Kışın Hiç Bitmediği Dünyanın En Soğuk 15 Şehri

Dünyada kar ve soğuğun hiç gitmediği, her zaman kışın yaşandığı şehirleri merak ediyorsanız yazımızı okuyabilirsiniz. İşte Dünyanın en soğuk şehirleri...
Kışın Hiç Bitmediği Dünyanın En Soğuk 15 Şehri

Mevsim şartları her şeyi değiştirebilir; yaşantıyı, çevreyi ve hatta insanları… Yaşadığınız ülkenin dünya üzerinde bulunduğu konum mevsim üzerinde etkilidir. Bulunduğunuz bölgeye göre yaz mevsimini çok iyi biliyorken kış mevsiminin gerçek yüzünü görmemiş olabilirsiniz. Peki, en soğuk şehirlere bir göz atmak ister misiniz? Bu yazımızı okurken içinizi üşütecek dünyanın en soğuk 15 şehrine şahitlik edeceksiniz.

Dünyanın En Soğuk Şehirleri Listesi

SıraŞehirÜlkeDerece
1OymyakonRusya- 50
2YakutskRusya- 40
3NorilskRusya- 27
4HarbinÇin- 17
5FairbanksAlaska- 40
6VorkutaRusya- 35
7International FallsAmerika- 32
8YakutatAmerika- 49
9Coral HarbourKanada- 30
10UlanbaturMoğolistan- 28/- 24
11NarınKırgızistan- 20
12DudinkaRusya- 28/- 18
13HellNorveç- 25
14YellowknifeKanada- 41
15SnagKanada- 32

Dünya'nın En Soğuk 15 Şehri

İşte dünyanın en soğuk şehirleri:

1. Oymyakon (Rusya)

Dünyanın En Soğuk Şehirleri

Oymyakon, dünyanın en soğuk şehri unvanına sahiptir. Şehirde ortalama hava sıcaklığı - 50 derecedir. En düşük sıcaklık ise 1926’da - 71.2 olarak ölçülmüştür. Kuzey Kutbuna çok yakın bir şehirdir ve burada 500 kişi yaşar. İnsanlar ısınmak için çam ağaçlarının kurutulmuş dallarını ve at dışkısı yakar. Cadde ve sokaklarda buz tutmayan yer yoktur. İnsanların üzerindeki kıyafetleri, ellerindeki su, kirpikleri ve ağızlarındaki tükürükler bile buz tutmaktadır.

2. Yakutsk (Rusya)

Dünyanın En Soğuk Şehirleri

Yakutsk, dünyanın en soğuk ikinci şehridir. Ortalama sıcaklık - 40 derecedir. Şehirdeki en düşük sıcaklık 1891’de - 64.4 derece olarak ölçülmüştür. Şehrin büyük bir bölümünde donmuş topraklar bulunur. Bu sebeple ev inşa etmek çok zordur. İnsanlar donmuş toprak yüzünden mezar kazmakta bile zorlanır. Mezar kazmak 3 gün sürer. Buzla kaplı sokak tabelalarını görmek bile çok zordur. Soğuğun hüküm sürdüğü bu şehirde 300 bin kişi yaşamaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Yakutsk Hakkında Bilgi

3. Norilsk (Rusya)

Dünyanın En Soğuk Şehirleri

Norilsk, donmuş toprak bölgesinde yer alan üç büyük şehirden biridir. 100 binden fazla nüfusa sahiptir. Kuzey Kutbuna çok yakın olduğu için en soğuk şehirlerden biridir. Ortalama sıcaklık - 27 derecedir. Dünyanın en büyük nikel, bakır ve paladyum madenleri burada bulunur.

4. Harbin (Çin)

Dünyanın En Soğuk Şehirleri

Çin’de yer alan Harbin “Buz Şehri” olarak anılır. Burada kış çok uzun ve soğuk geçer. Mimarisi en görkemli olan Uzak Doğu şehirlerinden biridir. Soğuğa rağmen bu şehre gitmenizi öneririz. Çünkü dünyadaki en büyük kar festivallerinden biri Harbin’de düzenlenir. Festivalde muhteşem görüntüler ortaya çıkar, eğlenceli anlar size soğuğu unutturabilir. Harbin, festival ve mimarisiyle Çin’in önemli turizm şehridir.

5. Fairbanks (Alaska)

Dünyanın En Soğuk Şehirleri

Fairbanks Alaska’nın en büyük şehridir ve burada 30 binden fazla kişi yaşar. Hava sıcaklıkları bazen - 40 derecenin altına düşer. Kar yağışlarının fazla olduğu bu şehirde kar festivalleri düzenlenir. Fairbanks, kuzey ışıklarını izlemek için de mükemmel bir şehirdir. Bölgede turistlerin en çok ziyaret ettiği şehirlerden biridir.

6. Vorkuta (Rusya)

Dünyanın En Soğuk Şehirleri

Vorkuta, Rusya’da bulunan en soğuk şehirlerden biridir. Ortalama sıcaklık - 35 derecedir. 70 bin kişilik nüfusa sahip şehirde insanlar ısınmak için çok para harcar. Çok kar yağdığı için sokakta yürümek ve araba kullanmak imkansız hale gelebilir. İnsanlar çoğunlukla vakitlerini evlerinde geçirir.

7. International Falls (Minnesota, ABD)

Dünyanın En Soğuk Şehirleri

ABD’nin Minnesota eyaletinde bulunan International Falls, “Icebox of the Nation” olarak anılır. Şehirde 5 binden fazla kişi yaşamaktadır. Sıcaklık bazen - 32 dereceye kadar düşmektedir. Kar yağışları ve soğuk festivaller sayesinde eğlenceye dönüşür. Şehirde 40 yıldır yapılan kış festivalinde harika anlar yaşanır.

8. Yakutat (Alaska, ABD)

Dünyanın En Soğuk Şehirleri

Yakutat, 590 kişilik nüfusa sahip, sessiz ve sakin bir şehirdir. Soğuğun hükmettiği bu şehirde sıcaklık nadiren - 49 derecenin altına düşmektedir. Ortalama sıcaklık - 42 ile 25 derece arasında değişir. Buz şehrinde karayolu ve demiryolu ulaşımı yoktur. Ulaşım sadece havayolu ve denizyolu ile yapılır. Halkın tüm kazancı balıkçılık ve deniz ürünlerinden gelir.

9. Coral Harbour (Kanada)

Dünyanın En Soğuk Şehirleri

Coral Harbour, Kanada’da bulunan dünyanın en soğuk şehirlerinden biridir. Burada soğukla en iyi baş edebilen halklardan olan Eskimolar yaşar. İnsanlar avcılık ve balıkçılık yaparak geleneksel bir yaşam sürerler. Burası geçmişten kalma nostaljik bir şehir gibi görünebilir. Ortalama sıcaklık - 30 derecedir. Deniz kıyıları ve doğasıyla insana huzur verir. Burada sıcak kalmak için Eskimo geleneklerine uymalısınız.

10. Ulanbatur (Moğolistan)

Dünyanın En Soğuk Şehirleri

Ulanbatur, Moğolistan’ın başkentidir ve ülkedeki en büyük şehirdir. 1,4 milyondan fazla kişi burada yaşar. Sıcaklıklar - 28 ile 24 arasında değişir. Nadiren hava sıcaklığı - 35’in altına düşer. Yüksek rakımlı şehir, deniz kıyısına yüzlerce kilometre uzaktadır. Sibirya antisiklonunun etkilediği şehir, dünyanın en soğuk ulusal başkentidir. Kışlar çok uzun, soğuk ve kuru geçer. Kış mevsimi sizi korkutmasın. Ulan Batur’da gezilecek çok sayıda müze, tapınak, eser ve konser salonları var.

11. Narın (Kırgızistan)

Dünyanın En Soğuk Şehirleri

Kırgızistan’nın en kuzeyinde bulunan Narın şehrinde ortalama sıcaklık - 20 derecedir. Şehirdeki karlı dağlar ve kırmızı tepeler sizi bir sinema filminde gibi hissettirebilir. Bu etkileyici doğa, iklimin zor şartlarına rağmen görülmeye değer. Şehirdeki Salkyn-Tor Milli Parkı doğasıyla herkesi büyüleyebilir. Bu milli parkı ziyaret etmeden önce kalın giyinmenizi öneririz.

12. Dudinka (Rusya)

Dünyanın En Soğuk Şehirleri

Tekrar Rusya’ya dönüyoruz. Çünkü en soğuk şehirler bu ülkede yer alıyor. Dudinka dünyanın en soğuk şehirlerinden biri. Yenisey Nehri’nin kıyısında bulunan bu şehirde 20 binden fazla insan yaşıyor. Buz tutan nehirde gemiler sanki karadaymış gibi duruyor. Dudinka’da sıcaklıklar - 28 ile 18 derece arasında değişiyor. Kış mevsiminin yönettiği kentte sıcaklık bazen - 40 dereceye düşüyor.

13. Hell (Norveç)

Dünyanın En Soğuk Şehirleri

Burası soğuk bir cehennem. Hell (cehennem), Norveç’te bulunan küçük bir şehir. İsminin aksine hava sıcaklığı çok düşük. 2 bin kişi bu soğuk cehennemde yaşıyor. Yılın büyük bir çoğunluğunda sıcaklıklar sıfırın altına düşüyor. Kayak ve dağcılık gibi sporlar burada yapılabiliyor. Ormanlarla kaplı şehre kış mevsimi çok yakışıyor. Burası dostlarınıza ilginç ve sıra dışı fotoğraflar gönderebileceğiniz harika bir yer.

14. Yellowknife (Kanada)

Dünyanın En Soğuk Şehirleri

Kuzey ışıklarını izlemek soğuk havayı sevmeniz için bir neden olabilir. Yellowknife bunun için uygun. Bu şehirde sıcaklık bazen - 41’e kadar düşebilir. Yellowknife dünyanın en soğuk şehirlerinden biri olsa da harika manzaralara sahiptir. Kuzey ışıklarının en iyi izlenebildiği yerlerden biridir. Karların oluşturduğu sessizlikte muhteşem gökyüzünü izlemek insanı büyüleyebilir. Burası sevdiklerinizle büyüleyici anlar yaşayabileceğiniz bir şehir.

15. Snag (Kanada)

Dünyanın En Soğuk Şehirleri

Snag, Kanada’nın en soğuk bölgesinde yer alıyor. Şehirde ölçülen en düşük sıcaklık, - 63 derecedir. Ortalama sıcaklık ise - 32 derecedir. Yaşamanın çok zor olduğu bu ülkede her şey donuyor. Ormanla kaplı şehirde su kaynakları bolca var. Yerel halk ormancılık ve balıkçılık ile ilgileniyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Dünyanın En Soğuk ÜlkeleriEn Soğuk Yerler

Dünyanın en soğuk şehirleri hangisi?

Dünyanın en soğuk şehirleri arasında; Oymyakon, Yakutsk, Norilsk, Harbin, Fairbanks, Vorkuta, International Falls, Yakutat, Coral Harbour, Ulanbatur, Narın, Dudinka, Hell, Yellowknife ve Snag dünyada en düşük sıcaklığa sahip kentlerdir.

Dünyanın en soğuk şehri neresi?

Dünyanın en soğuk şehri Rusya'da yer alan Yakutsk'dır. 250 bin kişilik nüfusa sahip olan Yakutsk şehrinde -40 ile -50 derece sıcaklıklara ulaşılmaktadır.

Dünyanın en soğuk ülkesi hangi ülkedir?

Dünya'nın en soğuk ülkesi Rusya'dır. Sibirya bölgesiyle dünyanın en soğuk kasabası olan Oymkayon'a sahiptir. Ayrıca dünyanın en soğuk yeri olmasının yanı sıra, Rusya yüzölçümü bakımından da en büyük ülkedir.

Türkiye'nin en soğuk şehri hangisi?

Türkiye'nin en soğuk şehri -30.9 dereceyle Sivas'tır. Gürün ilçesinde ölçülen bu derece Sivas'ı Türkiye'nin en soğuk şehri yapmayı başarmıştır. Sivas'tan sonra Türkiye'nin en soğuk şehirleri ise sırayla Bolu, Kayseri, Malatya, Aksaray, Erzurum ve Yozgat'tır.

Türkiye'nin en soğuk ili eksi kaç?

Sivas'ın Gürün ilçesi -30.9 derece, Altınyayla ilçesi ise -15.3 derece ile Türkiye'nin en soğuk ilçeleri seçildi. Bu sayede Sivas, Türkiye'nin en soğuk ili olmuş oldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.