'in hem yazıp hem de oynadığı filmin yönetmenliğini de kendisi yapmıştır. Köy hayatının maddi zorlukları içerisinde ezilen iki aşığın acıklı hayatı filmin ana konusudur. Filmde Yılmaz Güneyin partneri Nebahat Çehre'dir.

Tür: Dram


4.Kanun Namına (1952) - IMDb: 6.8

yeşilçam

Lütfi Akad'ın Türk sinemasına kazandırdığı unutulmaz bir film olan Kanun Namına, 1950'li yıllarda dönemine damga vurmuş bir filmdi. Başrolünde Ayhan Işık ve Gülistan Güzey gibi isimlerin rol aldığı dizi karmaşık bir aşk dünyasında geçen namus cinayetlerini konu edinmiştir.

Tür: Dram, Polisiye


5. Petrol Kralları (1978) - IMDb: 6.8

yeşilçam

Yeşilçamın en iyi ikililerden olan Zeki ve Metin'in başrollerini oynadığı Petrol Kralları filminin yönetmenliğini de Zeki Alasya yapmıştır. Hayatlarını çalışarak kazanmaya uğraşan bu iki temiz kalpli genç mahallelinin de sıkıntılarına kayıtsız kalmazlar. Borç batağında ki mahalleliye yardımcı olabilmek için tam evlerini satacakları sırada bahçeden çıkan petrol tüm hayatlarını değiştirecektir. Suna Yıldızoğlu, Perran Kutman ve Ali şen gibi ünlü isimlerinde rol aldığı Petrol Kralları, unutulmaz Yeşilçam filmleri arasına girmeyi başarmıştır.

Tür: Komedi


6. Hasip ile Nasip (1976) - IMDb: 6.9

yeşilçam

Yine bir Zeki Alasya ve Metin Akpınar klasiği daha listemizde kendine yer bulmuştur. Yeşilçamın en komik isimlerinden olan ikili Hasip ile Nasip filminde de birbirine düşman olan ama beraber olmadan da yaşayamayan iki arkadaşı canlandırmaktadırlar. İş ve günlük hayatta babaları gibi birbirlerine rakip olan iki gencin amansızca geçen rekabeti kasabaya gelen sözde kaymakamın kızına aşık olmalarıyla birlikte filmi farklı bir boyuta taşıyacaktır.

Tür: Komedi


7. İstasyon (1977) - IMDb: 6.8

yeşilçam

Başrollerinde Cüneyt Arkın ve Hülya Koçyiğit'in rol aldığı filmin yönetmen koltuğunda ise Şerif Gören oturmaktadır. Filmde Cüneyt Arkın'ın canlandırdığı Gırgır Ali ve dönemin ünlü şarkıcısı Yasemin karakterine hayat veren Hülya Koçyiğit'in arasında geçen hikaye Ali'nin Yasemini kaçırmasıyla başlar. Gırgır Ali'nin yakın bir arkadaşı birgün Ali'ye Yasemin'i kaçırması için iş teklif eder. İlk başta artık pis işleri bıraktığını söyleyen Ali kızı başkalarının kaçırması ve her şeyin daha kötü olması ihtimaline karşın işi kabul eder. Bir süre beraber yaşamak zorunda kalan Ali ve Yasemin ilk başlarda anlaşamasalar da zamanla birbirlerine alışacaklardır.

Tür: Macera, Dram, Komedi


8. Şaşkın Damat (1975) - IMDb: 6.9

yeşilçam

Yeşilçamın ve Türk sinemasının efsanesi Kemal Sunal'ın başrolünde oynadığı filmin oyuncu kadrosunda Meral Zeren, Adile Naşit ve İhsan Yüce gibi isimler yer almaktadır. Filmin konusu; amcasından gelen paralarla rahatça yaşayan Serpil'e aşık olan bahçıvan Apti'nin hikayesidir. Amcasından para koparmak için dindar bir aile rolü oynayan Serpil ve ailesi Süleyman Bey'in bu oyunu fark etmesiyle zor duruma düşer. Bunun üzerine tek kurtuluş yolu Serpil'in Apti ile evlenmesi olacaktır. Saf ve masum bir karakter olan Apti ise başına geleceklerden habersizdir.

Tür: Dram, Komedi


9. Üç Kağıtçılar (1976) - IMDb: 7.0

yeşilçam

Yeşilçam denilince herkesin anımsadığı filmlerden biri olan Üçkağıtçılar Yönetmen Natuk Baytan'ın sinemamıza kattığı değerlerden birtanesidir. Cüneyt Arkın, Rıza Fazeli ve Robert Widmark'ın başrollerini paylaştığı film üç kafadarın başından geçenleri anlatmaktadır. Horoz Ali, Deve Ömer ve Piç Rıza birsüre hapiste yatıp ceza çektikten sonra aralarında karar vererek namuslu bir hayat yaşamayı düşünürler. Ancak huy edindikleri suç dünyası onları yine içine çeker. Birbirlerinden habersizce Fil Abbas adındaki mafya babasının parasını çalmaya çalışan üç arkadaşın yolları yine kesişir ve her birinin parayı kendisi için istemesiyle komedi başlar.

Tür: Komedi, Macera


10. Susuz Yaz (1974) - IMDb: 7.0

yeşilçam

Yeşilçam'ın en önemli filmlerinden biri olan Susuz Yaz verdiği siyasi ve politik mesajlar sebebiyle ülkemizde bir süre yayını yasaklanmıştır. Bu sırada Metin Erksan'ın yönetmenliğini yaptığı film Berlin Film Festivalinde Altın Ayı Ödülünü kazanmıştır. Filmin konusu Ege'nin birköyünde yaşayan iki zıt karakterli kardeş Osman ile Hasan'ın hayatını ele almıştır. Kuraklığın baş gösterdiği Ege topraklarında su kaynaklarını arazisinde bulunduran Hasan köylülere su vermeyerek zulmetmektedir. Kardeşi Osman ise bu durum karşısında abisine karşı gelememektedir. Köylülerle kavgaya tutuşan Hasan'ın birini öldürmesi sonucu kardeşinin suçu üslenmesini istemesi ve Osman'ın hapse girmesiyle hikaye başka bir boyut kazanır. Kocasından ayrı kalan Bahara göz koyan Hasan, baharı elde etmek için elinden gelen her şeyi yapmıştır. Filmin başrollerini Erol Taş, Hülya Koçyiğit ve Ulvi Doğan görev almıştır.

Tür: Dram


11. Nereye Bakıyor Bu Adamlar (1976) - IMDb: 7.1

yeşilçam

Zeki Alasya ve Metin Akpınar'ın başrolünü paylaştığı filmin yönetmenliğini de Osman Seden üstlenmiştir. Filmin konusu; Köyden şehre yavuklusunu aramaya gelen Metin ve yoldaşı Zeki yanlışlıkla reklam yıldızı olurlar. Etraflarına şaşkın şaşkın bakışlar atan bu iki genç daha yeni geldikleri şehirde bir anda herkes tarafından tanınır oldular. Bu sırada yavuklusu Ayşe'yi bulan Metin popülerliği sayesinde Ayşe'nin dertlerine de çözüm olmaya çalışacaktır.

Tür: Komedi


12. Garip (1986) - IMDb: 7.1

yeşilçam

Ünlü yönetmen Memduh Ün'ün unutulmaz filmlerinden biri olan Garip filminin başrolünde Kemal Sunal rol almıştır. Filmde can verdiği Kemal karakteri para kazanmak için neredeyse her gün başka bir iş yapan futbol ve Beşiktaş tutkunu bir gençtir. Bir gün sahilde kayık boyarken bulduğu bebeği ilk başlarda ailesine veya başka birine vermeye çalışsa da sonrasında yanına alır besler ve büyütür. Maddi imkansızlıklar içinde geçen yıllar ikisi içinde eğlenceli geçmektedir. Ta ki hayatları alacakları bir teklifle değişene kadar.

Tür: Dram, Komedi


13. Umudumuz Şaban (1979) - IMDb: 7.2

yeşilçam

Kemal Sunal Klasiklerinden biri olan Umudumuz Şaban filmi Kartal Tibet'in yazıp yönettiği efsane filmlerden bir tanesidir. Kovboy filmlerine özenen Şaban arkadaşlarının da onu Ringo olarak çağırmasıyla iyice kendini Kovbouluğa kaptırır. Bu sırada İstanbul'dan gelen bir haberle amcasının kahvesini devralan Şaban mahallelinin de kahramı olacaktır. Mahalleyi yıkıp yerine site yaptırmayı düşünen müteahhit Muhteşem'in karşısına mahallelinin de gazıyla çıkan Ringo'nun komik hikayesi bu şekilde başlamaktadır.

Tür: Aksiyon , Komedi


14. Şalvar Davası (1983) - IMDb: 7.2

yeşilçam

Türk sinemasının kült filmlerinden olan Şalvar Davası başarılı oyuncu kadrosu ve verdiği sosyal mesajlarla döneminin en etkileyici filmlerinden biri olmayı başarmıştır. Filmin oyuncu kadrosunda Şener Şen, Müjde Ar ve Halil Ergün gibi başarılı isimler rol almıştır. Filmin konusu ise köy ağası ve köyün erkeklerinin kadınlarına kötü davranması sonucu örgütlenen kadınların baş kaldırmalarıyla gelişen olayları anlatmaktadır.

Tür: Komedi


15. Banker Bilo (1980) - IMDb: 7.6

yeşilçam

Türk sinemasının efsane isimlerinden Şener Şen ve İlyas Salman'ın başrollerini paylaştığı filmin yönetmenliğini başarılı yönetmen Ertem Eğilmez yapmıştır. Filmin Oyuncu kadrosunda Meral Zeren, Ahu Tuğba ve Münir Özkul gibi önemli isimlerde yer almıştır. Filmin konusu Saf ve iyi niyetli Bİlo'nun Almanya'ya gitme ümidiyle yakın arkadaşı Maho'ya güvenerek yola çıkması ve sonrasında başına gelenleri anlatmaktadır. Arkadaşı Maho ( Şener Şen) tarafından dolandırılan Bilo (İlyas Salman) Almanya yerine İstanbula gelir. Bir de üstüne işsiz sefil kalınca zor günler geçirir. İlyas Salman ve Şener Şen'in muhteşem oyunculukları "Banker Bilo" filmini Yeşilçam'ın Kült filmleri arasına sokmayı başarmıştır.

Tür: Dram, Komedi


16. Sultan (1978) - IMDb: 7.6

yeşilçam

Ünlü oyuncu ve yönetmen Kartal Tibet'in başarılı eserlerinden biri olan Sultan filminin başrollerinde Türkan Şoray ve Bulut Aras rol almıştır. Şener Şen ve Adile Naşit gibi ünlü isimlerinde rol aldığı filmin konusu; Dört çoçuğuna bakmaya çalışan dul bir kadın olan Sultan ve minibüs şoförü Kemal arasında geçen aşk'ı anlatmaktadır. Gecekondu mahallesinde yaşayan Sultan mahallenin muhtarının oğlu ve minibüsçü Kemal'e aşık olur. Ancak Kemal çapkınlığıyla nam salmış bir delikanlıdır. Bir süre sonra Kemal de Sultan'a aşık olur. Fİlmin devamında ise Sultan ve Kemal mahallelinin evlerini elinden almaya çalışan Mahalle muhtarına karşı durmaya çalışıyorlar.

Tür: Dram Komedi  


17. Ah Nerede (1975) - IMDb: 7.6

yeşilçam

Yeşilçam'ın en beğenilen filmlerinden biri olan Ah Nerede filmin başrollerinde Tarık Akan ve Gülşen Bubikoğlu rol almaktadır. Filmin konusu ise; memleketten okumak amacıyla İstanbul 'a gelen üç kardeş Ferit, Murat ve Ömer'in başından geçenleri anlatmaktadır. Ferit çapkınlığıyla kızların peşinden koşarken, Murat kumar masalarında, Ömer ise siyasi eylemlerde boy göstermektedir. Bir süre sonra babalarına yakalanan kardeşler cezalarını çok ağır şekilde çekeceklerdir. Bu sırada Zehra ile tanışan Ferit şimdiye kadar olan kızlardan ayrı olarak sevdiği Zehra'yı kazanmaya çalışacaktır.

Tür: Dram, Komedi  


18. Mavi Boncuk (1974) - IMDb: 7.9

yeşilçam

Ertem Eğilmez'in Yeşilçam'a kazandırdığı en değerli filmlerden biri olan Mavi Boncuk Geniş oyuncu kadrosu ile dönemine damga vurmuş başarılı filmlerdendir. Emel Sayın, Kemal Sunal, Metin Akpınar, Halit Akçatepe, Tarık Akan, Zeki Alasya, Münir Özkul ve Adile Naşit Mavi boncuk filminde rol alan oyunculardır.Filmin konusu; hep beraber eğlenmeye gittikleri mekanda hesabı ödeyemeyince dayak yiyen 6 arkadaşın gazinocudan intikam almak için ünlü şarkıcı Emel Sayın'ı kaçırmalarıyla başlayan serüvenler anlatılmaktadır.

Tür: Komedi


19. Aile Şerefi (1976) - IMDb: 8.1

yeşilçam

Yeşilçam'ın en duygu dolu filmlerinden biri olan Aile Şerefi geniş kadrosu ve başarılı oyunculuk performanslarıyla dikkat çekmektedir. Kalabalık bir aileye sahip olan aile reisi Rıza, at arabasıyla maden suyu satarak ailesini geçindirmeye çalışan bir adamdır. Bu sırada evlenen kızı Ayşe kocası Zihni ile birlikte babasının yanında yaşamaktadır. Evin büyük oğlu Selim Tıp öğrencisi küçük oğlan Murat ortaokul öğrencisidir. Maddi imkansızlıkların ortasında yaşayan aile birde Murat'a araba çarpmasıyla iyice yıkılırlar ancak yine de aile olmaktan vazgeçmeyeceklerdir. Filmin oyuncu kadrosunda Yeşilçam'ın en değerli oyuncularından Münir Özkul, Adile Naşit, Itır Esen, Ayşen Gruda, Mahmut Cevher, Mahmut Hekimoğlu ve Şevket Altuğ rol almıştır.

Tür: Dram


20. Ah Güzel İstanbul (1966) - IMDb: 8.1

yeşilçam

Türk sinema tarihine ve Yeşilçam'a adını altın harflerle yazdıran oyuncu Sadri Alışık'ın rol aldığı film güzel bir aşk hikayesini konu edinmiştir. Baş karakter Haşmet kendi halinde fotoğrafçılık yaptığı sıralar karşılaştığı Ayşe'ye bir süre sonra aşık olur. Ancak işler Haşmet'in planladığı gibi gitmeyecektir.

Tür: Komedi, Dram  


21. Sakar Şakir (1977) - IMDb: 8.1

yeşilçam

Başrolünde Kemal Sunal'ın oynadığı Sakar Şakir filmi Yeşilçam'ın en komik filmlerinden biridir. Memleketi Kayseri'de  sakarlığıyla tanınan Şakir,  İstanbul'da yaşayan amcası vefat edince kalan mirasa sahiplenmek için İstanbul'a gider. Yol boyunca ve İstanbulda'da sakarlıkları devam eden Şakir amcasının mirasına konmaya çalışan akrabasıyla da mücadele edecektir.

Tür: Komedi, Macera


22. Çiçek Abbas (1982) - IMDb: 8.1

yeşilçam

İlyas Salman ve Şener Şen'in başrolünü paylaştığı Çiçek Abbas filmi efsane atışma sahneleriyle bilinmektedir. Filmde üçkağıtçı bir minibüs Şoförü olan Şakir ve muavini Abbas'ın hikayesi anlatılmaktadır. Nişanlısı Nazlıyı sürekli oyalayan ve aldatan Şakir'e karşın Nazlıya sırılsıklam aşık ancak muavin iken onu elde edemeyeceğini bildiği için para biriktirip minibüs alan çiçek Abbas büyük bir çekişmenin içerisine gireceklerdir. Sinan Çetinin yönetmenliğini yaptığı filmin senaryosunu da Yavuz Turgul kaleme alımıştır ve film En İyi Senaryo ödülü kazanmıştır.

Tür: Dram, Komedi


23. Umut (1970) - IMDb: 8.2

yeşilçam

Usta Oyuncu Yılmaz Güney'in hem oynayıp hem de yönettiği film birçok dalda ödüllere sahiptir. Yeşilçam' a damga vuran Umut filminin konusu ise hayatının tek değerli varlığı olan at'ını kaybeden Cabbar'ın son umut olarak gördüğü bir hocanın peşine takılması ve define peşinde hayatını, çoçuklarını ve karısını kaybedecektir. Türk ve Dünya sinemasında önemli bir yer edinen Umut Filmi 4 Altın mukafat kazanan senenin en güzel filmi olarak reklam edilmiştir.

Tür: Dram


24. Yol (1982) - IMDb: 8.2

yeşilçam

Tarık Akan'ın başrolünde oynadığı Yol filminin yönetmen koltuğunda ise Yılmaz Güney oturmaktadır. Avrupa'da en iyi yabancı film ödülü kazanan başarılı yapım Türk sinemasına yön vermiştir. Filmin konusu; Hapishanede cezasını çekmekte olan Ali'nin bayram izni ile köyüne dönmesi ve kendisini aldatan karısını öldürmeye zorlanmasını anlatmaktadır. Ali köye dönünce karısını darp edilmiş bir şekilde ahırda bulur. Her şeye rağmen karısını kurtarmak isteyen Ali karısını sırtına alarak karlarla kaplı soğuk bir yolculuğa çıkacaktır.

Tür: Dram, Gerilim 


25. Köyden İndim Şehire (1974) - IMDb: 8.4

yeşilçam

Ünlü yönetmen Ertem Eğilmezin Yeşilçam'a kazandırdığı başarılı yapımlardan biri olan Köyden İndim Şehire filmi Kemal Sunal, Zeki Alasya, Metin Akpınar, Halit Akçatepe, Meral Zeren ve Perran Kutman gibi başarılı isimleri oyuncu kadrosunda bulundurmaktadır. Köyden İndim Şehire filminin konusu ise; babalarından vasiyet kalan altınları tarlada bulur ve bozdurmak için şehre giderler. Burada köyden de tanıdıkları kuyumcu Ali Rıza emmiden yardım isterler ancak Ali Rıza'nın gözü de altınlardadır. Salak Milyonerler filminin devam filmi olan Köyden İndim Şehire filmi Türk sinemasının komedi dalındaki en başarılı yapımlarından biridir.

Tür: Komedi


26. Bizim Aile (1975) - IMDb: 8.4

yeşilçam

Minür Özkul, Tarık Akan, Adile Naşit, Halit Akçatepe, Itır Esen, Şener Şen ve Ayşen Gruda gibi isimleri oyuncu kadrosunda barındıran Türk sinemasının başarılı yapımı tam bir aile filmidir. Filmin konusu; Genç yaşta dul kalan Yaşar Usta ve Melek Hanım'ın evlenmesiyle başlayan serüven çocuklarının ilk başta anlaşamamasıyla hareketlenmiştir. Bir dizi olaylar yaşandıktan sonra da 7 kardeş mutlu mesut yaşamaya başlayacaklardır.

Tür: Komedi, Dram


27. Muhsin Bey (1987) - IMDb: 8.5

yeşilçam

Ünlü Yönetmen Yavuz Turgul'un en iyi filmi olarak nitelendirilen başarılı yapım bünyesinde Şener Şen ve Uğur Yücel gibi usta isimleri barındırıyor. Muhsin Bey 80'li yıllarda İstanbulda bir plak şirketinin sahibi olmakla beraber musikiye hayran bir kişidir. O sıralarda köyden kente göç eden Ali Nazik ile tanışan Muhsin Bey Ali'yi büyük bir şarkıcı yapmayı düşler. Ancak bir sorun vardır ki Ali, hiç hoşlanmadığı tür olan Arabesk şarkısı söylemektedir. Bu tezatlık bir süre sonra büyük sorunlara yol açacaktır.

Tür: Macera, Komedi, Dram


28: Gülen Gözler (1977) - IMDb: 8.5

yeşilçam

Ertem Eğilmezin yönetmenliğini yaptığı efsane film Gülen Gözler Yeşilçam'a damgasını vuran en iyi filmlerden biridir. Kadrosunda Adile Naşit, Münir Özkul, Ahmet Sezerel, Şener Şen ve Müjde Ar gibi ünlü isimleri barındırıran filmin konusu ise Yaşar Usta'nın (Münir Özkul) maddi sıkıntılar içerisinde ailesini geçindirme çabaları ve kızlarıyla evlenme arzusundaki gençleri anlatmaktadır.

Tür: Komedi, Dram 


29. Selvi Boylum Al Yazmalım (1977) - IMDb: 8.6

yeşilçam

Bir döneme damgasını vuran Yeşilçam'ın en duygusal filmi Selvi Boylum Al Yazmalım türk sinema tarihinin gelmiş geçmiş en iyi filmlerinden biridir. Kadir İnanır, Türkan Şoray ve Ahmet Mekin'in başrolünü paylaştığı filmin konusu; Köylü kızı Asya ve Kamyon Şoförü İlyas'ın büyük aşkını konu edinmiştir. Filmde İlyas yaptığı hatalar ve işlerinin kötü olması sebebiyle Asya'yı bir çocuğuyla beraber terk eder. Sokakta kalan Asya'ya ise Cemşit (Ahmet Mekin)  sahip çıkar. Günün birinde şans eseri çıkagelen İlyas Asya'nın kalbindeki yaraya tuz basacaktır.

Tür: Dram


30. Çöpçüler Kralı (1977) - IMDb: 8.6

yeşilçam

Yeşilçam'ın en değerli oyuncusu Kemal Sunal'ın muhteşem oyunculuk performansıyla tam bir baş yapıt olan Çöpçüler Kralı Türk sinemasınında klasiklerinden olmayı başarmıştır. Filmin oyuncu kadrosunda Kemal Sunal, Şener Şen ve Ayşen Gruda gibi önemli isimler yer almaktadır. Basit bir belediye çöpçüsü olan Apti (Kemal Sunal) mahallenin güzel kızı Hacer'e ( Ayşen Gruda) vurulmuştur. Hacer'in istediği ise Apti'den daha iyi durumda olan Zabıta Memuru Şakir (Şener Şen)'dir. Kızın ailesi de kızlarını daha varlık içinde olan Şakir'e verirler. Tam da bu sırada Apti'nin yanlışlıkla ünlü olması olayları değiştirecektir.

Tür: Macera, Komedi, Dram


31. Kibar Feyzo (1978) - IMDb: 8.7

yeşilçam

Yeşilçam'ın en iyi filmleri listesine girmeyi başaran bir diğer Kemal Sunal klasiği de Kibar Feyzo filmidir. Ünlü oyuncular Şener Şen, Müjde Ar ve Adile Naşit'in de rol aldığı Türk sinemasının kült filmi dönemin tüm etkin sorunlarına değinmiştir. Filmin konusu; Feyzo askerden döndükten sonra çocukluktan beri sevdiği Gülo'yu babasından ister Ancak Gülo'nun başka talipleri de vardır. Bunu fırsat bilen Hacı baba başlık parasını arttırır da arttırır. Köyün Ağasıyla da sorunlar yaşayan Feyzo şehre çalışmaya gidecektir. Feyzo'nun şehirde ve köyde başına gelen olaylar mükemmel bir kurguyla anlatılmıştır.

Tür: Komedi


32. Züğürt Ağa (1985) - IMDb: 8.7

yeşilçam

Şener Şen'in kült filmlerinden biri olan Züğürt Ağa Yeşilçam'ın en iyi filmlerinden bir tanesi olmayı başarmıştır. Filmin konusu köy ağası rolünde oynayan Şener Şen'in başından geçenlerden bahsetmektedir. Ağalığın zahmetlerinden sıkılan Köy Ağası tası tarağı satarak Şehre yerleşir ve başına gelmeyen kalmayacaktır.

Tür: Dram


33. Canım Kardeşim (1973) - IMDb: 8.7

yeşilçam

Türk sinemasınınkült filmlerinden biri olan Canım Kardeşim acıklı sahneleriyle izleyenleri göz yaşına boğan efsane bir filmdir. Ertem Eğilmez'in en iyi yönetmen ödülünü kazandığı film daha birçok dalda ödüller kazanmıştır. Filmin başrollerinde ise Tarık Akan, Halit Akçatepe ve Kahraman Kıral  görev almıştır. Filmin konusu yokluk içinde bir hayata rağmen hasta kardeşi Kahraman'ı mutlu etmeye çalışan Murat ve yakın arkadaşı Halit'in acıklı hikayesini anlatmaktadır.

Tür: Dram, Komedi


34. Şaban Oğlu Şaban (1977) - IMDb: 8.8

yeşilçam

Yeşilçam'ın en komik filmlerinden biri olan Şaban Oğlu Şaban kesinlikle izlemeniz gereken klasiklerden biridir. Yine bir Ertem Eğilmez filmi olan Şabanoğlu Şaban'ın oyuncu kadrosunda Kemal Sunal, Halit Akçatepe ve Şener Şen gibi değerli isimler rol almıştır. Filmin konusu Askerde de birbirleriyle anlaşamayan Kemal Sunal ve Şener Şen'in sivil hayatta da karşılaşmalarıyla birlikte gelişen son derece komik olayları anlatmaktadır.

Tür: Komedi


35. Neşeli Günler (1978) - IMDb: 8.8

yeşilçam

Yeşilçam'ın en iyi aile filmlerinden biri olan Neşeli Günler konusu nedensizce sebeplerden dolayı dağılan bir ailenin tekrar birleşebilmek için uğraşan çocukları etrafında gelişmiştir. Yıllarca birbirinden ayrı kalan 6 kardeşin tesadüf sonucu birbirlerini bulmasıyla başlayan hikaye hem duygusal hem de komedi türünde sağlam bir filmdir. Filmin oyuncu kadrosunda ise Münir Özkul, Adile Naşit, Şener Şen, Ayşen Gruda, Oya Aydoğan ve Ahmet Sezerel gibi isimler rol almaktadır.

Tür: Duygusal, Komedi


36. Süt Kardeşler (1976) - IMDb: 8.9

yeşilçam

Ertem Eğilmez klasiklerinden biri olan Süt Kardeşler Yeşilçam'ın en beğenilen filmlerinden biridir. Şener Şen, Adile Naşit, Kemal Sunal, Halit Akçatepe ve Hale Soygazi gibi isimleri kadrosunda barındıran efsane film Osmanlı'da bahriyeli olarak askerlik yapan Şaban ve Ramazan'ın maceralarını konu edinmiştir. Şener Şen ve Kemal Sunal'ın mükemmel sahneleriyle dikkat çeken film Türk sinemasına damga vurmuştur. 

Tür: Komedi


37. Tosun Paşa (1976) - IMDb: 9.0

yeşilçam

Yeşilçam'ın en  bilinen filmlerinden biri olan Tosun Paşa muhteşem oyuncu kadrosu ve senaryosuyla dikkat çekmektedir. 70 ve 80'li yıllara damgasını vuran filmin yönetmen koltuğunda ise Kartal Tibet oturmaktadır. Birbirine düşman iki aile olan Seferoğulları ve Tellioğulları arasındaki Yeşilvadi mücadelesi üzerine bir de Daver beyin kızı Leyla savaşı eklenince olaylar iyiden iyiye enteresanlaşır. Birde üstüne Tosun paşa konusu eklenince film Türk komedisinin en iyi filmlerinden bir olmuştur.

Tür: Komedi


38. Hababam Sınıfı (1975) - IMDb: 9.4

yeşilçam

Rıfat Ilgaz'ın aynı adlı eserinden uyarlanan Hababam Sınıfı filminin yönetmen koltuğunda ise Ertem Eğilmez oturmaktadır. Filmin oyuncu kadrosunda ise Tarık Akan, Kemal Sunal, Münir Özkul, Adile Naşit ve Halit Akçatepe gibi önemli isimler yer almıştır. Filmin konusu ise Özel Çamlıca Lisesinin haylaz Hababam Sınıfı ve yeni müdür muavini Mahmut Hoca arasında geçenler anlatılmaktadır.

Tür: Komedi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum