Çocuklardaki Duruş Bozuklukları ve Önleme Yöntemleri

Her çocukta görülebilen duruş bozukluklarının nedenlerini, belirtilerini, çeşitlerini ve önleme yöntemlerini içeriğimizde bir araya getirdik.
Çocuklardaki Duruş Bozuklukları ve Önleme Yöntemleri

Gün geçtikçe daha fazla çocukta görülen duruş bozuklukları, birçok nedene bağlı olarak gelişebilmektedir. Bu içeriğimizde çocuklardaki duruş bozuklukları hakkında bilinmesi gerekenlere yer verdik. Yazımızda duruş bozuklukları nedir, neden olur, belirtileri nelerdir ve tedavisi nasıldır gibi soruları yanıtladık.

İşte çocuklarda duruş bozuklukları hakkında her şey...

Çocuklardaki Duruş Bozukluğu Nedir?

Çocuklarda Duruş Bozukluğu

Günümüzde modern teknolojinin de etkisiyle duruş bozuklukları git gide daha fazla bir şekilde karşımıza çıkmaktadır. Bu yüzden aileler çocuklarını mutlaka izlemelidirler. Ayakta çok uzun süre durduğunda kamburlaşıyorsa ve başı önde duruyorsa duruş bozukluğu ortaya çıkmış demektir.

Çocuklar özellikle boyun ve sırt ağrısı çekiyorlarsa aileleri tarafından mutlaka doktora götürülmelidirler. Aksi takdirde ileride ciddi problemler ortaya çıkar ve günlük hayatlarının zorlaşmasına neden olur.

Çocuklarda Duruş Bozukluğu Çeşitleri

Çocuklarda Duruş Bozukluğu

Çocuklarda iki çeşit duruş bozukluğu vardır. Omurganın yana eğriliği ve sırt omurgasının arkaya doğru aşırı kavislenmesidir. Bunlardan hangisi olursa olsun vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.

Bunların dışında ortaya çıkan duruş bozuklukları ise, alışkanlık ve vücudun kötü kullanılmasına bağlı olarak ortaya çıkmıştır. Bu tip duruş bozuklukları çeşitli egzersiz ve doğru oturma alışkanlığı ile önlenebilmektedir.

Çocuklarda Duruş Bozukluğu Nedenleri

Çocuklarda Duruş Bozukluğu

Çocuklarda duruş bozukluklarının birkaç nedeni oluyor. Bilgisayar karşısında oturma, yanlış yatak seçimi, obezite, görme bozukluğu, ağır sırt çantaları taşınması, oturma, uyuma ve ayakta durma pozisyonunun yanlış olması bu nedenlerden birkaçıdır.

Çocuklar çok hızlı bir şekilde geliştiği için yanlış bir alışkanlık sonucunda duruş bozuklukları ortaya çıkmaktadır. Bu durumda da geri dönüş çoğu zaman geç olmaktadır. Ebeveynlerin gerekli ilgiyi göstermesiyle bu duruş bozuklukları tespit edilebilmektedir. Bu sebeple ailelerin çocuklarının hal ve hareketlerini düzenli olarak takip etmesi gerekiyor.

Çocuklarda Duruş Bozukluğu Belirtileri

Çocuklarda Duruş Bozukluğu

Duruş bozuklukları vücutta oluşan ağrılarla kendisini göstermektedir. Şiddetli baş ağrısı, omuz ve kol ağrıları, kas yorgunluğu, el ya da ayak bileklerinde ağrı, kambur durmak, bacak veya diz bileklerinde ağrı, omuzların düşük olması, başın dik olmaması, kas ve bağ dokuların gerilmesi bozukluğun belirtileridir.

Yukarıda saymış olduğumuz belirtiler çocuklarda oluşan duruş bozukluklarını göstermektedir. Bu belirtilerden bir ya da birkaçını çocuğunuzda görüyorsanız uzman birinden destek almalısınız. Ayrıca çocuklarınıza spor yapmayı aşılamak da bu bozuklukları giderecektir.

Çocuklarda Duruş Bozukluğunu Önleme Yöntemleri

Çocuklarda Duruş Bozukluğu

Çocuklarda duruş bozukluklarını önlemek için birkaç şeyi önerebiliriz. Bilgisayar monitörünün göz hizasında olmasına özen göstermek, çeşitli spor aktivitelerini yapmalarına yardımcı olmak, ergenlik konusunda çocuklarınızı aydınlatmak, uzun süre hareketsiz kalmalarına izin vermemek, göz problemler varsa tedavi ettirmek ve okul çantasına ise vücuduna yakın hafif kitapları koymak bu öneriler arasındadır.

Bu yöntemler sayesinde çocuklarınız çok daha sağlıklı kalacaktır. Böylece duruş bozuklukları da oluşmayacaktır. Ayrıca bu yöntemlerin var olan duruş bozukluklarını da tedavi edeceğini söyleyebiliriz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Spina Bifida Nedir?Perthes Hastalığı Nedenleri ve Tedavisi
Tortikolis Hastalığı Belirtileri ve TedavisiDoğuştan Kalça Çıkıklığı Nedir?

Çocuklarda duruş bozukluğu nasıl anlaşılır?

Yaşanan duruş bozukluklarını anlayabilmemiz için rahatsızlığın belirtilerini ya da bulgularını fark etmemiz gerekiyor. Kambur durma, kuvvetsizlik, omuz ve kol ağrıları gibi semptomlar sayesinde çocuklarda görülen duruş bozukluğunu anlayabiliriz.

Çocuklarda duruş bozukluğuna hangi doktor bakar?

Duruş bozukluğu için Ortopedi ve Travmatoloji bölümüne başvurabilirsiniz. Alanında uzman bir doktor çocuğunuzda yaşanan problemli hızlıca teşhis edecek ve tedavisine başlayacaktır.

Duruş bozukluğuna ne iyi gelir?

Duruş bozukluğuna iyi gelen birkaç yöntem bulunuyor. Düzenli egzersiz, bel desteği ve korseler yardımıyla duruş bozuklukları ortadan kaldırılabilmektedir. Ancak ilk olarak doktora başvurmanın daha iyi olacağını söyleyelim.

Kamburluk kaç yaşında başlar?

Çocuklarda gelişen şekil bozukluğu 15-16 yaş aralığında ortaya çıkmaktadır. 16-17 yaş aralığında ise bulgular gitgide şiddetlenir ve doktora gitmeye ihtiyaç duyulur. Bu dönemde kamburluk dışarıdan da görülmektedir.

Duruş bozukluğu olanlar nasıl yatmalı?

Duruş bozukluğuna sahip olan insanların yatış şekillerine değil bulunduğu yatağın ona uygun olup olmadığına dikkat etmesi gerekiyor. Bu rahatsızlığa sahip olan bireyler yumuşak yataklardan kaçınmalı, çok sayıda ve sert yastıkları tercih etmelilerdir.

Duruş bozukluğu skolyoz yapar mı?

Bireyin ayaktaki duruşu ya da oturuşu yüzünden skolyoz oluşması gibi bir durum söz konusu değildir. Bu sebeple skolyozun bu nedenlerden ötürü gelişmeyeceğini söyleyelim.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.