Beyin Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Hayatımızı kolaylaştıran icatlar ve günümüz teknolojisi. Tüm bunların menşei bilindiği üzere insan beynidir. Peki beyin hakkında ne kadar bilgiliyiz?
Beyin Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Beyin Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Sinir sisteminin merkezi olarak hareket eden bir organ olurken aynı zamanda baş kısmında duyma, tatma, görme, denge ve koklama gibi duyulara hizmet eden organlara yakın bulunan insan vücudundaki en karmaşık organdır. 

beyin-hakkinda-bilinmesi-gerekenler.webp

Beyin vücuttaki çevresel sinir sistemini yöneterek insanın tüm işlevlerine sirayet eder. Diğer unsurlar ile etkileşim, nöronların birbiri ile iletişim kurması sonucunda ortaya çıkar. Nöronların iletişiminde veriyi sağlıklı iletmeyi sağlayan ise akson denen protoplazmik liflerdir. 

Aksonlar bilgiyi hem beynin ilgili kısımlarına hem de vücudun diğer bölgelerine taşır, böylelikle beynin vücuda hükmü gerçekleşir.

Sağlıklı Bir Beyin İçin Yapılması Gerekenler

beyin-hakkinda-bilinmesi-gerekenler-001.webp

Sağlıklı bir beyin için ilk adım beynin normal fonksiyonlarını aktif kullanmaktır. Yani düşünmek, hatırlamak, gün içerisinde yapılan her aktivite beyni diri tutar ve işlevselleştirir. Durağan bir yaşam biçimi beyin fonksiyonlarını yavaşlatırken sosyal bir yaşam ile aksi yönde değişimi çok rahatlıkla fark edebilirsiniz. Zaten yaşlılık ile gelen unutkanlık ve doğru davranabilme yetilerinin kaybı beynin az kullanılması, monotonlaşan hayat ile doğru orantılıdır.

Peki, beyin sağlığı için sadece beyni kullanmak yeterli midir? Tabi ki hayır, ek takviyelerin de kesinlikle unutulmaması lazım. Sağlıklı bir beyin için, iyi bir uyku uyumalı, doğru beslenmeli, düzenli egzersiz yapmalı, stresli hayattan, alkolden ve sigaradan uzak durmalısınız.

Beyine Bağlı Hastalıklar

beyin-hakkinda-bilinmesi-gerekenler-002.webp

Migren, baş ağrısı, beyin kanaması, sara gibi hastalıklar beyne bağlı rahatsızlıkların başında gelir. Bu hastalıkların birçoğu da kendi aralarında alt kırılımlarına ayrılmaktadır. Örneğin beyin kanamasını ele alalım.

Beyin kanaması, beyin fonksiyonlarının birdenbire bozulması ile ortaya çıkar ve bu olaya inme ya da felç denir. Fonksiyonların bozulmasına neden olan aksiyon beyin kanaması, beyin trombozu ve ambolisi adı verilen hastalıklardır.

Sara hastalığı kalıtsal olduğu kadar ağır darbeye bağlı beyin sarsıntılarından sonra da ortaya çıkabilir. Bu rahatsızlığın yaşanması durumunda hasta, beyindeki nöronların normal aktivitesinden uzaklaşması (elektriksel aktivitelerin artması) sebebi ile anlık tepkimeler sonucunda bilinç kaybı ve hareketlerin de kabiliyetsizlik durumu ile karşılaşır.

Bu süreçte altına kaçırma, davranış bozukluğu, gözlerde kayma, ağızda sıvı akışı gibi dış tepkimeler ortaya çıkmakta ve kısa süre içerisinde beyin fonksiyonlarının normale dönmesi ile olağan halini almaktadır.

Tedavi sürecinde beyin fonksiyonlarını düzenleyici etkin ilaçlar kullanılır ve stresten uzak düzenli bir hayat sürmesi sağlanır.

Beyni Geliştiren Besinler

beyin-hakkinda-bilinmesi-gerekenler-003.webp

Yumurta, D vitamini sağlayarak hücrelerin kendi kendini onarmasını sağlıyor. Beynin katı bölümünü oluşturan yağlar içinde önemli bir kaynak oluşturuyor.

Yoğurt, tirozin maddesi hafızanın gelişimini sağlar. Beynin ihtiyacı olan bu maddeyi yoğurt sağlıyor.

Somon, Omega3 hafızayı güçlendirir ve beyni korur. Sağlıklı bir beyin için Omega3 tüketilmelidir.

Ceviz, fındık, fıstık gibi kuru baklagiller, sinirleri güçlendiriyorlar ve odaklanmayı kolaylaştırıyorlar.

Patates ise doğru tüketildiği zaman kan şekerini dengeli ve yavaş bir şekilde yükseltiyor. Bu da zekanın verimli çalışmasını sağlıyor. Patates kızartmasının bu özelliğini kaybettiği unutulmamalıdır.

Kırmızı et, yağsız ve sinirsiz kısımdan oluşuyorsa demir deposudur. Bu özelliği ile özellikle çocukların beyin gelişimlerinde önemli yer tutar.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Beyin Kanaması Nedir? Belirtileri ve TedavisiEnsefalit (Beyin İltihabı) Nedir?
Beyin Tümörü Nedir? Belirtileri ve TedavisiBeyninize Zarar Verebilecek Besinler
Uyurken Beynimizde Neler Oluyor?

Beynimizin içinde ne var?

Beyin, bedenin her yerinde bulunan farklı organ ve dokularla aynı yapıdadır. Erişkin bir insanın beyni yaklaşık 1500 gram ağırlığındadır. 1 litre su, 15 gram şeker, 110 gram protein, 160 gram yağ ve 10 gram tuzdan oluşur.

Bir insanın beyni nasıl çalışır?

Bir insanın beyninin çalışması için vücudun çeşitli noktalarından beyne sinyal milyonlarca kez sinyal gitmelidir. Beyinde bulunan nöronlar gelen sinyalleri değerlendirir, ayrıştırır, bellekte bulunan eski bilgilerle karşılaştırır ve nöronlar arası yeni bağlantılar kurarak gerçekleştirir.

İnsan beyni nasıl düşünür?

Yeni bir şey öğrendiğinizde veya bir şeylere kafa yorduğunuzda nöronlar arasında bağlantı kurmuş olursunuz. Bu olaylar sonrasında da karmaşık nöron ağları oluşur. Bağlantılar arasında yer alan boşluğa ise sinaps adı verilir.

Beyin sağlığı için ne yapılmalı?

Uykunun fazlası ve azı zarardır kararında uyunmalı, günlük beslenmelerde öğünlere dikkat edilmeli ve balık tüketimi ile su tüketimi unutulmamalı. Bilim adamları bu tüketim unsurlarını beyin fonksiyonlarını en çok güçlendiren iki unsur olarak nitelendirmiştir.

Spor yapmak beyni zinde tutar mı?

Vücudu ve beyni zinde tutmak için spor yapmak spor yapmak içinde uygun boş vakti oluşturmak gerekir. Bu anlamda çalışma hayatınızda kesinlikle iş stresinde uzaklaşarak belirli periyotlarda zihninizi temizleyebilecek sporlara yönelin.

Alkol beyne zarar verir mi?

Alkol ve sigaranın tüm vücuda zararı olduğu gibi beyne de çok büyük zararı vardır bu zararlı alışkanlıklardan da uzak durmakta yarar vardır.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum