Çorum Olayları Nedir? Katliamın Tarihi ve Nasıl Başladı?

Sağ-sol çatışmalarının olduğu dönemde Çorum'da da şiddet olayları yaşanmıştır. İçeriğimizde Çorum olaylarının tarihini ve nasıl başladığını bulabilirsiniz.
Çorum Olayları Nedir? Katliamın Tarihi ve Nasıl Başladı?

Çorum Katliamı olarak da ifade edilen Çorum Olayları tarihimize bir kara leke olarak geçmiştir. Biz buna ilk etapta olay diyelim; sonuçta ise katliama bağlayalım. Maraş katliamında oynanan oyunlar 1980 yılında Anadolu'nun ortasında yer alan Çorum'da da oynanmaya karar verildi. Bu içeriğimizde Çorum olaylarını tüm gerçekleriyle masaya yatırıyoruz.

İşte Çorum Olayları hakkında her şey...

Çorum Nasıl Bir Şehirdir?

Çorum denince akıllara ilk olarak leblebi, kiremit ve sırtlarında harç taşıyan işçisi gelir. Bunun dışında çok eski yerleşke olan Çorum, tarihi sayfalara da tanıklık etmişlerdir. Hoşgörüsüyle bilinen Hitit uygarlığı bu topraklar üzerinde yaşamıştır ve bu kente birbirinden güzel tarihi yapılar bırakmışlardır.

Çorum Olayları

Hattuşaş, Şinova, Boğazkale, Alacahöyük’ü gördüğünüz zaman tarihin başka bir sayfasına gideceksiniz. Hoşgörü şehri olan Çorum'un 1980’lere gelindiğinde suyu zehirlendi. Alevilerin ve Sünnilerin bir arada yaşadığı bu şehirde kargaşa ya da nefret yayılması istendi.

Böylece dış mihraklar ve iç mihraklar sağ ve sol olarak ayrıştıramadıklarını; mezhepsel olarak ayrıştırmaya başladı. Çorum'da farklı mezhepleri barındırdığı için nefret yaymaya uygundu. Yıllardır sorunsuz yaşayan kapı komşular birbirine düşman kesildi.

Çorum Olayları Nasıl Başladı?

Çorum Olayları

Maraş’taki senaryonun aynısı şimdi de Çorum üzerinde yapılacaktı. Maraş Katliamı'nı okuyunuz; olayların aynı şekilde cereyan ettiğini göreceksiniz. Bunu fark eden Çorum’daki Alevi halkı, bu kez tedbirini sıkı bir şekilde almaya çalıştı.

Ramazan aylarının başlamasıyla birlikte, belediye hoparlöründe Komünistlerin suları zehirlediğini, "sakın su içmeyin" diye bir anons yapıldı. Bunun üzerine halk kışkırtılmak istendi. Yavaştan yavaşa halkı galeyana getirmek için çalışmalar başlatılmıştı.

Çorum Olayları

Milliyetçi Hareket Partisi’nin önde gelen gümrük ve tekel eski bakanı Gün Sazak’ın 27 Mayıs 1980’de Ankara’da Devrimci Sol tarafından öldürüldü. Bunun üzerine katiller Çorum’da aranmaya başladı. Çorum’daki olayları alevlendirmek için tam zamanıydı.

28 Mayıs günü Çorum’un en işlek caddelerinde ve çoğunluğu gençler tarafında oluştuğu “Kanımız aksa da zafer İslam’ın”, “ Kana kan, intikam” gibi sloganlarla yürüyüş başlamıştı. Bu yürüyüşe sadece Çorum’da bulunan sağcı kesim değil, çevre illerden de birçok grup katılmıştı. Sloganlar atarak Alevilere ait dükkanlar tahrip edilip, ateşe verilmiştir. Alevi ve Sünni mahallelerin arasına barikatlar konulmuş, çatışmalar başlamıştı.

Çorum Katliamı Nasıl Oldu?

Çorum Olayları

İki dalga şeklinde olan Çorum Olaylarının birinci dalgasında 4 kişi öldürülmüştü. Bu ikinci olayların sinyalini veriyordu. Bu kez de Allaaddin Cami’nin komünistler tarafından yakıldığı Cami minarelerinden anonsla duyurulmuştu. Halbuki böyle bir durum söz konusu değildi. Tekrardan suların zehirlendiği şeklinde anonslar yapıldı ve halk cihada çağırıldı.

Sivas, Malatya, Maraş’ta gerçekleşen senaryolardan farksız değildi. Tek fark vardı, o da farklı şehirlerde yapılmasıydı. İnsanlar Maraş’ta oynanan oyuna tekrardan düşmüştü. Oysaki Maraş Katliamının üzerinde 2 yıl bile geçmemişti.

Çorum Olayları

Halkın tekrardan hücuma geçmesi için fitile basıldı. Aleviler bu kez daha da hazırlıklıydı. Ateşe ateşle karşılık verilmişti. Çorum, artık bir iç savaşa sürüklenmiş, dış dünya ile bağlantısı kesilmişti. Telefonların, elektriklerin, suların kesildiği bu kent resmen kaderine terk edilmişti.

Sonunda asker gecikmeli de olsa gelmişti. Gelen askerler, vahşet içeren bir tabloyla karşılaştı. Sağcılar askerlerden, Alevilerin barikatlarının bertaraf edilmesini istedi. Bertaraf etmek katletmekle başka bir şey değildi. Çorum'da iç savaş adı altında 57 Sol görüşlü yurttaş katledildi ve yüzlerce insanın da yaralanmasına neden olundu.

Çorum'da bu kez ekinler değil, insanlar yakıldı. Acımasız bir şekilde işkencelerle öldürülen insanların fotoğrafları yürek dağlamıştı. İnsanlık yine sınıfta kalmıştı.

İlginizi Çekebilir
Maraş Olayları Nedir?1 Mayıs'ta Ne Oldu?

Çorum olayları ne zaman oldu?

Ülkücülerin, Alevi mahallesi olarak bilinen Milönü Mahallesi'ne saldırması üzerine başlayan Çorum Olayları, 1980 yılının Mayıs-Temmuz aylarında cereyan etmiştir.

Çorum olayları kaç kişi öldü?

Çok ciddi silahlı çatışmaların yaşandığı siyasi ve dini temelli olarak ortaya çıkan Çorum olayları oldukça kanlı bir şekilde son bulmuştur. Bu olaylar sırasında 57 yurttaş hayatını kaybetmiştir.

Çorum olayları kaç kişi yaralandı?

Çorum olayları Türkiye tarihinde en fazla yaralı olan olaylardan birisidir. Ülkede iki kesimin birbirine girdiği bu olay, tarihimizde bir kara leke olarak yer almaktadır. Bu olay sonunda tam olarak sayısı bilinmese de yüzlerce yaralı olduğu belirtilmektedir.

Çorum olayları Veli dedeye ne oldu?

Çorum olayları sırasında öldürülen kişilerden birisi de Veli Solmaz dedeydi. Kızı Naima Nayman, cenaze erkanını yürütenlerle yaptığı görüşmelerde babasının kalbinden şişlendiğini ifade etmiştir. Babasının ilk önce işkence gördüğünü daha sonra ise fırına atıldığı söylemiştir.

Çorum olaylarında başbakan kimdi?

Çorum olayları yaşanırken başbakan Süleyman Demirel'di. 43. başbakan olan Süleyman Demirel'in olaylar hakkında düşünceleri ve açıklamaları hala tartışılmaktadır.

Not: Yukarıdaki araştırma haberi bağımsız sayfalardan, olayın görgü tanıklarının verdikleri ifadelerden ve bu konuyla ilgili yapılan belgesellerden yola çıkılarak derlenmiştir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum