Rüya Kapanı Dreamcatcher Hakkında Merak Edilenler

Dreamcatcher son yıllarda hayatımızda yer edinen güzel nesnelerden biri. İşte, dreamcatcher hakkında bilmeniz gerekenler ve merak ettikleriniz.
Rüya Kapanı Dreamcatcher Hakkında Merak Edilenler

Dreamcatcher Hakkında Bilgiler

Son birkaç yıldır gerek sosyal medyada fotoğraflarda, gerek odalarımızda duvarlarda, gerek takı eşyalarında kullanımı artan ve güzel görüntüsüyle genellikle herkesin sevdiği dreamcatcher nedir ve nasıl yapılır merak ediyorsanız bu haberi sizin için hazırladık.

İşte rüya kapanı olarak da geçen dreamcatcher hakkında bilgiler;

Dreamcatcher (Rüya Kapanı) Nedir?

Dreamcatcher Rüya Kapanı

Rüya yakalayan, rüya avcısı olarak da bilinir. Küpe, bileklik, kolye olarak da kullanımı artmış olan dreamcatcher, kötü düşünceleri uzaklaştırıp iyi düşüncelerle dolmayı sağlayan bir Kızılderili inanışıdır. Genellikle söğüt ağacından yapılan çemberin hayatı sembol ettiği söylenir. Çembere örülen ağın ise çemberle buluştuğu nokta sayısına göre anlamının değiştiği söylenir. Çevresine eklenen tüylerin ise iyi yolun bulunacağını gösterdiği söylenirken, bunu ilk yayan kişinin rüyasında öyle gördüğü için öyle devam ettiğine dair inanış da yaygındır.

Kızılderililerin kabusları engellediğine inandığı bu nesne, uyurken baş ucundaki duvara asılır. Bir inanışa göre buna rağmen kabus görülürse uyanıldığında o dreamcatcher yakılmalı ve yerine yenisi alınmalıdır.

Batıl inanç olarak görülmekten çok şeklinin insanların hoşuna gittiği bir gerçek olan rüya kapanı, belki de gerçekten kabusları önlüyordur, gerçeğin ne olduğunu kim bilebilir? Belki de sadece buna inanmak bile bunu gerçekleştirebilir.

Rüya Kapanı'nın Tarihi ve Kökeni

Dreamcatcher Rüya Kapanı

Rüya kapanı, Amerika yerlileri tarafından yaratılmış geleneksel bir nesnedir. Genellikle üçgen şekilli bir çerçeve üzerine gerilen, içi örümcek ağı benzeri bir örgüyle kaplanan rüya kapanı, uyurken insanların rüyalarını süzen ve kötü rüyaları yakalayan bir aracı olarak kullanılmıştır.

Rüya kapanının kökeni hakkında kesin bir bilgi yoktur. Ancak bazı Amerika yerlileri arasında rüya kapanının en eski versiyonlarının Ojibwe veya Anishinaabe halklarına dayandığına inanılmaktadır. Ojibwe halkının öyküsüne göre, uyuyan insanların rüyalarının içinden geçtiği örgü benzeri ağın içindeki delikler, kötü rüyaları yakalayarak güneşin doğuşuyla birlikte yok olurken, iyi rüyalar insanların hayatına renk katarak devam eder.

Rüya kapanı geleneksel olarak Ojibwe, Lakota ve Cree gibi Kuzey Amerika yerli halkları arasında kullanılmıştır. Ancak daha sonra diğer halklar arasında da popüler hale gelmiştir. Özellikle, Kuzey Amerika'da 1960'larda Amerika yerlisi sanatının yeniden canlanması ile birlikte, rüya kapanı modern sanatta ve el sanatlarında da popüler hale gelmiştir.

Dreamcatcher Efsanesi Nasıldır?

Dreamcatcher Rüya Kapanı

Rüya kapanının efsanesine göre İktomi (bilge) örümceğe dönüşerek bir ruhani liderin rüyasına girmiştir ve onun söğüt ağacından yapılma çemberini alarak ağ örmüş. Bunu yaparken, dünyada iyi ve kötü şeylerin bir arada bulunduğunu ve bu kapanın arzu ile istekleri tutup kötü düşünceleri kovacağını söylemiş. Çember sekiz noktada buluşuyorsa halka örümcektir.

Dreamcatcher Nasıl Yapılır?

Dreamcatcher Rüya Kapanı

Dreamcatcher yapımı oldukça kolay olan bir nesnedir. Malzemelerini temin ederek çok rahat bir şekilde siz de rüya kapanı yapabilirsiniz.

Gereken Malzemeler

  • Çemberi oluşturmak için tel ya da bakır kablo kullanabilirsiniz. (Tel ile daha kolay yapacağınızı belirttikten sonra, eğer bulabilirseniz bir halkanın daha da güzel duracağını söyleyelim.)
  • İnce yün ip (Boncukçularda satılan yağlı deri ipler de çok işe yarıyor)
  • Tüyler
  • Boncuklar

Adım Adım Dreamcatcher (Düş Kapanı) Hazırlama

  • İlk olarak halkayı iple kaplayın. (Bunu yapmayıp diğer aşamadan başlayabilirsiniz ama çemberin dışı da iple kaplanınca güzel görünebilir.)
  • Eğer çemberi iple kaplayacaksanız tepesinden duvara asmak için ipi biraz bol bırakıp düğüm atarak devam edin. Bunu yapmayıp yukarıdan asmak için bir ip de geçirebilirsiniz.
  • Çembere birkaç nokta bağlayın. Bu noktaları bağlarken birinden diğerine geçerek ötekini öyle bağlayın.
  • Bu tamamlandığında ipi ilk aralıktan geçirip aynı şekilde devam edin, ta ki çemberin ortasına gelene kadar örün.
  • Bunu yaparken istediğiniz yerde ipe boncuk da geçirebilirsiniz.
  • Son olarak iplere tüyleri asarak düş kapanının altına istediğiniz kadar bağlayın.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Kabus Görmenizin NedenleriNeden Rüya Görürüz?

Rüya kapanı nasıl kullanılır?

Rüya kapanı, uyku sırasında kişinin başucuna asılır ve rüyaları süzer. Rüya kapanının içindeki delikler, iyi rüyaların kişinin yaşamına girmesine izin verirken, kötü rüyaları yakalar ve güneşin doğuşuyla birlikte yok eder.

Rüya kapanı hangi kültürlerde kullanılır?

Rüya kapanı, özellikle Kuzey Amerika yerli halkları arasında kullanılmıştır. Ancak daha sonra diğer halklar arasında da popüler hale gelmiştir. Bugün, dünyanın birçok yerinde rüya kapanı satın almak mümkündür.

Dreamcatcher satın alırken nelere dikkat etmek gerekir?

Rüya kapanı satın alırken, öncelikle satın aldığınız ürünün orijinal bir Amerika yerlisi yapımı olup olmadığını doğrulamak önemlidir. Ayrıca, rüya kapanının boyutu, malzemesi ve tasarımı da satın alma kararını etkileyebilir.

Dreamcatcher hangi amaçlar için kullanılır?

Rüya kapanı, kötü rüyaları yakalamak ve iyi rüyaların kişinin hayatına girmesine izin vermek için kullanılan bir araçtır. Ayrıca, rüya kapanı, doğa ve ruhani güçlere olan bağlılığı simgeleyen güçlü bir semboldür.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum