Diş Bakımı ve Diş Temizliği Nasıl Yapılmalı?

Etkileyici gülüşlerin simgesi olan sağlıklı dişlerin bakım ve temizliği hakkındaki tüm detayları bu içeriğimizde sizler için bir araya getirdik.
Diş Bakımı ve Diş Temizliği Nasıl Yapılmalı?

Ağız ve Diş Sağlığının Önemi

Diş bakımının yetersiz ve özensiz olması zaman içinde dişlerde deformasyona neden olarak çeşitli diş eti hastalıklarına ve diş çürümelerine neden olmaktadır. Sağlıksız beslenme ve kötü alışkanlıklar gibi faktörlerin de etkili olduğu diş çürümeleri en sık görülen diş sorunlarındandır. 

Yetersiz diş bakımı ve temizliği nedeniyle yemek artıklarının ve ve bakterilerin dişlerde birikmesine neden olur ve bu birikmeler zamanla diş taşı oluşumunu ve diş çürümelerine sebebiyet verir. Diş temizliğine önem verilmesi ve her gün düzenli olarak dişlerin fırçalanması önerilmektedir.

Diş Bakımı ve Diş Temizliği Nasıl Yapılmalı?

Yetersiz bakım, sağlıksız beslenme ve kötü alışkanlıklardan dolayı meydana gelen diş çürümeleri çeşitli hastalıkların belirtisi olarak meydana gelebilir. Örneğin; kalp ve damar hastalıkları, karaciğer hastalıkları ve mide hastalıkları gibi sorunlar diş çürümelerine neden olabilir. Bu nedenle insan organizmanın aynası olarak kabul edilen dişler, vücut sağlığında önemli bir yere sahiptir. 

Düzenli diş bakımı ve temizliğinin yanı sıra tüketilen besinlere özen gösterme, sigara ve alkol tüketiminden kaçınma, aşırı soğuk/sıcak gıdaları tüketmeme ve şeker oranı yüksek besinlerin tüketim miktarının da aşırıya kaçmamak gibi önlemlerle diş sağlığınızı koruyabilirsiniz. Tüm bu önlemlerin yanı sıra diş doktoruna gitmek için dişinizin ağrımasını beklemeyiniz. Düzenli olarak diş muayenesi olmanız olası sorunların erkenden önlenmesine yardımcı olacaktır.

Diş Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?

Diş temizliği birçok farklı yöntemle yapılabilmektedir. En önemlisi düzenli olarak diş temizliği yapmaktır. Diş temizliğini ne ile yaptığınızın bir önemi yoktur. Önemli olan rutin bir şekilde yapabilmektir.

1. Diş Fırçası İle Diş Temizliği

Diş temizliğinin başlıca unsuru şüphesiz ki düzenli olarak diş fırçalamadır. Ancak doğru fırça seçimi ve doğru tekniklerle fırçalandığında etkili sonuçlar alınabilen diş fırçalama uygulaması ile diş temizliğine başlayabilirsiniz. Öncelikle doğru diş fırçası temin etmek oldukça önemlidir. Fazla sert olmayan ve ağız yapınıza uygun olan diş fırçasını seçmeden önce  diş doktorunuza danışabilirsiniz.

Doğru diş fırçası seçiminde kafası çok büyük olmayan ve orta sertlikte diş fırçası seçmeye özen gösteriniz. Aksi halde büyük ve sert bir yapıya sahip diş fırçası kullanmanız durumunda diş etlerinizin tahriş olması ve aşınması söz konusu olabilir.

Diş fırçalamanın bir diğer önemli unsuru ise dairesel hareketlerle ve çok fazla bastırmadan fırçalamaktır. Genellikle ağız yapısına uygun olarak fırçalama esnasında ağızda hareketinin kolay olmasını sağlayacak yapıda üretilen diş fırçalarını tercih etmelisiniz. Uzmanlar dişlerin günde en az 2 kere fırçalanması konusunda uyarıyorlar.

Aksi halde düzenli olarak fırçalanmayan ve bakımı yapılmayan dişlerde diş taşı ve plak oluşumunu arttırarak diş eti hastalıklarına neden olabilir. Fırçalamaya ön dişlerden başlanmalıdır.

Ön dişlerden arka dişlere doğru dairesel ve yumuşak hareketlerle uygulanan fırçalama diş etlerinin hizasından başlayarak aşağı doğru ilerlemelidir. Ancak fırçalama esnasında sert darbelerden kaçınmalı ve yumuşak hareketlerle fırçalanmalıdır.

Diş Bakımı ve Diş Temizliği Nasıl Yapılmalı?

Diş fırçalardan ön yüzeylerin haricinde arka yüzeylerinde fırçalanmasına önem göstermelisiniz. Aksi halde arka yüzeyde zamanla plak oluşumları meydana gelir.

Dişlerin arka yüzeyini fırçalanırken fırça eğik tutularak diş etinden ağız boşluğuna doğru hareket ettirilmelidir. Son olarak ise dişlerin üst kısmı yani çiğneme yüzeyleri fırçanın dik tutulmasıyla birlikte ileri geri hareketlerle fırçalanmalıdır. 

Kısa süreli fırçalamalar herhangi bir etki yaratmayacağı gibi dişlerinizin bakterilerden arınması için yeterli olmayacaktır. Bu nedenle diş fırçalama için ortalama 4-5 dakikanızı ayırmalısınız.

Böylece dişleriniz daha iyi temizlenecek ve bakterilerden arınacaktır. Diş fırçanızı mutlaka 6 ayda bir değiştirmeli ve kesinlikle başkaları ile paylaşmamalısınız. Unutmamalısınız ki diş fırçası kişisel bakım ürünüdür ve başkaları ile paylaşılması birçok hastalığı beraberinde getirebilir.

2. Diş İpi İle Diş Temizliği

Diş fırçasının yanı sıra sıkça kullanılan bir diğer diş temizleme yöntemi ise diş ipidir. Genellikle yemek sonrasında diş aralarında kalan artıkların temizlenmesini sağlayan diş ipleri oldukça etkili sonuçlar vermektedir.

Uzmanlar büyük küçük demeden hemen hemen herkesin düzenli olarak diş fırçasının yanı sıra diş ipi kullanımı öğrenmesi ve uygulaması gerektiğini vurguluyorlar. Yemek sonrasında dişlerin fırçalanmasından sonra çıkmayan yemek artıkları diş çürüklerinin başlıca nedenidir.

Bu tip diş çürümelerini önlemek adına dişler fırçalandıktan sonra diş ipi kullanılır. Böylece yemek artıkları temizlenerek çürük oluşumu önlenir.

Diş Bakımı ve Diş Temizliği Nasıl Yapılmalı?

Diş ipi uygulamasında yaklaşık 30 cm bir ipe ihtiyaç duyulur. Diş ipinin bir bölümü bir elin orta parmağına diğer ucu da diğer elin orta parmağına dolanır. İpin ortada kalan bölümü işaret parmağı ile ileri ve geri ittirilerek dişlerin arasına geçirilir. 

Diş ipi kullanımında dikkat edilmesi gereken en önemli unsur sert hareketlerden kaçınılmasıdır. Aksi takdirde diş etinin kesilmesi söz konusu olabilir. Bunu için yumuşak hareketlerle yukarıdan aşağıya doğru diş sıyrılacak şekilde bir indirilmelidir. Bir diğer dikkat edilmesi gereken nokta ise alt ve üst dişlerde aynı ipin kullanılmamasıdır.

Diş Sağlığı İçin Yapılması Gerekenler

Diş fırçasının üzerine bol miktarda  diş macunu sıkmamalıyız. Fazla miktarda sıkılan diş macunu, diş sağlığımızın korunmasına katkı sağlamıyor. Uzmanlar mercimek tanesi büyüklüğünde diş macununun yeterli olduğunu belirtiyorlar.

Diş Bakımı ve Diş Temizliği Nasıl Yapılmalı?

Çok sevdiğimiz kahve ve çayı fazla tüketmemeliyiz. Çünkü dişleri sarartıyor. Ayrıca kafein tükürük miktarını azalttığı için ağız kuruluğu ortaya çıkıyor. Diş ipi, diş sağlığının korunması için önemli. Kullanmaya başlamadan önce diş doktoru ile konuşmalı ve nasıl kullanılacağını öğrenmeliyiz.

Dişimiz ağrıdığında üzerine alkol yada kolonya bastırmamalıyız. İltihap varsa iltihabın artmasına neden oluyor. Diş beyazlatmak için gerekli çeşitli karışımlar ya da doktorun önermediği yöntemleri kullanmamalıyız.

Çeşitli karışımlar ya da yöntemler diş beyazlatırken diş minelerine zarar verip dişte aşınmalara neden olabiliyorlar.

Ağız ve Diş Sağlığı İçin Dikkat Etmeniz Gereken Unsurlar

Günde en az iki kere sabah ve akşam olmak üzere dişlerinizi fırçalayınız. Şekerli ve asitli yiyecek veya içeceklerden kaçınmalısınız. Bol vitaminli besinleri tercih edin. Dengeli beslenin. Sigara ve alkol gibi kötü alışkanlıklardan kaçının.

Diş Bakımı ve Diş Temizliği Nasıl Yapılmalı?

Havuç ve elma tüketimine özen gösterin. Bu besinler dişlerinizin hijyenini sağlarken aynı zamanda diş etleriniz için masaj niteliğindedir. Şekersiz sakızları tercih edin. Düzenli olarak diş kontrolü yaptırın. Doktora gitmek için dişinizin ağrımasını beklemeyin.

Sert kabuklu ve dişinizi zorlayacak yiyeceklerden kaçının. Şeker, çikolata ve tatlı tüketiminden sonra mutlaka dişlerinizi fırçalayınız veya gargara yapınız.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Protetik Diş Tedavisi Nedir, Çeşitlieri Nelerdir?Diş Beyazlatma Nasıl Yapılır?
Diş Taşı-Tartar Nedir, Nasıl Temizlenir?Lamine Diş Kaplama Nasıl ve Neden Yapılır?

En iyi diş temizliği nasıl yapılır?

Diş temizliği için en önemli ve en etkili yöntem diş fırçalamadır. Birçok diş hekimi günde 2 kere dişlerin fırçalanması gerektiğini söyler. Dişlerinizin temizliğinde ulaşılması zor olan yerlere uygun fırçalar kullanabilirsiniz.

Diş temizletmek acı verir mi?

Diş taşı temizliği acı veren bir işlem değildir. Anestezi altında olmadan yapılan temizlik işlemlerinde çok ufak sızlamaların dışında hastanın canını yakacak herhangi bir durum söz konusu yoktur.

Diş temizletmek iyi mi?

Diş temizletmek zararlı bir şey değildir. Bahsettiğimiz gibi dişlerde oluşan bu taşlar, bakterilerin plakalar halinde bir süre sonra taşlaşması sonucunda oluşur. Bu ve bunun gibi oluşumlar asla yararlı değildir.

Dişteki sarı tartar nasıl temizlenir?

Dişteki sarı tartarı, diş temizleme aletleriyle birlikte temizleyebilirsiniz. Ayrıca diş tartarlarını doğal yöntemlerle temizlemeniz de mümkündür. Sirke, karbonat gibi doğal ürünler sayesinde tartarlar giderilir.

Diş taşı temizliği kaç seans sürer?

Diş taşı temizliği ortalama 30 dakika sürmektedir. Diş taşının ve tartarın fazla olduğu hastalarda 2. bir seansa duyulabilmektedir.

Diş temizliği dişi beyazlatır mı?

Diş taşı temizliği ile diş beyazlatma işlemi arasında fark bulunur. Diş taşı temizliği yapıldığında bir beyazlama görülmez. Yalnızca diş taşları, lekeler ve kirler giderilir. Diş beyazlatma işleminde ise dişin rengi beyaz, sarı renge sahip olan dişler bembeyaz olur.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum