Koronavirüsün Çocuklar Üzerinde Etkisi

Vaka sayısıyla milyonlara ulaşan corona virüsü enfeksiyona karşı çocuk sağlığı hakkında bilinmesi gerekenler. Çocuklar COVID-19'a karşı nasıl korunmalı?
Koronavirüsün Çocuklar Üzerinde Etkisi

Dünya üzerinde 2 milyondan fazla bireyde görülen ve küresel bir salgın haline gelen koronavirüse karşı alınması gereken önlemler bulunmaktadır. Tüm bu önlemlerin beraberinde çocuklu ailelerin corona virüsü enfeksiyonuna karşı son derece bilinçli ve sağ duyulu olması gerekmektedir. Alınan her önlem, siz değerli anne ve babaların biricik çocukları için...


COVID-19 ve Çocuk Sağlığı: Koronavirüs Çocuklar Üzerindeki Etkisi

corona virüsü ve çocuk sağlığı

Coronavirüs (COVID-19), dünya üzerinde 200'den fazla ülkede 2.000.000'u aşkın vaka sayısıyla Türkiye  geneline yayılmış bir solunum yolu hastalığıdır. Yapılan araştırmalar virüsün ilk günden beri yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde ciddi sonuçlar doğurduğu görünmektedir. Yine aynı şekilde yapılan araştırmalar COVID-19 enfeksiyonuna karşı çocukların sayısının oldukça az olduğunu göstermektedir. Tüm bunların yanında şimdiye kadar çocukların COVID-19'a daha duyarlı olduklarına dair herhangi bir kanıt yoktur ancak ebeveynlerin çocukları ile kornavirüs salgınına karşı uygun önlemleri almaları son derece önemlidir.


Ebeveynler hangi önleyici tedbirleri almalıdır?

koronavirüs ve çocuk sağlığı

  • Doğru el yıkama, mikropların yayılmasını azaltmak için çocuklar da dahil olmak üzere herkesin atabileceği en önemli adımlardan biridir. "Ellerinizi yıkayın, ellerinizi yıkayın ve sonra tekrar ellerinizi yıkayın". Çocuklar yüzlerine dokunmayı severler. Burun, ağız ve gözleriniz, virüslerin vücuda giriş yerleri olduğunu unutmayın.
  • Solunum semptomları olan çocuklar, özellikle yaşlı bireylerden ve altta yatan sağlık problemleri olan hastalardan uzak durmalıdır. Çocuklar hastalandığında evde kalmalıdırlar.
  • COVID-19, nesnelere ve yüzeylere dokunarak iletilebildiğinden, bu alanları temiz tutun. Yüzey alanlarını deterjan gibi dezenfektan belgelenmiş ürünlerle veya çamaşır suyu ile baş edebilecek yüzeyler için ağartıcı bazlı ürünlerle temizlemenizi öneririz.

Ebeveynler nasıl hazırlanmalı?

corona virüsü ve çocuk sağlığı

Dünya çapında koronavirüse karşı çalışmalarını sürdüren sağlık kuruluşları, ebeveynlere bir takım önlemler almasını önermektedir. Bu, aile bireylerinin COVID-19 salgınına yakalanmaması için alınması gereken önlemlerden olası bir hastalık durumunda yapılması gerekenlere kadar bir çok durumu kapsamaktadır. Özellikle ev içerisinde ortak kullanım alanlarında ki nesnelerin ve yüzeylerin düzenli olarak dezenfekte edilmesi son derece önemlidir. Eğer ki olası bir semptoma sahipseniz ve COVID-19 olduğunuzu düşünüyorsanız derhal aile bireylerinden uzaklaşarak maskenizi takmanız gerekmektedir. Semptomların ciddiyetini koruması durumunda ALO 184 koronavirüs hattını arayarak şikayetlerinizi belirtmeniz gerekmektedir. 


Bir ebeveyn ne zaman doktora başvurmalıdır?

corona virüsü ve çocuk sağlığı

Çocuğunuzun COVID-19 için pozitif test eden birine maruz kaldığını veya yüksek ateşi varsa, derhal ALO 184 Koronavirüs Danışma Hattı arayın. Beraberinde gelişen tüm semptomları açıkça anlatın ve şiddetli öksürük veya kötüleşen solunum yolu semptomlarını belirtin.

Aileler, çocukları acilen bakım gerektirmedikçe acil servisten kaçınmalıdır. Bu, risk altındaki diğer kişileri korurken, çocuğunuzun ya da sizin olası bir COVID-19 enfeksiyonuna kapılma riskinizi de azaltmaktadır. Hastaneler genellikle kapalı ve kalabalık alanlardır. Bu sebeple ciddi bir durum olmadığı sürece hastane işlemlerinizi ertelemeniz önerilmektedir. 


COVID-19 semptomları grip semptomlarından farklı mıdır?

corona virüsü ve çocuk sağlığı

COVID-19 ateş, öksürük ve nefes darlığı gibi semptomları olan solunum yolu hastalıkları sunmaktadır. Grip belirtileri benzerdir ve genellikle aniden ortaya çıkar. Grip belirtileri  yüksek ateş, aşırı tükenme, kas veya vücut ağrıları ve titreme içerir. 

İnfluenza erken teşhis edilirse, ilk 48 saat içinde çocuğunuzun daha hızlı iyileşmesine yardımcı olabilecek ilaçlar vardır. Çocuğunuz gripten direk kurtulamaz ama kendini biraz daha iyi hissetmesini sağlayabilir.


Semptomum yoksa maske takmalı mıyım?

corona virüsü ve çocuk sağlığı

Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı, koronavirüse karşı maske kullanımını belirli risk faktörlerine sahip bireylerin kullanmasını özellikle önermektedir. Eğer ki birey kendinin koronavirüs olduğundan şüpheleniyorsa, grip veya soğuk algınlığı yaşıyorsa, 65 yaş üzerindeyse, kronik bir rahatsızlığa sahipse ve mecburi olarak dışarı çıkması gerekiyorsa toplum içerisinde maske takılmasını ön görmektedir. Sağlıklıysanız ve semptomları olan kimsenin çevresinde değilseniz, maske takmanıza gerek duyulmamaktadır.


COVID-19' olabileceğimden endişeliyim. Hastaneye veya acil servise gitmeli miyim?

corona virüsü ve çocuk sağlığı

Hayır. Acil Servise sadece ciddi belirtiler yaşıyorsanız gitmelisiniz. Bu, virüsün toplumumuzda yayılmasını sınırlandırmaya yardımcı olacak ve aynı zamanda acil servislerimizin ilk önce en kritik ihtiyaçları olan hastalara bakmasına izin verecektir. Virüse maruz kalabileceğinizi düşünüyorsanız veya belirtilerle ilgili endişeleriniz varsa, önce ALO 184 Koronavirüs Hattı arayın ve talimatlarını izleyin.


Bu virüs nasıl yayılır ve kendimi ve ailemi korumak için ne yapabilirim?

corona virüsü ve çocuk sağlığı

Koronavirüsler tipik olarak enfeksiyonu olan biriyle doğrudan temas yoluyla (el dokunmak veya el sıkışmak gibi) veya hastalığı olan birisinin dokunmuş olabileceği ve ellerinizi hemen yıkamadığı bir şeye dokunarak yayılır. Bu virüse maruz kalmanızı sınırlamaya yardımcı olmak için, özellikle yüzünüze dokunmadan veya yemeden önce ellerinizi sık sık yıkayın. Ev tipi dezenfektan veya çamaşır suyu içeren bir temizleyici kullanarak sayaçlar, kapı kolları, telefonlar, klavyeler ve dokunduğunuz alanlar gibi tüm yüzeyleri temizleyin.

Önerilen İçerik: Koronavirüs ve Hayvan Sağlığı Hakkında Bilgi

Neoldu.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.