Bursa Hakkında Bilmedikleriniz

Türkiye'nin en büyük metropollerinden biri olan Bursa sanayi, turizm, gıda gibi sektörlerde öncüdür. Bursa hakkında bilinmeyen birçok şeyi yazımızda bulabilirsiniz.
Bursa Hakkında Bilmedikleriniz

Yüzölçümü: 10.882 km2

Nüfusu: 2.787.539

İl Trafik No: 16

Alan Kodu: 224

bursa-.jpg

Bursa’nın İlçeleri; Büyükorhan, Gemlik, Gürsu, Harmancık, İnegöl, İznik, Karacabey, Keleş, Kestel, Mudanya, Mustafakemalpaşa, Nilüfer, Orhaneli, Orhangazi, Osmangazi, Yıldırım, Yenişehir olmak üzere 17 tanedir.

 

Bursa Hakkında Bilmedikleriniz

 

  • Bursa tarihi açıdan ülkemizin en önemli merkezlerinden biridir. Özellikle Osmanlı Devleti’ne başkentlik yapmış olması ve şehirde birçok Osmanlı mimarisine ait eserin bulunması bölgeyi daha da önemli hale getirmektedir.

 

  • Bölgede ilk olarak MÖ 2000’li yıllarda Bitiniler egemen olmuş ve Bursa’nın ismi Bitinya Krallığı döneminde ‘Prosa’ olarak anılmıştır.

 

  • Bölge Bitinya Krallığı’ndan sonra sırasıyla Lidyalılar, Persler, Makedonyalı İskender, Roma İmparatorluğu, Bizans hakimiyetinde olmuştur.

mudanya-kemerli-kilisesi.jpg

  • Bizans döneminde birçok savaş yaşansa da 1071 Malazgirt Zaferi’ne kadar Bursa el değiştirmemiştir. Bu tarihten sonra birçok Anadolu kenti gibi ele geçirilen Bursa ve İznik çevresi Türkler için tampon noktalardan biri haline geldi.

 

  • Osman Bey tarafından Osmanlı Devleti’nin temelleri atıldıktan sonra İznik, Kestel, İnegöl ve çevresi devlet topraklarına dahil edilmeye başlandı. Bursa 1326’da tamamıyla Osmanlı topraklarına katıldı.

yildirim-bayazid-kulliyesi.jpg

 

  • Daha sonra da Orhan Gazi Osmanlı Devleti tarafından başkent yapılmıştır. Bursa Osmanlı Devleti’nin Söğüt’ten sonraki ikinci başkentidir.

 

  • Bursa 1987 yılında Büyükşehir olmuş ve her geçen gün büyüme kaydederek ülkemizin en önemli 4 şehrinden biri olmayı sürdürmüştür.

 

  • Bursa’da ekonomik faaliyetler çeşitlilik göstermektedir. Bölgenin ekonomisinde tarımın, turizmin, sanayi ve ticaretin yeri büyüktür.

tarim-007.jpg

 

  • Bölge toprakları ve iklim şartları tarıma çok elverişlidir. Ayrıca burada modern tarım aletlerinden faydalanılması verimi daha da artırmaktadır. Buğday, arpa, yulaf, mısır, baklagiller, anason, susam gibi ürünler fazlaca yetişmektedir.

 

  • Sebze ve meyve üretimi de çok yaygındır. Patlıcan, biber, domates, soğan, patates, salatalık vs. Şeftali, üzüm, elma, kestane, kiraz, kayısı, çilek gibi birçok meyve yetişmektedir. Ayrıca bölgede zeytincilik de yapılmaktadır.

hayvancilik-005.jpg

 

  • Bursa’da hayvancılık da yaygın faaliyetlerden biri olarak göze çarpmaktadır. Bölge otlak alanları bakımından koyun ve keçi hayvancılığı için bulunmaz değere sahiptir. Ek olarak sığır besiciliği de önemli gelir kaynağı durumundadır.

 

  • Bölgenin yarısına yakını ormanlarla kaplı olduğundan orman sanayisi de gelişme göstermiştir. Bursa’da volfram, bormineralleri, çinko, krom, mermer, linyit gibi madenler de çıkarılmaktadır.

sanayi-001.jpg

 

  • Bursa ülkemizin en önemli 3-4 sanayi şehrinden biridir. Bölgede ülkemizin en büyük şirketleri faaliyet göstermektedir. Bursa’da otomobil fabrikaları, otomobil parçaları üretimi işletmeleri, makine, yapı şirketleri, dokumacılık, süt ürünleri vs. binlerce işletme bulunmaktadır.  

 

  • Bursa turizm açısından da önemli bir merkezimizdir. Bölgede birçok tarihi yer (Nikaia Antik Kenti) ve yapılar (Bursa Ulu Camii, Aziz Tryphonos Kilisesi) ile Uludağ, Dalyan Gölü gibi birçok doğal güzelliğe sahiptir. Özellikle Uludağ sunduğu konaklama ve kayak yapma imkanlarıyla kış tatillerinin ülkemizdeki en popüler merkezidir.

turizm.jpg

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.