Böbrek Taşına İyi Gelen Bitkiler, İçecekler ve Yiyecekler

Böbrek taşını söktüren en etkili içecekler, besinler, bitkiler, sebzeler ve meyveler aşağıda sizleri bekliyor.
Böbrek Taşına İyi Gelen Bitkiler, İçecekler ve Yiyecekler

İdrarımızda bulunan kalsiyum, oksalat ve ürik asit maddelerinin kristalleşmesi sonucu taş oluşur. Böbrek taşı olarak bilinen bu rahatsızlık toplumumuzda %15 oranında görülür. Küçük olan taşlar idrarla birlikte atılır. Ancak büyük taşlar idrarla birlikte atılamadığı gibi, kişinin çok şiddetli ağrı çekmesine neden olur. Böbrek taşına iyi gelen yiyecekler peynir, süt, sebzeler maydanoz, meyveler çilek, bitkiler fesleğen, içecekler ise su oluyor.

Böbrek Taşına İyi Gelen Yiyecekler

Böbrek Taşına İyi Gelen Besinler

Genelde orta yaşlarda görülen böbrek taşı rahatsızlığını önleyecek yiyecekler arasında süt, yoğurt, koyu yapraklı sebzeler, somon, mezgit, yumurta sarısı, peynir, çökelek, kurubaklagiller yer almaktadır.

Safra kesesi taşı düşürmede etkili olduğu bilinen ve sıkça kullanılan bu yiyecekler, böbrek taşı düşürmede de işe yaramaktadır. Ufak ve iri boyutlardaki böbrek taşları için etkili olan yiyecekler, içeriğindeki bileşenler sayesinde böbrek taşını eritmektedir. Yukarıda bahsetmiş olduğumuz yiyecekler düzenli olarak tüketilmelidir.

Böbrek Taşını Eriten Meyve ve Sebzeler

Böbrek Taşına İyi Gelen Besinler

Böbrek taşına iyi gelen meyve ve sebzelerin içerisinde nar, elma, maydanoz, pancar, ıspanak, pazı, bamya, taze fasulye, patates, mısır, çilek, böğürtlen, kuş üzümü, incir, ahududu, dereotu, ebegümeci, roka, tere otu vardır.

Yukarıda bahsetmiş olduğumuz meyve sebzeler bol bol tüketildiği taktirde böbrek taşının düşmesi kolaylaşır. Böbrek hastalıklarının tedavisinde kullanılan bu besinler koruyucu bir kalkan görevi üstlenerek taş oluşumunu engeller. Böbreğin her daim temiz kalmasına yardımcı olur, süzme işlemini daha da kolaylaştırır.

Böbrek Taşı Ağrısına İyi Gelen Hareketler

Böbrek Taşına İyi Gelen Besinler

Böbrek taşını ortadan kaldırmak için ip atlama, hoplama, zıplama, bol bol yürüyüş yapma egzersizleri önerilmektedir. Taşların hareket etmesini kolaylaştırarak daha kolay bir şekilde dışarıya atılmasını sağlar. Bu hareketleri yaparken bol bol su içmek ve durmadan hareket etmek böbrek taşını düşürmede etkilidir. Ancak böbrek taşı sorunu yaşayanlar tedaviden korkmayarak kesinlikle doktoruna başvurmalıdır.

Böbrek Taşını Düşüren İçecekler ve Bitki Çayları

Böbrek Taşına İyi Gelen Besinler

Böbrek taşını düşüren içeceklerin başında su yer alır. Bol bol su içmek böbrek taşını düşürebilecek en etkili yöntemdir. Daha sonrasında ise limon suyu, elma sirkesi, zeytinyağı ısırgan otu çayı, nar suyu, karahindiba kökü suyu gelmektedir.

Gün içerisinde en az 3 litre su içmek yeni taş oluşumunu önlerken var olan taşların da düşmesini sağlar. Böbrek taşlarını düşürmeye yardımcı olacak bitki çayları da mutlaka denenmelidir. Eğer taşınız küçükse bitki çayları ile düşürmeniz yüksek bir ihtimaldir. Ağrının şiddeti ve taşın düşeceği süre kişinin bünyesine bağlıdır.

Böbrek Taşını Kıran Bitkiler

Böbrek Taşına İyi Gelen Besinler

Böbrek taşına iyi gelecek bitkilerin içerisinde fesleğen, karahindiba kökü, ısırgan otu, kırkkilit otu, gilaburu bitkisi yer alır.

Bu bitkiler böbrek taşı düşürmede oldukça etkilidir. Birçok hastalığın da tedavisinde kullanılmaktadır. Taşların kimyasal yolla parçalanmasını sağlayan bu bitkiler aynı zamanda sancısız bir şekilde vücuttan atılmasını sağlar. Yukarıdaki bitkiler kullanılarak oluşturulan kürler de uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir.

İlginizi Çekebilir
Böbrek Taşına İyi Gelen Bitkiler

Böbrek taşı nedir?

Vücudumuzda idrarımızla birlikte atılması gereken pek çok madde vardır. Bu maddeler vücuttan atılmayıp böbrekler de yoğunlaşarak, birikir. Böbrek taşları ilk önceleri kristal zerrecikler halindedir. Daha sonra bu zerrecikler birleşerek büyür ve böbrek taşı oluşur.

Böbrek taşı oluşumu nasıl engellenir?

Böbrek taşı oluşumunu engellemek için yapılması gerekenlerden ilki, yeterli miktarda sıvı almaktadır. Çünkü biliniyor ki, yeteri kadar sıvı almamak böbrek taşı oluşumunu arttırıyor. Böbrek taşı kişinin gün içerisinde ki aktivitelerini kısıtlayacak kadar ağrılara sebep olabilir. Herkes böbrek taşı rahatsızlığıyla karşı karşıya kalabilir. Bunun için ilk başta günlük sıvı tüketiminizi maksimum seviyeye taşımanız gereklidir.

Böbrek taşı türleri nelerdir?

Böbrek taşının 4 türü bulunmaktadır. Bu türler, kalsiyum taşları, sistin taşları, ürik asit taşları ve strüvit taşlarıdır.

1. Kalsiyum Taşları

Kalsiyum taşları en çok görülen böbrek taşı türüdür. Çoğunlukla 23- 30 yaş arası erkeklerde görülmektedir. Taşın oluşmasına neden olan kalsiyum, oksalat, fosfor gibi maddelerle birleşir. Kalsiyumla birleşen oksalat, ıspanakta ve C vitamini takviyesinde bulunur. Ayrıca ince bağırsak hastalıklarında kalsiyum birikimi gerçekleştiği için, böbrek taşı oluşma ihtimali de yüksektir.

2. Sistin Taşları

İdrarda bulunan sistin oranının artmasıyla böbrek taşı oluşumu gerçekleşir. İdrarda bulunan sistin, sistinüri denen hastalıktan dolayı oluşur. Sistinüri de böbrek taşının en önemli nedenlerindendir. Sistinüri nesilden nesile devam eden, genetik bir hastalıktır. Sistin taşları görülen böbrek taşları arasında en az görülenidir.

3. Strüvit Taşları

Strüvit taşları çoğunlukta, idrar yolu enfeksiyonunu sık olarak yaşayan kadınlarda görülmektedir. Strüvit aslında bir mineraldir ve böbrekte birikir. Strüvit taşları çok çabuk büyüyebilen taşlar olup, kişinin mesanesini, idrar yolunu tıkayabilir.

4. Ürik Asit Taşları

Ürik asit taşları genellikle kemoterapi gören kişilerde ve erkeklerde görülür. Ürik asit taşları ayrıca gut hastalığı olan kişilerde de sık sık görülmektedir.

Böbrek taşı belirtileri nelerdir?

Böbrek taşı üst idrar yoluna inmediği sürece, hasta herhangi bir belirti yaşamaz. Ancak idrar kanalı tıkandığında böbrek taşı belirtileri ortaya çıkar.

Karın bölgesinde, karnın yanlarında ve sırtın alt bölümünde şiddetli ağrı görülür. Hasta kısa ve uzun süreli ağrı yaşar. Özellikle karın ağrısı en belirgin böbrek taşı belirtilerindendir.

Hastanın idrarı normalde olması gerekenden koyu ve kokulu olur. Bazı hastaların idrarında kan görülebilir.

Böbrekte ki taş idrar yolundan mesaneye doğru ilerlediği için, hasta çok daha fazla tuvalete gitme ihtiyacı duyar. Ayrıca hasta idrar yapma sırasında ağrı da yaşar.

Bazı durumlarda böbrek taşı üst idrar yolunda tıkanmaya daha sonra da enfeksiyon oluşumuna neden olur. Bundan sonra hastanın göreceği şikayetler ise; Sırtın alt bölgesinde oluşan ağrı, 38 derece ve üstün de yüksek ateş, titreme, mide bulantısı ve kusma, idrarın kokulu olması, idrar yaparken oluşan ağrı, sık sık idrara çıkma ve ishaldir.

Böbrek taşını önlemek için ne yapılmalıdır?

Böbrek taşı oluşumunu önlemek için, doğru beslenme programı uygulanarak ve günlük yeterli miktarda sıvı tüketimi alınmalıdır. Ayrıca böbrek taşı oluşumunu önlemek demek, böbrek taşına neden olan faktörleri ortadan kaldırmak demektir. Günlük hayatınızda yapacağınız basit değişiklikler ve kendinize ilke edineceğiniz işte o yapılması gerekenler;

1. Bol miktarda sıvı alımı

İdrarda taş oluşmasını sağlayan maddelerin seyrelmesini ancak bol su içerek sağlayabilirsiniz. Günde içilmesi gereken su miktarı mutlaka 2 litre olmalıdır. Su haricinde limonata, portakal suyu ve greyfurt suyu da taş oluşumunu engelleyebilir. Bu tarz sıvıları suyun yanında alabilirsiniz.

2. Kalsiyum ihtiyacı

Beslenme programınızda olmazsa olmazınız kalsiyum olmalıdır. Çünkü ihtiyacınız olan kalsiyumu besinlerden almazsanız, oksalat seviyesi yükselecek ve böbreklerde taş oluşumu gerçekleşecektir. Burada ki en önemli nokta kalsiyumun besinlerden alınacak olmasıdır. Çünkü kalsiyumu takviye olarak ilaçlardan almaya kalkarsanız böbrek taşı oluşuma ortam hazırlamış olursunuz.

3. Sodyumu mümkün olduğunca azaltın

İdrarda kalsiyum miktarının artmasına neden olan sodyumu, vücudunuza almamak için, sodyum içeren gıdalardan uzak durulmalıdır. Bu gıdalar, tuz, deniz ürünleri ve cevizdir. Günlük bir çay kaşığı tuz alımının dışına çıkılmaması gereklidir.

4. Hayvansal protein alımını azaltın

Hayvansal protein içeren gıdalar, idrarda bulunan ve taş oluşumuna neden olan ürik asit miktarını arttırır. Bu yüzden kırmızı et, yumurta, deniz ürünü olan hayvansal proteinleri çok aşırıya kaçmadan tüketmek gereklidir.

5. Böbrek taşı yapan yiyeceklerden uzak durun

Bazı yiyecekler özellikle böbreklerde taş oluşumuna neden oluyor. O yiyeceklerden bazıları; pancar, çikolata, ıspanak ve kuruyemişlerdir. Bu yiyecekler bol miktarda oksalat içerir. Bu yüzden böbreklerde taş oluşmasına neden olur. Ayrıca kolalı içecekler fosfat içerdiğinden yine taş oluşumuna neden olmaktadır.

Böbrek taşı tedavisi nasıl olur?

Böbrek taşı tedavisinde uygulanabilecek yöntem, böbrek taşının büyüklüğüne ve hasta da yarattığı şikayetlere göre değişmektedir. Eğer hastanın böbrek taşı küçük ise bu herhangi bir tedaviye gerek kalmadan idrarla birlikte vücuttan atılır. Taş üst idrar yollarına doğru ilerlediğinde, hastanın ağrıları da artar. Doktor hastaya ağrılarının biraz hafiflemesi için güçlü ağrı kesiciler yazabilir. Yine taşın türüne göre, taşın bölünmesine yardımcı olacak ilaçlar da doktor tarafından verilebilir. Bu ilaçlarla birlikte idrar söktürücü ilaçlar da kullanılmalıdır. Böbrek taşı idrarla veya ilaçlarla vücuttan atılmıyorsa başvurulacak son yöntem ameliyattır. Hastanın ağrıları hiç geçmiyorsa ve idrar akışında da sıkıntılar yaşanmaya başladıysa, doktor böbrek taşı ameliyatını önerebilir. Böbrek taşı ameliyat yöntemi de, böbrek taşının büyüklüğüne ve bulunduğu bölgeye göre değişkenlik göstermektedir.

Böbrek taşı ameliyatı türleri nelerdir?

Litotripsi: Uygulanan bu yöntemde, böbreklerde ve üst idrar yollarında bulunan küçük taşlar, şok dalgası yöntemi ile yok edilir. Daha sonra ki hedef ise, bu küçük yani parçalanmış olan taşların idrar yoluyla vücuttan atılmasıdır.

Perkütan nephrolithotomy: Vücuda sokulan endoskopi yöntemiyle uygulanan bir ameliyat türüdür. Bu ameliyatta küçük bir kesik açılarak vücuda endoskopi yöntemiyle büyük taşlar alınır.

Böbrek taşı nasıl düşürülür?

Böbreğin bazı yerlerinde taş hiçbir zaman düşmeyebilir, bazı yerlerinde ise rahatlıkla düşebilir. Yani bu durum böbrek taşının büyüklüğü, bulunduğu yer ve böbrek harici oluşabilen taşlara göre değişebilmektedir. 6mm'nin üstündeki taşlar kendi kendilerine kolayca düşmezler. 4-6 mm arasındaki taşlar kendiliğinden veya müdahale ile düşebilir. 4 veya 5 mm'nin altındaki taşlar kendiliğinden kolayca düşebilmektedir.

Bir kısmı bol sıvı tüketimi ve hareketlerle tedavi edilirken, bir kısmına ilaç verilmektedir. Üreter denilen kanalları genişletecek ilaçlar vardır. Bazı taşlarda ise ne sıvı tüketimi ne de ilaç kullanımı yeterli gelmez, mutlaka operasyon önerilir.

Böbrek taşı en sık kimlerde görülür?

Böbrek taşı, en çok 20-40 yaşları arasında görülür. Erkeklerde kadınlara göre daha fazla görülmektedir. Çocuklarda da ciddi metabolizma problemleri ya da enfeksiyonlara bağlı olarak görülür. Sosyo-ekonomik olarak daha düşük seviyelerde olanlarda daha sık görülür çünkü beslenmenin önemli bir yeri vardır.

Masa başı işi olanlar veya hareketsiz bir yaşam sürenlerde daha sık görülür. Yatalak hastalarda veya doğuştan idrar yolu, böbrek problemi olan kişilerde daha fazla görülür. Böbreklerdeki yabancı maddelerden kaynaklı taş oluşumu da görülür.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum