Ekmek Bulamıyorlarsa Pasta Yesinler

Hepimizin yakından bildiği ve özellikle tarihçilerin veya siyasetçilerin ağzından düşmeyen bu sözün sahibi aslında kim ve neden bu sözü söyledi? Peki, böyle bir söz gerçekten söylendi mi?
Ekmek Bulamıyorlarsa Pasta Yesinler

1789 yılında Fransız Devrimi’nin tüm hızıyla devam ettiği zamanlarda Paris’te yoksullar ayaklandı çünkü kimsenin yiyeceği yoktu. Her ne kadar “Ekmek bulamazlarsa pasta yesinler” sözünü Paris’te ekmek kıtlığının doruğa ulaştığı dönemlerde Kraliçe Marie Antoinette’in söylediği düşünülse de aslında bu doğru mudur tartışılır ve onun bu sözü söylediğine dair bir kanıt yoktur.

İlk olarak belirtmek gerekir ki bu sözün aslında pastadan değil brioche adlı bir çörekten bahsedilir. Az miktarda tereyağı ve yumurtayla lezzetlendirilmiş taze bir beyaz somun ya da ekmek olan bu çörek düşünüldüğü zaman aslında “Ekmek bulamazlarsa pasta yesinler” sözü için iyi niyetlidir de diyebiliriz: “Eğer ekmek istiyorlarsa onlara iyi cinsinden verin.”

Peki, bu sözleri söyleyen kimdi? Jean-Jacques Rousseau bu ifadeyi 1740’ta duyduğunu söylemiştir. Marie Antoinette’in biyografisini yazan Lady Antonia Fraser ise bu sözü XIV. Louis’nin karısı Kraliçe Marie-Therese’e atfetse de bu sözü söyleyebilecek çok sayıda 18.yy leydisi vardı. Bu sözü kimsenin söylememesi ve propaganda amaçlı uydurulmuş olması da mümkündür.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.