Diş Teli Bakımı ve Temizliği Nasıl Yapılır?

Diş teli takan hastalar için ağız bakımı büyük önem taşımaktadır. Bu içeriğimizde diş teli bakımı ve ağız bakımının nasıl yapılacağını sizlere sunuyoruz.
Diş Teli Bakımı ve Temizliği Nasıl Yapılır?

Diş Teli Bakımı Nasıl Yapılır?

Ortodonti tedavisinde ağız, diş ve diş teli bakımı önem taşımaktadır. Ortodonti tedavisi görecek hastaların en çok dikkat etmesi gereken konudur. Diş teli temizliği oluşacak diş eti iltihaplanmalarına, diş çürüklerine ve ağız kokularına engel olmaktadır. Bu nedenle gerekli olan şekilde temizliği ve bakımı yapılmalıdır. Diş teli tedavisi gören hastaların diş teli taktırmadan önce dişlerine gösterdiği özenin iki kat daha fazlasını göstermeleri gerekmektedir. Bu içeriğimizde diş teli kullananlar için çok önemli bakım önerilerinde bulunacağız.

İşte diş teli kullananlar için en iyi ağız bakım önerileri;

1. Özel Diş Fırçası Kullanın

Diş Teli Bakımı ve Temizliği Nasıl Yapılır?

Diş teli kullanmaya başlayanlar diş hekiminin gözetimi ve tavsiyesi üzerine seçilen diş fırçası kullanılmalıdır. Bu fırçalar genellikle yumuşak uçlu ve düz fırçalardır. Herhangi bir diş fırçası kullanmak (sert, sık kıllı) diş teli bulunan insanlar için yıpratıcı ve aşındırıcı olabilir.

2. Gün İçerisinde Dişleri 4-5 Kez Fırçalayın

Diş Teli Bakımı ve Temizliği Nasıl Yapılır?

Normal şartlarda günde 3 kere fırçalanan dişler, diş teli takanlar için daha fazla önem gösterilmesi gerektiği için gün içerisinde 4-5 kere fırçalanmalıdır. Diş teli kullanmaya karar verdiyseniz dişlerinize ayrıca bir önem göstermeniz gerekmektedir. Telin temizliği çok mühimdir. Normalde ne kadar fırçalıyorsanız tel kullanımı süresince bu sıklık artırılmalıdır.

3. Diş Fırçanız ve Macununuz Hep Yanınızda Olsun

Diş Teli Bakımı ve Temizliği Nasıl Yapılır?

Diş teli kullananların diş fırçası ve macunlarını mümkünse yanlarında gezdirmeleri faydalı olacaktır. Nerede ne zaman ne yiyip ne içeceğimiz hiç belli olmuyor. Bu yüzden özellikle diş teli kullananlar her zaman her yerde dişlerini fırçalayabilmelilerdir. Dişlerin temiz tutulması bu süreçte fazlasıyla önemlidir.

4. Fırçalama Süresini Uzun Tutun

Diş Teli Bakımı ve Temizliği Nasıl Yapılır?

Normal diş bakımında bir fırçalama işlemi en az 2-3 dakika sürmelidir. Fakat diş teli kullanan kimseler bu süreyi ne kadar uzun tutarsa o kadar fayda görecektir. Fırçalama esnasında yumuşak ve hafif bir stil tercih etmeniz gerekmektedir. Fırçalama süresini uzun tutmanız sizin için daha iyi bir seçenek olacaktır.

5. Arayüz Fırçası Kullanın

Diş Teli Bakımı ve Temizliği Nasıl Yapılır?

Diş telleri sebebiyle fırçanın ulaşamadığı yerleri temizlemek için arayüz fırçası kullanmayı ihmal etmeyin. Fırçalama işlemi boyunca ağzınızın her noktasına ulaşmanız çok önemlidir. Bunu da kendinize edindiğiniz bir arayüz fırçasıyla kolayca halledebilirsiniz.

6. Diş İpi Kullanın

Diş Teli Bakımı ve Temizliği Nasıl Yapılır?

Diş temizliğinde tam anlamıyla başarıya ulaşmak için gerekli ürün olan diş ipini mutlaka kullanmalısınız. Diş ipi dişinizin ve tellerinizin arasına sıkışan her şeyden ağzınızı arındırmaya arayacaktır. Her diş teli kullanan insan için en önemli aşamalardan birisi olmalıdır.

7. Diş Macunu Seçimini Özenli Yapın

Diş Teli Bakımı ve Temizliği Nasıl Yapılır?

Diş macununun florür seviyesinin 1000 PPM üzerinde olmasına dikkat etmeniz gerekir. Florür, diş minesinin güçlenmesine ve çürük oluşumunun engellenmesine yardımcı olur. Ancak hassas diş etlerine ya da dişlere sahip kişiler daha az duyarsızlaştırıcı etki yaratan diş macunlarını tercih edebilirler.

8. Ağız ve Diş Bakımı için Bazı Besinleri Tüketmeyin

Diş Teli Bakımı ve Temizliği Nasıl Yapılır?

Diş teli bakımınızı ve hijyeninizi sağlamak için bazı yiyecekleri tüketmemelisiniz. Patlamış mısır, fındık, sert gıdalar, sakız, kabuklu yiyecekler tüketildiği zaman çok fazla çiğneme hareketi yapılır. Ayrıca sert oldukları için diş tellerinin zedelenmesine yol açabilir. Diş telleriniz kayarsa sağlıklı olmayacaktır.

9. Diş Tellerinizin Temizlendiğinden Emin Olun

Diş Teli Bakımı ve Temizliği Nasıl Yapılır?

Diş telinin doğru olarak temizlendiğinden emin olun. Nasıl temizleneceğini öğrenmek için ortodonti uzmanlarından yardım alın. Braket takılı dişlerin temizliği normal diş temizliğinden uzun sürer. Braketlere zarar vermemek için dikkatli olmak gerekir. Yediğiniz yemeklerin artıkları braketlere takılabilmektedir. Bu yüzden her gün dişlerinizi fırçalamalı ve braketlerinizin temiz olduğunuzdan emin olmanız gerekir.

10. Diş Teli Temizliği Süresini Uzun Tutun

Diş Teli Bakımı ve Temizliği Nasıl Yapılır?

Diş teli temizliği normal dişlerin temizliğine göre daha uzun sürer. Bu yüzden normal dişlerinizi ne kadar sürede fırçalıyorsanız diş teli takılı olan dişlerinize onun iki katı zaman ayırın. Diş tellerinin aralarına giren yiyecek artıkları tamamen temizlenmeli, doktorunuzun tavsiye ettiğini ürünler varsa kullanılmalı, dişleri tertemiz yapmalıyız.

İlginizi Çekebilir
Diş Teli Takanların Dikkat Etmesi Gereken YiyeceklerDiş Telleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler ve Merak Edilenler

Diş teli için hangi diş fırçasını kullanmalıyım?

Ortodonti tedavisi gören kişiler, mutlaka doktorlarının önereceği diş fırçasını kullanmalıdır. Bu diş fırçaları genellikle yumuşak uçlu, baş kısmı küçük boyutlu ve düz model fırçalar kullanılmalıdır.

Elektrikli fırça diş teline zarar verir mi?

Elektrikli diş fırçaları çok fazla önerilmemektedir fakat doktor tarafından müsaade edilir ise kişi düşük hızda kullanmalıdır. Eğer düşük hızda kullanırsa güvenli olabilir fakat yüksek hızda kullanır ise diş tellerine ve braketlere zarar verebilir.

Hatta diş tellerinin kopmasına ya da braketlerin kaymasına, lastiklerin düşmesine neden olabilir. Bu yüzden genellikle ortodonti tedavisinde önerilen diş teli kullananlar için özel üretilen diş fırçasını kullanmak doğru bir karar olacaktır.

Diş teli olanlar günde kaç kez diş fırçalamalı?

Diş teli tedavisi görmeyen kişiler normal olarak günde 1 defa diş fırçalamalıdır. Diş teli kullanan kişiler ise iki katı ya da 3 katı olarak uygulamalıdır. Eğer her yemek sonrası dişler ve diş tellerinin temizliği ve bakımı yapılmaz ise kötü durumlarla karşı karşıya kalınabilir. Bu nedenle dikkat edilmesi gerekir.

Diş teli nasıl temizlenir?

Gece yatmadan önce mutlaka ağız bakımı ve hijyeni özenli olarak yapılmalıdır. Kullanılan diş fırçasının yanı sıra diş aralarına ulaşmak için arayüz fırçaları kullanılmalıdır. Bunların yanı sıra diş ipleri, ağız hijyeninde yardımcı olan ağız gargaraları da kullanılmalıdır. Dişler ve diş telleri hafif ve nazik hareketlerle fırçalanmalıdır.

Diş Teli Temizliğinde Hangi Ürünler Kullanılır?

Diş temizliği büyük önem taşımaktadır. Ortodonti tedavide diş tellerinin temizliği ve bakımı önemlidir. Bu nedenle hastaların büyük özen göstermesi gerekir. Diş tellerini temizlemek amaçlı kullanılan özel diş fırçalarının yanı sıra ek olarak diş ipi, gargara, diş duşu gibi farklı ürünlerde kullanılmalıdır.

Diş teli için nasıl bir diş macunu seçmeliyim?

Genellikle diş macunu olarak fluoridli olmasına dikkat edilmelidir. Diş macunun yanı sıra ağız bakım suları da kullanılmalıdır. Ağız bakım suları da yine fuoridli olması gerekir. Aynı zamanda diş ipi kullanımı da önemlidir. Günde bir kez ya da iki günde bir diş ipi kullanılmalıdır.

Diş arayüz fırçası nasıl kullanılır?

Arayüz fırçaları genellikle herkes tarafından kullanılmaktadır fakat diş teli kullananlar özellikle kullanması gerekmektedir. Bazen diş fırçanın ulaşamadığı bölgeler olur. Arayüz fırçaları bu konuda yardımcı olmaktadır.

Braketlerin ve diş tellerin aralarına, kenarlarına ulaşmakta yardımcı olan arayüz fırçaları hijyende rahatlık sağlamaktadır. Bu şekilde dişler arasında, braket ve diş telleri arasında ve kenarlarında bakteri, tartar ve diş taşı oluşumuna engel olunmaktadır.

Bu fırçalar normal fırçalama sonrasında kullanılmaktadır. Arayüz fırçaları genellikle ortodonti fırçalarına oranla daha sert yapıdadır. Bu nedenle kullanırken daha hafif hareketlerle kullanılmalıdır.

Diş teli takanlar diş ipini nasıl kullanmalı?

Diş teli kullananların bakım sürecinde sadece diş fırçası kullanımı ile ağız hijyeni yeterli olmamaktadır. Bu nedenle ek olarak yardımcı ürünler tercih edilmektedir. Yardımcı ürünlerden biri ise diş ipleridir. Diş ipi kullanımı tartar ve diş taşı oluşumuna engel olur. Bu durumda dişlerin çürümesini ve diş eti iltihabı yaşanmasını engel olmaktadır.

Diş telleri kullanan kişiler genellikle mumlu kullanmalıdır. Mumsuz diş ipleri tellere takılarak parçalanabilir. Bu nedenle mumlu diş ipi kullanılması tercih edilir. 45 cm uzunluğunda diş ipi kullanmanız yeterli olacaktır. İpi dikkatlice geçiriniz.

Diş ipini alarak dişlerin arasına geçirmeden önce diş telinin ana telinin altına dikkatle geçiriniz. Daha sonra, bir sonraki dişe geçmek için ipi çıkarın ve ana telin altından tekrar geçiriniz. Diş ipini dişlerin arasına hızlı bir hareketle geçirmeyiniz. Dikkatli davranınız. Her bir dişin yan tarafı boyunca nazikçe aşağı yukarı hareket ettiriniz.

Diş ipi ne işe yarar?

Braketler için uygun ve özel olarak üretilmiş tek ucu sertleştirilmiş diş ipleri yemek artıklarını temizlemek için son derece etkilidir. En ufak yerlere girer, minik artıkları dahi anında temizler. Diş ipi kullanımını hastalar doktorlarından ya da internet üzerinden öğrenmelidir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.