İliklerinize Kadar Donduran Dünyanın En Soğuk 8 Ülkesi

Her ne kadar ülkemizde dört mevsim yaşanmış olsa da kışı gerçekten sert bir şekilde yaşayan ülkeler var. İşte dünyanın en soğuk ülkeleri...
İliklerinize Kadar Donduran Dünyanın En Soğuk 8 Ülkesi

Dünya üzerindeki soğuğuyla meşhur ülkeleri araştırdık. Bu ülkelerde hayatta kalmak adeta cesaret isteyen bir şey. Öyle ki hava sıcaklığı -90'lara hatta daha da fazlasına kadar düşebiliyor. İşte sizler için hazırladığımız dünyanın en soğuk yerlerini belirten harika bir içerik...

Dünyanın En Soğuk Ülkeleri Listesi

SıraÜlkeDerece
1Antarktika-90
2Oymyakon-72
3İzlanda-49
4Kanada-45
5Grönland-40
6Alaska-30
7Kazakistan-20
8Finlandiya-10

Dünyanın En Soğuk 8 Yeri

İşte iliklerinizi donduracak dünyanın en soğuk ülkeleri:

1. Antarktika

Dünya'nın En Soğuk Ülkeleri

Dünyanın en soğuk ülkeleri listemizin ilk sırasında yer alan Antarktika, aynı zamanda soğuk olmasının dışında dünyanın en kurak kara parçası olarak biliniyor. Antarktika kıtasında bazı devletlerin araştırma istasyonları yer almaktadır. Bu yüzde yaklaşık 1000 civarında insan bulunmaktadır. Kıtanın bazı bölümlerinde yüzyıllardır yağmur yağmadığı tespit edilmiştir. En düşük sıcaklık -60, -80 arasında, en yüksek sıcaklık ise -12 olarak hesaplanmaktadır. Yılın 12 ayı kış yaşanan, hiç yaz olmayan bir mevsimi vardır. Dünya'da sadece kış mevsimi yaşayan yerlerden biridir.

2. Oymyakon - Rusya

Dünya'nın En Soğuk Ülkeleri

Zaten soğuk bir iklime sahip olan Rusya'nın en soğuk iki bölgesi Oymyakon ve Yakutsk'dır. Bu iki bölgede yapacağınız ufak bir dikkatsizlik belki de sonunuzu hazırlayabilir. Kış aylarında -50/-58 dereceleri gören bölgede, yaz aylarında ise -10 derece sıcaklık ölçülmektedir. Bu hava koşullarına rağmen ise şehrin 200 bin nüfusu bulunmaktadır. Sıcaklıklar çok düşük olduğu için bölgede balık ve donmuş hayvan tüketimi çok yüksektir. Aracı olan yerleşim yeri sakinleri için ısıtmalı otoparklar mevcuttur. Aracınızı otoparka değil de dışarıya bırakırsanız otomobiliniz kullanılamaz hele gelebilir.

Dünyada yerleşimin olduğu en soğuk köy olarak adını duyurmuş olan Oymyakon, 800 kişilik nüfusa sahiptir. Sıcaklığı -72 dereceleri gördüğü bu köyde kışın elektronik cihazlar ve araçlar kullanılamamaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Yakutsk Hakkında Bilgi

3. Grönland

Dünya'nın En Soğuk Ülkeleri

Dünya'nın en büyük adası olan Grönland, Atlas Okyanusu'nun kuzeyinde yer almaktadır. Yazları -7, kışları ise -40'ı gören bu adada 57 bin kişi yaşamaktadır. Şehrin merkezi adanın batı kıyısına kurulmuştur. Dış işlerinde Danimarka'ya bağlı olan Grönland, İskandinav kökenli halka sahiptir. Dört mevsimi de kış olarak geçiren bu ülke, genellikle Haziran ve Ağustos arası ziyaretçi çekiyor.

4. İzlanda

Dünya'nın En Soğuk Ülkeleri

Kuzey Kutbu'na yakın olmasına rağmen, Gulf Stream akıntısı nedeniyle ülkede kış diğer doğu ülkelere göre yumuşak geçer. Yazın 29 dereceye kadar yükselen sıcaklıklar, kışın -49 dereceye kadar düşmektedir. Haziran ayında güneş, 18 gün boyunca hiç batmaz.

5. Kanada

Dünya'nın En Soğuk Ülkeleri

Kuzey kutup noktasına yakın olan Kanada'da da kış iklimi oldukça sert geçmektedir. Kışın dereceler " -40 ile -45 " arasında gidip gelmektedir. Doğal güzellikleriyle de görenlerin dikkatini çeken Kanada'da yaz mevsimi ise 35 dereceye kadar çıkabilmektedir. 

6. Alaska

Dünya'nın En Soğuk Ülkeleri

Amerika'da yüz ölçümü bakımından en büyük, nüfus yoğunluğu bakımından ise en az bölgesidir. Alaska, Amerika tarafından Rus İmparatorluğu'ndan 1867'de satın alınmıştır. Alaska'da yazlar çok sert geçmezken kış mevsiminde dereceler -30'a kadar çıkmaktadır. Dünya'daki en soğuk yerler arasında bulunan Alaska'nın kuzey bölgesi ise donmuş topraklara sahiptir.

7. Kazakistan

Dünya'nın En Soğuk Ülkeleri

Hem kış hem de yaz mevsimi çok sert geçen ülkelerden birisidir Kazakistan. Özellikle vadi ve ovalarda sert bir şekilde karasal iklim özellikleri görünmektedir. Sıcaklıklar bölge bölge farklılıklar göstermektedir. Buna göre bazı bölgelerde kışın dereceler "-5'i " gösterirken bazı bölgelerde ise "-20 " dereceye kadar düşer. Aynı zamanda kışın esen, kasırga şiddetindeki rüzgarlar ise şartları daha da zorlaştırmaktadır.

8. Finlandiya

Dünya'nın En Soğuk Ülkeleri

Kış boyu beyaz örtüyle kaplı olan Finlandiya'nın güneyinde hava sıcaklıkları -30 derecelerde seyrederken, kuzeyine doğru gidildikçe -40 dereceler görülmektedir. Yaz aylarında güneş çok geç battığından dolayı sıcaklık -10 derecelere çıkmaktadır. Kuzey Işıkları ile herkesin ömründe bir kez olsun gitmek istediği yerlerden biri olan Finlandiya, Dünya'nın en soğuk ülkeleri arasındadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Dünya'nın En Soğuk YerleriEn Soğuk Şehirler

Dünya'nın en soğuk yerleşim yeri hangisi?

Rusya'nın kuzeyinde yer alan Oymyakon köyü dünya üzerinde insanların yaşadığı en soğuk yerleşim yeridir. Sibirya'da yer alan bu köyde yapılan ölçümlere göre kış aylarında en yüksek -72 derece sıcaklık görülürken "soğuğun kutbu" olarak bilinen bu bölgede yıl boyunca ortalama sıcaklık -40 derecedir.

Dünyanın en soğuk ülkesi hangisi?

Dünyanın en soğuk sert hava koşullarına sahip bölgesi Antarktika'da yer alan Vostok'tur. Yapılan bilimsel araştırmalara göre Vostok -90 derecelik sert havasıyla dünyanın en soğuk bölgesi olarak tespit edilmiştir.

Hangi ülke çok soğuk?

Dünyanın en soğuk ülkeleri; Antarktika (-90), Oymyakon (-72), İzlanda (-49), Kanada (-45), Grönland (-40), Alaska (-30), Kazakistan (-20) ve Finlandiya (-10) arasında yer alıyor.

Soğuk iklim ülkeleri nelerdir?

Dünya'nın en soğuk bölgeleri arasında Rusya-Oymyakon-Yakutsk, Antarktika, Grönland, İzlanda, Kanada, Alaska, Kazakistan ve Finlandiya soğuk iklime sahip ülkeleridir.

Dünya'nın en soğuk yeri neresidir ve kaç derecedir?

Dünya'nın en soğuk yeri arasında Antarktika'da bulunan Dome Fuji Dağı yer almaktadır. Dome Fuji Dağı'nda sıcaklık -91 derecelere kadar düşmektedir.

Türkiye'nin en soğuk ili hangisi?

Meteoroloji Genel Müdürlüğünün internet sitesinde yer alan verilere göre Türkiye'nin en soğuk ili sıfırın altında 30,9 derece ile Sivas'ın Gürün ilçesidir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum