Okuyanları Duygulandıracak Çocukken Oynadığımız Oyunlar

Kuşaklar arasındaki farklardan en büyük biri oynadıkları oyunlardır. Bu içeriğimizde çocukken oynadığımız oyunları sizler için derledik.
Okuyanları Duygulandıracak Çocukken Oynadığımız Oyunlar

Küçükken Oynadığımız Oyunlar

Karşımızda sürekli olarak kuşak ayrımlarını görüyoruz. X, Y ve Z kuşağı olarak adlandırılan bizler ne kadar birbirimize benzesek de birçok farklılıklarımız bulunmaktadır. Bunun başında oynadığımız oyunlar gelir. 80'ler ve 90'larda doğanlar sokakta oyun oynayabilenlerin son nesli olarak bilinir ve aşağıdaki oyunları oynayıp büyümüşlerdir. Bu içeriğimizde de sizler için çocukken ve küçükken oynadığımız ya da babalarımızın oynadığı oyunları derledik.

İşte okuyanları duygulandıracak çocukken oynadığımız eski oyunlar;

1. Beş Taş

Çocukken Oynadığımız Oyunlar

Birden fazla kişiyle oynanan oyun için beş tane yuvarlak taş gereklidir. Oyun beş taş ile oynandığı için beş aşamada oynanır.

Bu ise aşamalar şöyledir;

  • Birler: Taşlar yere bırakılır ve bir taş seçilir. Seçilen taş havaya atılır. Her havaya taş atıldığında ;yerden bir taş alınıp havaya atılan taş yakalanır. Yerdeki taş bitinceye kadar işlem devam eder.
  • İkiler: Taşlar yere bırakılır. Birinci oyundan farklı olarak bu kez taşlar ikişer ikişer toplanır.
  • Üçler: Taşlar yere atılır taşın biri tekli olarak ele alınır. Diğer üçü tek seferde alınmaya çalışılır.
  • Dörtler: Taşlardan uygun olan bir tanesi havaya atılır. Yerde kalan dört taş bir seferde alınmaya çalışılır.
  • Dedeler: Taşlar yere atılır. Başparmak ve işaret parmağının arası açılarak bir kale görüntüsü verilmeye çalışılır. Oyuncu yerden bir tane uygun taşı eline alır. Rakip oyuncu en son parmağın arasından geçecek taşı seçer. Bu taş diğer taşların parmaklar arasından geçirilmesine engel olacak taştır. Oyuncu eline aldığı taşı havaya atar. Havaya attığı esnada yerdeki taşı kaleden geçirmeye çalışır. Taşı başka bir taşa çarptırır veya havaya attığı taşı kapamazsa hakkını rakip oyuncuya verir. Final bölümünde ise taşların tamamı avucunun içinde hafifçe yukarı doğru atılır ve avucun tersiyle taşlar tutulmaya çalışılır. Avucunun tersinde en çok taş kalan oyuncu oyunu kazanır.

2. Birdir Bir

Çocukken Oynadığımız Oyunlar

Bu oyunu oynamak için herhangi bir kişi sınırlaması yoktur. Oyunun başında bir ebe seçilir. Ebe öne eğilerek ellerini dizlerine dayar. Diğerleri bir kaç metre arayla sıra oluştururlar. Oyuncular sırayla koşarak eğilmiş duran ebenin üzerinden ellerini sırtına bastırıp bacaklarını açarak atlarlar.

3. İp Atlama

Çocukken Oynadığımız Oyunlar

Bu oyun 1 kişi veya 3 kişi ile oynanır. 3 kişilikte 2 kişi ipi tutar. Diğeri ise atlar. 1 kişilikte ise ipin bir ucunu sağ ele diğer ucunu sol ele alarak atlanır. Oyun 2 kişi ile oynanmak isteniyorsa ipin bir ucu herhangi bir nesneye bağlanarak da oyun oynanabilir.

4. Misket

Çocukken Oynadığımız Oyunlar

Misketler yan yana sıra ile dizilir. İlk atacak kişi hangi baş sorusuna sağ baş veya sol baş yanıtını verdiği zaman oyun başlar. Vuran vurduğu kadar misketi alırdı. Hangi baş söylenmişse o başı vuran misketlerin tamamını alır.

Sen de kemik misket sevenlerden miydin? Ya da vururken büyük misketle hedefken küçük misketle kurnazlık yapanlardan mıydın?

5. İstop

Çocukken Oynadığımız Oyunlar

İstopta oyuncular bir daire oluşturur. Oyunu başlatmak için oyunculardan biri ebe olur. Ebe, oyunculardan birinin adını söyleyerek topu havaya atar. Top yere düşerken, adı söylenen oyuncu topu havada yakalarsa, başka birinin adını söyleyerek topu yeniden havaya atar. Topu havada tutamayan oyuncu, topu yerden eline aldığında "İstop!" diye bağırır.
Kaçışan oyuncular "İstop" dendiği anda oldukları yerde durmak zorundadır. Bu durumda ebe, duran oyunculardan birini topla vurmaya çalışır. Bilen bilir, bir diğer adı da Kupa'dır...

6. Körebe

Çocukken Oynadığımız Oyunlar

Körebe olarak adlandırılan oyuncunun gözleri mendil veya eşarp gibi bir malzemeyle bağlanır ve ebe etrafını göremez hale getirilir. Diğer oyuncular körebenin etrafında dolaşır ve ona dokunurlar. Körebe onları yakalamaya çalışır. Körebe birini yakalarsa o ebe olur.

7. Sandalye Kapmaca

Çocukken Oynadığımız Oyunlar

Birkaç adet sandalye yan yana dizilir. Sandalye sayısı oyuncu sayısından bir azdır. Oyuncular herhangi bir müzik eşliğinde dans etmeye başlarlar ve müzik durduğunda herkes sandalye kapmaya çalışır. Ayakta kalan oyun dışı kalır ve her arada bir sandalye çıkarılır. Böylece en son kalan oyunu kazanmış olur.

Televizyon programlarında erkekli kızlı oynanan bu oyunu mahallede sap sap oynayıp hayıflananlardan mıydın?

8. Mendil Kapmaca

Çocukken Oynadığımız Oyunlar

Eşit sayıda oyuncudan oluşan iki takım arasında oynan oyunda takımlar karşılıklı birer sıra halinde dizilir. İki sıranın ortasındaki alanın tam orta yerine bir çizgi çizilir ve oyunu yöneten bir hakem seçilir. Bu hakem bu çizginin durarak mendili de elinde tutabilir. Hakem oyuncuların isimlerini karşılıklı olarak çağırır. Oyuncular hakemin elinden mendili kapmaya çalışır.

9. Saklambaç

Çocukken Oynadığımız Oyunlar

Saklambaç en az 4 kişiyle oynanır. Bir ebe bir tane duvara önünü dönerek sayar. Ebe en az 50'ye kadar dışından sayar. Bu sırada diğer oyuncularda ebe sayana kadar farklı veya aynı yerlere saklanırlar. Ebe dışından saymayı bitirince oyun başlamış olur. Ebe saklanan diğer oyuncuları bulmaya çalışır. Diğer oyuncular ise ebenin bulunduğu yerden ayrıldığını görünce ebenin saydığı yere sobe diyerek ebeler.

Hava kararınca mahallenin en safını ebe yapıp topluca eve firar edenlerden miydin?

10. Sek Sek

Çocukken Oynadığımız Oyunlar

Seksek, yere tebeşir ile birbirini izleyen kareler ya da daireler çizilmesi ve numaralandırılmasıyla oynanır. Birden fazla kişiyle oynanan oyunda, oyuncular, çizili alanların içine sırayla taş atarlar. Eğer taş çizili alanların dışına düşer ya da çizgiye denk gelirse, taş atma sırası öbür oyuncuya geçer. Atış başarılıysa oyuncu tek ayağı üzerinde sekerken, taşı öbür ayağıyla iterek bütün boşluklardan geçirmesi gerekir. Eğer öbür ayağı yere değer ya da boşlukların arasındaki çizgilere basarsa yanar ve sırasını kaybeder.

11. Uzun Eşek

Çocukken Oynadığımız Oyunlar

Uzun eşek oyununda, oyuncular iki gruba ayrıldıktan sonra hangi grubun yatacağına, hangi grubun atlayacağına karar verilir. Yatacak takım yastığın önüne dizilir. İlk baştaki oyuncu eğilerek kafasını yastığa dayar ve arkasındakiler de bir öncekinin bacaklarından tutarak eğilir. Diğer grupta onların üzerine atlar ve 10'a kadar sayılır. Eğer grup çökmezse oyun başarılı olmuş sayılır.

Okulda da bu oyunu oynayıp nöbetçi öğretmen geldiğinde topuklayanlardan mıydın?

12. Yağ Satarım

Çocukken Oynadığımız Oyunlar

Yağ satarım oyununda önce bir ebe belirlenir. Oyuncular yüzleri birbirine dönük halka oluşturacak biçimde yere otururlar. Ebe bir mendilin ucunu düğümleyerek eline alır. Bunu arkasında saklayarak halkanın çevresinde dolaşmaya başlar. Halka çevresinde dolaşırken "Yağ Satarım" şarkısını söyler. Ebe seçtiği birinin arkasına fark ettirmeden mendili bırakır. Mendilin bırakıldığını fark eden oyuncu ebeyi kovalayamaya başlar.

13. Yakar Top

Çocukken Oynadığımız Oyunlar

Takım oyunu olarak oynanan oyunda bir topu atan takım bir de toptan kaçan takım vardır. Oyundaki amaç top ile karşı rakipten insanları vurmaktır.

Benzer İçerik Önerileri
Çocukluğumuzun Oyuncakları90'lar Çocuklarının Özlediği Nostaljik Liste

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum