Diş Kisti Nedir? Diş Kistinin Belirtileri ve Tedavisi

Ağız ve diş sağlığını tehlikeye atan diş kistinin nedenlerinden, belirtilerinden, zararlarından ve tedavisinden içeriğimizde bahsettik.
Diş Kisti Nedir? Diş Kistinin Belirtileri ve Tedavisi

Dişte Kist Oluşumu

Bir an önce tedavi edilmesi gereken hastalıklardan birisi olan diş kisti, oldukça hızlı bir şekilde büyüme ve yayılım göstermektedir. İçi sıvı dolu bir kesecik olan kist, kısa süre içerisinde diğer dişlere ve diş etine yayılarak bu bölgelerin ölmesine neden olabilmektedir. Bu içeriğimizde diş kistinin ne olduğundan, nasıl oluştuğundan, nedenlerinden, belirtilerinden ve tedavi sürecinden bahsedeceğiz.

İşte diş kisti hakkındaki her şey...

Diş Kisti Nedir?

Diş Kisti

Dişlerde, köklerde ve kemiklerde birçok soruna neden olan diş kisti acilen tedavi altına alınması gereken bir rahatsızlıktır. Çok sinsi bir hastalık olan diş kisti, dişin köküne ve köklerin kanalına bağlıdır. Bu rahatsızlığın hemen anlaşılması mümkün olmadığı için oldukça tehlikelidir.

Diş kisti denilen bu hastalık boşlukta başlayarak iltihap oluşturur. Bu iltihap gün geçtikçe büyür. İltihap başladığında kesecikler oluşur ve içine sıvılar dolar. Daha sonra keseciklerin etrafı zar ile kaplanır.

Kist oluşumu oldukça ağır ilerlemektedir. Kistin bulunduğu bölgedeki diş cansızdır. Diş belli bir süre sonra ölür. Bu rahatsızlık ilerlemeye başladığında diğer dişlere ve diş köklerine içeriden yayılır. Bazı hastalarda ise dişin yan bölümlerine de atlayabilir. Bu da oldukça ciddi sonuçlara sebebiyet verebilir.

Diş Kisti Belirtileri

Diş Kisti

Oldukça ciddi sonuçlara sebebiyet verebilen diş kistinin birçok belirtisi vardır. Diş kistinin belirtileri arasında yüz bölgesinde şişlik, dudakta uyuşukluk hissi, iltihap akıntıları, çene kemiğinde kırılmalar ve yüz dokusunda sertleşmeler bulunuyor.

Yukarıda saymış olduğumuz belirtiler sizde varsa bir an önce doktora görünmeniz gerekiyor. Kemik kaybı, dişlerin yer değiştirmesi ve diş eti rahatsızlığına sebebiyet verebilen bu hastalık daha da büyüdüğü takdirde oldukça ciddi sonuçlara neden olur. Bu sebeple uzman bir doktora mutlaka kontrole gitmelisiniz.

Diş Kisti Neden Olur?

Diş Kisti

Diş kisti çeşitli nedenlerden dolayı meydana gelmektedir. Genellikle diş yaralanmalarından ve travmalardan kaynaklanan diş kistinin oluşmasına en büyük neden ise diş çürükleridir. Meydana gelen çürükler bir süre sonra dişlerde boşluklara ve oyuklara neden olmaktadır. Oyuklar ise enfeksiyonun başladığı yerdir.

Tartar genellikle dişlerde plak oluşumuna neden olur. Plaklardaki bakteriler de gıda artıklarından beslenerek asit üretmektedir. Asit, dişi koruyan diş minesini aşındırarak özünü çıkarır. Çürükler bu şekilde oluşmaktadır. Bu yüzden ağız bakımına özen göstererek diş çürümesinin ve kistinin oluşmasını engellemelisiniz. Aksi takdirde gittikçe ilerleyen kist dişlerin kaybına bile neden olabilir.

Diş Kistinin Zararları Nelerdir?

Diş Kisti

Kistlerin ağız, diş ve çene sağlığımıza birçok zararı bulunuyor. Bu zararlar arasında en önemlileri dişler arasında boşluk oluşturması, çene kemiğini oynatması, dişi öldürmesi, diş eti hastalıkları oluşturması, çene kemiğini büyütmesi ve his kaybına neden olmasıdır.

Yukarıda saymış olduğumuz gibi oldukça ciddi sonuçlara sebebiyet verebilen diş kistinin bu yüzden bir an önce alınması gerekmektedir. Tek yapmanız gereken uzman bir doktora görünerek gerekli tedavi sürecini başlatmaktır.

Diş Kisti Tedavisi

Diş Kisti

Diş kisti ciddi bir rahatsızlıktır. Bu nedenle bir an önce tedavi edilmesi gerekmektedir. Diş kisti tedavisinde uygulanacak yöntem ise hastadan hastaya farklılık göstermektedir. Her kist tipi değişkenlik göstermesi sebebiyle kistin tipine göre tedavi uygulanmaktadır.

Diş kisti tedavisinde ilk olarak kist iltihabı kurutulmaktadır. Daha sonra apsenin ilk yerleştiği bölge temizlenmektedir. Cihaz yardımı ile kistin kaynak bölgesi tespit edilir ve kanal tedavisi yapılır. Kanal tedavisinde dişin iç bölgesinde oluşan hasar ve enfeksiyon temizlenir. Bu işlem sonrasında diş kökündeki baskı ortadan kalkar.


İlginizi Çekebilir
Diş Apsesi Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?Diş Bakımı Nasıl Yapılmalı?

Diş kisti tehlikeli midir?

Diş kisti tedavi edilmediği takdirde oldukça tehlikeli olur ve ciddi sonuçlara sebebiyet verebilir. Diş kisti ilerlemesi durumunda diş kökünü eritebilir ve büyüyerek etrafındaki kemiği ortadan kaldırabilir. Bunun sonucunda ise çene kemiğinde kırılmalara neden olabilir.

Dişte kist varsa ne yapılır?

Dişinizde kist varsa yapmanız gereken tek şey uzman bir doktora görünmektir. Diş kistinin tek tedavi yöntemi cerrahi işlemdir. Doktor yapacağı muayeneden sonra gerekli olan ameliyatı yapacaktır. Bu yüzden en ufak bir şüpheniz varsa bir an önce kontrole gitmenizi öneriyoruz.

Diş kökünde kist olduğu nasıl anlaşılır?

Diş kökünde kist olduğunu dişlerin yer değiştirmesinden, dişler arasındaki boşluklardan, belirli diş eti bölgesinin şişmesinden ve diş etine bastırırken oluşan rahatsız edici durumdan anlayabilirsiniz. Eğer sizde de bu belirtiler varsa bir an önce doktora başvurun.

Diş kisti neden olur?

Diş kisti diş yaralanmalarından ya da yaşanan bazı travmalar yüzünden ortaya çıkabilmektedir. Ancak en sık karşılaşılan diş kisti nedeni ise diş çürükleridir. Çürükler yüzünden oluşan boşlukta enfeksiyon baş gösterir. Yanlış beslenme ve diş fırçalamayı ihmal ettiğiniz zaman da bu enfeksiyon giderek büyür.

Diş kisti ameliyatı zor mu?

Bu durum tamamıyla kistin nerede olduğu ve boyutuna göre değişmektedir. Çekinecek kadar zor bir ameliyat olmayan diş kisti ameliyatı sırasında anestezi verilmektedir. Bundan dolayı işlem sırasında herhangi bir ağrı ya da sızı hissetmeyeceksiniz. Ancak ameliyat sonrasında ağrı ve ödem oluşması mümkündür.

Diş kisti olan diş çekilir mi?

Diş kistini tedavi etmenin birden fazla yolu bulunuyor. Bu yollardan birisi de diş çekimidir. Ancak diş çekimi diş kurtarılamaz noktadaysa tercih edilmektedir. Bunun yanında kist olan dişe kanal tedavisi uygulanması ya da kistli bölgenin boşaltılması yöntemleri de kullanılabilmektedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum