Rüya Nedir ve Niçin Rüya Görürüz?

Rüya görmek oldukça mucizevi bir olay olarak betimlenmektedir. Peki, rüya tam olarak ne anlama gelmektedir? İnsanlar neden rüya görür? Hayvanlar rüya görebilir mi? İşte, detaylar...
Rüya, uykunun bir sürecidir. Rüya süreci her gece 5 kez tekrarlanmaktadır. Gecenin ilk yarısında daha kısa süreli iken, sabaha doğru saatlerde daha uzun süreli görülmektedir. Uykusu normal yani uyku yapısının iyi olduğu kişilerde rüya, her gece görülen bir süreçtir.
Rüya sürecinde göz küresi hareketlerinde hızlanma yaşanır. Kas aktivitesi yavaşlayarak daha sonra ise tamamen durur. Bu şekilde vücut hareket etmez. Kas aktivitesininin durması sonucunda rüyada yaşanan olayları kişi yaşayamaz fakat bu durumda kişiler yaşıyormuş hissine kapılmaktadır.
Görülen rüyalar genellikle günlük yaşam içinde yaşan olaylarının sınıflandırılmasıyla ortaya çıkmaktadır. Bazen ise yaşamadığınız ya da kişiyle alakasız, tuhaf durumlar rüyada görülebilir fakat görülen rüyalar aslında yaşanmış olayların rüya esnasında bize gösterilen bir halidir.
Niçin Rüya Görürüz?
Rüya uykunun normal süreçlerinden olduğu için herkes rüya görmektedir. Rüya sürecinin kişi için önemi bulunmaktadır. Hafızayla alakalı bir durumdur. Rüyaların gün içinde öğrenilen önemli bilgileri ayırmak ve bunları hafızada tutmak gibi bir görevi vardır. Bu durum oldukça önemlidir.
Gün içinde edindiğimiz bilgiler sınıflandırılmakta ve kalıcı hafızaya alınmaktadır. Gün içinde edindiğimiz bazı gereksiz bilgilerin ise atılması sağlanmaktadır. Bu durum rüya sürecinde yaşanmaktadır.
Bu nedenle rüya uykusunun insan hayatında büyük bir önemi bulunmaktadır. Rüya uykusu uyumayan kişilerde uzun zamanlı hafıza sorunları yaşanmaktadır. Bu yüzden rüyaların uykusunun yapısının iyi olması ve rüyaların bölünmemesi önemlidir. Sağlıklı rüya süreci yaşayan kişilerde hafızanın iyi çalıştığı görülmektedir. Bu şekilde ertesi gün yaşanacak olayları ve edinilecek yeni bilgileri yer açabilecek yapıda olduğu bilinmektedir.
Ne Sıklıkla Rüya Görülür?
Uyku süreci, Non-Rem evresi ile başlayarak Rem evresi ile devam etmektedir. Normal uyku periyodu dönemi 90 - 120 dakikadan oluşan bir süreçtir. Her gece ortalama 4 ya da 5 kez rüya görülmektedir. Non - Rem evresi uyku süreci uzun sürelidir ve vücudu dinlendirmektedir. Rem evresi ise sabaha karşı olan süreçtir. Bu evrede uyku daha da uzamaktadır. Sabaha karşı görülen rüyaların bazı kişilerde 40 ya da 50 dakika olduğu görülmektedir.
Gecenin ilk bölümünde 4 ya da 5 dakikalık rüyalar görülür. Bunlar kısa rüyalardan oluşmaktadır. Kişilerin rüya görüp görmediğini anlamak için uykudan uyandırılıp sorulması gerekmektedir. Eğer sabah uyandığında rüya görüp görmediği sorulur ise rüya hiç rüya görmediğini düşünebilir. Bu kişiler rüyasında hiç uyanmıyorsa rüya gördüklerini bilemeyebilir. Rüyalar genellikle Rem evresinde ortaya çıkmaktadır.
Rüya Gören Kişi Rüya Gördüğünü Anlar mı?
Rüya gören kişiler rüya gördüğünü anlayabilir. Bu esnada kişi hafif uyanık durumunda ya da bilinci uyanıklığı yakın durumundadır. Bu şekilde kişiler rüyada olduğunu anlamaktadır fakat ne kadar rüya ne kadar gerçek olduğunu anlamakta güçlük çeker. Rüyadan uyanır ise rüya gördüğünü algılamaktadır. Eğer uyandıktan sonra tekrar uyur ise rüyaya devam edebilir.
Bu durumda kişi gördüklerinin rüya olduğunun algısına kapılabilir. Kişi tam olarak uyandığında, rüya gördüğünü anlamaktadır. Tam olarak uyanma durumu rüyanın geride kaldığını düşünme algısını yaratabilir. Tam olarak uyanılmadığı durumlarda ise tekrar uykuya geçilirse gerçekle rüya arasında kalınmaktadır fakat bu şekilde neyin rüya olduğunu algılayarak rüyaya devam edilmektedir.
Hayvanlar Rüya Görür Mü?
Hayvanlarda rüya görmektedir. Hayvanlar arasında genellikle memeliler rüya görmektedir. Yapılan araştırmalara göre en sık rüya gören hayvan köpeklerdir. Köpek uyurken izlendiği vakit, uyuduğu esnada kuyruk salladığı görülür. Bu durumda köpeğin rüya gördüğünü anlayabilirsiniz. Kedilerin ise uyurken bıyıklarının oynadığını görürseniz rüya gördüğünü rahatlıkla anlayabilirsiniz.
Bunların dışında göz kürelerinin hareketli olduğu görülür. Aynı zamanda kas seyirmeleri olduğu görülmektedir. Yaşanan bu durumlar rüyanın için yaşanan temel özelliklerdir. Rüyada kas sıçramaları yaşanır. Bu durum insanlarda görüldüğü gibi hayvanlarda da görülmektedir. Yapılan bazı araştırmalara göre memelilerin dışından bazı kuş türlerinin de rüya gördüğü düşünülmektedir. Sürüngenlerin ise rüya görmediği bilinmektedir.
NeOldu.com / Özel Haber
Uyandıktan sonraki 5 dakika içinde gece gördüğümüz rüyaların %50'sini unutuyoruz. 10 dakika içindeyse %90'ını.
Görme engelliler de rüya görüyor. Özellikle görme yeteneği ile doğup sonradan kaybedenler aynı görenler gibi rüya görmeye devam ediyor. Ancak imajlar içeren rüyalar görmüyorlar. Onların rüyaları ses, koku ve his üzerine kurulu ve en az bizimkiler kadar çarpıcı.
Herkes rüya görür. Ben hiç rüya görmem diyen biriyle mutlaka karşılaşmışsınızdır. Oysa bu bilimsel olarak mümkün değil tabii ağır bir psikolojik rahatsızlığı yoksa. Herkes rüya görür ancak görmüyorum diyenler en çabuk unutanlar.
Rüyamızda sadece bildiğimiz yüzleri görürüz. Daha önce hiç tanışmadığınız biriyle aksiyon dolu bir rüya yaşamış olabilirsiniz ama emin olmayın. Beynimiz daha önce görmediği bir şeyi yaratmaz. Ancak daha önce gördüklerini birleştirip ortaya özgün parçalar çıkartabilir.
Herkes rüyalarını renkli görmez. İnsanların %12 si rüyalarını siyah beyaz görüyor. 1960'lara kadar bu oran çok daha yüksekmiş ancak renkli televizyonun hayatımıza girmesiyle hızla düşmüş. Şu an 25 yaşın altında siyah beyaz rüya görme oranı %4.4.
Rüyalar semboliktir. Rüyalar sırasında bilinçaltımız konuşur ve bilinçaltımız oldukça derin konuşmayı sever. Rüyanızda gördüğünüz şey ile ifade ettiği şey son derece farklı olabilir.
Günlük hayatınızda çok neşeli, mutlu bir insan olabilirsiniz ama rüyalar genellikle stres içerikli olur. Rüyalarda negatif duygular pozitiflere göre çok daha fazla alan işgal eder. Bu yüzden sürekli kovalanıyor ve ağlamaklı anlar yaşıyorsanız endişelenmeyin bu çok normal.
Bir gecede maksimum 7 rüya görebilirsiniz. Ortalama bir gecede göreceğiniz rüya sayısı 4 ile 7 arasında değişebilir ve bu da toplam 2 saati kapsar.
Hayvanlar da rüya görür. Pek çok hayvan üzerinde yapılan deneyler gösteriyor ki hayvanlar uyku esnasında insanlar ile aynı beyin dalgalarını yayıyor. Zaten bir evcil hayvan beslediyseniz rüya gördüklerini çok iyi bilirsiniz.
Derin uykuya geçtiğimizde beynimizdeki bir sistem harekete geçer ve vücudumuzun hareket etmesini engeller. Başka türlü rüyamızda yaptığımız hareketleri gerçek hayatta da yapmaya çalışırdık. Ancak bu sistem bazen biz uyansak da devreden çıkmaz işte o zamanlar da uyku felci dediğimiz şey yaşanır ve yaşayanı bayağı korkutur.
Rüyalarımız işbirlikçidir, gerçek hayatla paralel çalışır. Mesela siz uyurken dışarıda birisi keman çalıyorsa rüyanızda kendinizi klasik müzik konserinde sanabilirsiniz.
Kadınlar ve erkekler farklı şekillerde rüya görür. Erkekler daha çok erkekler hakkında rüya görür. Yani bir erkeğin rüyasında gördüğü kişilerin %70'ini erkekler oluşturur. Kadınlarda ise bu oran eşittir. Erkekler daha agresif rüyalar görürken kadınların rüyaları daha sakindir.
İnsanların %38'i rüyalarının en az bir kere çıktığını ifade ediyor. Bu konuda hiçbir bilimsel veri olmasa da rüyaların gelecekten haber verdiğine inananların oranı %68.
Horluyorsanız rüya görmezsiniz. Bu internette oldukça dolaşan bir konu ancak bilimsel bir kanıt yok. Horlarken belki rüya görebilirsiniz ama yanınızdakinin göremeyeceği kesin.
Rüyada orgazm olabilirsiniz. Bilimsel araştırmalar gösteriyor ki fiziksel olarak hiçbir aktiviteniz olmasa bile rüyanızda gerçek yaşamda olduğu gibi orgazm olabilirsiniz.
- Yorumlar 6