Beyne Zarar Veren 10 Besin!

Günümüzde birçok lezzetli yiyecekleri tüketmekteyiz peki ya bu tür yiyecekleri tükettiğinizde beyninize zarar verebileceğini biliyor muydunuz? İşte cevabı;
Beyne Zarar Veren 10 Besin!

Beyne Zarar Veren Yiyecekler

Hayatınızda tükettiğiniz besinlerin size ne kadar yararının dokunabileceğini biliyor musunuz? veya ne kadar zararlı olduğu biliyor musunuz? Sizler için bu içerikte günlük hayatta yediğimiz veya içtiğimiz besinlerin IQ seviyemizi düşürdüğünü ve beynimize ne kadar zarar verebileceğini araştırdık ve listeledik.

İşte sizler için derlediğimiz insan beynine zarar veren 10 besin;

1. Şeker

Beyne Zarar Veren Yiyecekler

Meyve ve nişastadan gelen şekerler elbette doğaldır ve zararlı değildir. Fakat işlenmiş ve fabrika aracılığıyla satışa sunulan ve tüketilen şekerler insan beynine oldukça zarar vermektedir. Doğal olmayan şeker yani Rafina şeker insan vücuduna kaloriden başka bir etkisi olmamaktadır. Rafina şeker, insanda zeka geriliği, unutkanlık, hafıza eksikliği ve öğrenmede güçlük çekme gibi etkileri beraberinde getirmektedir.

2. Mikrodalgada Patlamış Mısır

Beyne Zarar Veren Yiyecekler

Genel olarak film izlerken tükettiğimiz mikrodalgada pişirilmiş patlamış mısır yiyorsanız beyninize büyük oranda zarar veriyorsunuz demektir. Günümüzde işlenen her besinler yüksek ihtimalle zararlı besinler kategorisinde yer almaktadır. İçerisinde toksit ve kimyasallar barındıran hazır patlamış mısırda işlenmiş bir besindir.

Buna ek olarak patlamış mısır mikrodalgaya atılıp pişirildiğinde içerisinde bulunan ufak bir besin kaynağı var ise onuda öldürmüş olursunuz. Patlamış mısır aynı zamanda beyaz kan hücrelerinin artmasına ve zeka geriliğine de yol açabilmektedir.

3. Fruktoz

Beyne Zarar Veren Yiyecekler

Meyvede bulunan fruktoz şekeri elbette zararlı değildir. Fakat hazır ve işlenmiş olan fruktoz şekeri insan sağlığına oldukça zarar vermektedir. Çok sayıda tüketilen hazır fruktoz şekeri, obeziteye, şeker hastalığına yol açabileceği bilinmektedir. 2011 yılında bilim adamları tarafından yapılan bir araştırmaya göre hazır ve fruktoz ve glikoz şekeri insan beynine büyük oranda zarar vermektedir.

4. İşlenmiş Gıdalar

Beyne Zarar Veren Yiyecekler

Günümüzde hizmete sunulan işlenmiş gıdalar, içlerinde son derece zararlı kimyasallar barındırmaktadırlar. İşlenmiş gıdalar aynı zamanda zihinsel ve ruhsal bozukluklara yol açan hastalıkları da beraberinde getirmektedir. 2012 yılında yapılan bir araştırmaya göre yağlı işlenmiş gıdalar, beyinde bulunan hipotalamusa dahi zarar verebilmektedir.

5. Cips ve Kurabiye

Beyne Zarar Veren Yiyecekler

Kurabiyeler ve cips çeşitleri içerisinde yok denecek kadar az yararlı besin bulundurmaktadırlar. İçerisinde fazlasıyla gereksiz kalori barındırmalarının yanı sıra rafine şekerine de sahiptirler. Önceki maddemizde de rafine şekerin ne kadar zararlı olduğunu sizlere paylaşmıştık. Eğer şekeri seven bir yapınız var ise şekeri bu tür besinlerden değil doğal meyvelerden alabilirsiniz. Üstelik daha lezzetli ve daha sağlıklı.

6. Fast-food Yiyecekler

Beyne Zarar Veren Yiyecekler

Yapılan araştırmalara göre fast-food ürünler tüketildiği taktirde beynin kimyası bozuluyor. Bu nedenle beslenme tarzınızı olabildiğince çeşitlendirmeli, fast-food yiyeceklerin tüketimine dikkat etmelisiniz. Ünlü fast-food markalarının satmış olduğu gıdaları tüketmeyerek beyin sağlığınızı koruyabilirsiniz.

7. Kızarmış Besinler

Beyne Zarar Veren Yiyecekler

Yağ ile birlikte kızartılarak yapılan besinler de hem vücut sağlığınıza hem de beyin sağlığınıza ciddi oranda zarar vermektedir. Restoranlarda veya evde yağ ile yapılan soğan halkası, patates kızartması, tavuk gibi besinleri tüketmemeye özen gösterin.

8. Fazla Tuzlu Besinler

Beyne Zarar Veren Yiyecekler

Kalp sağlığı üzerinde olumsuz etkileri bilinmesine rağmen tüketilen tuz aynı zamanda beyin sağlığını da etkiliyor. Besinleri fazla tuz kullanarak tüketmek kısa süre içerisinde beynin hasar almasına neden oluyor. Yemeklerinizde olabildiğince az tuz kullanarak beyin ve vücut sağlığınızı koruyun.

9. Yapay Tatlandırıcılı Besinler

Beyne Zarar Veren Yiyecekler

Uzun süre boyunca diyete girmiş insanların genelde yöneldiği yapay tatlandırıcılı düşük kalorili besinler beyinde büyük hasarlara yol açıyor. Fazla miktarda kontrolsüz bir şekilde tüketilen yapay tatlandırıcılar beyine zarar veriyor. Olabildiğince yapay tatlandırıcı içeren besinlerden uzak durarak beyin sağlığınızı korumalısınız.

10. Alkol ve Sigara

Beyne Zarar Veren Yiyecekler

Alkolün ve sigaranın beyin üzerinde büyük bir etkisi vardır. Sürekli olarak alkol ve sigara tüketmek bir zamandan sonra sağlıklı düşünme yeteneğini zayıflatır, hafızanın depolama kapasitesini düşürür.

Gençlik yıllarında sürekli olarak alkol tüketmiş yaşlı bireylerin alzheimer olma olasılığı çok yüksektir. Kısa vadede alkol bırakıldığı taktirde etkileri önlenebilir fakat uzun süre kullanımda kalıcı hasarlar ortaya çıkar.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Beyin Kanaması Nedir? Belirtileri ve TedavisiBeyin Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Ensefalit (Beyin İltihabı) Nedir?Beyin Tümörü Nedir ve Belirtileri Nelerdir?
Uyurken Beynimizde Neler Oluyor?

Beyne ne zarar verir?

Beyne zarar verecek bazı durumlar vardır. Yaşanacak fiziksel bir sarsıntı veya kaza beyni etkiler. Alkol tüketmek, aşırı kafein, su kaybı, uyku sorunu, kronik olarak sürekli tekrar eden stres, yanlış beslenme, madde kullanımı beyne zarar verir.

Beyni ne küçültür?

Stres bütün beyin işlevlerinde körelmeye neden olmaktadır. Beyni küçültecek en büyük etken strestir. Eğer kişi günlük hayatında sürekli olarak stres içerisindeyse beyni küçülür. Aynı zamanda stres, kan beyin bariyerini aşındırır, beyni enfeksiyonlara karşı savunmasız bırakır.

Çok ekmek yemek beyne zarar verir mi?

Çok fazla ekmek yemek yüksek miktarda şeker içereceği için beyin üzerinde olumsuz etkilere neden olur. Rafine edilmiş tahılların uygun şekilde sindirilememesi durumunda, bileşiklerin birinin beynine ulaşabileceğini ve bazı sorunlara yol açabileceğini göstermiştir.

Fazla su içmek beyne zarar verir mi?

Uzun süre aşırı su içilirse vücudun su ve tuz dengesi bozulur. Hücrelerdeki tuz dışarı çıkar. Bu durumunda da beyin etkilenmektedir. Gereğinden fazla su tüketmek beyinde hasarların ortaya çıkmasına yol açar.

Beyin hücrelerini öldüren şey nedir?

Beyin hücrelerinin ölmesine yol açan şeyler arasında; tuzlu besinler, rafine tahıllar, işlenmiş besinler, kızarmış yiyecekler, abur cuburlar, şekerli ürünler, alkol, patlamış mısır, mikrodalgada pişirilen besinler yer alır.

Çok üzülmek beyne zarar verir mi?

Çok fazla üzülmek ister istemez sizi depresyona sokar. Bu da stresin oluşmasına neden olur. Stres ve depresyon birleştiği zaman sinir hastalıklarına yakalanma oranınız artar. Beyin hücrelerinde de ciddi miktarda ölüm görülür.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.