Babagannuş Tarifi: 5 Adımda Nasıl Yapılır?

Levant mutfağının meşhur soğuk mezesi Babagannuş nasıl yapılır? Eşsiz lezzeti ile en sevilen orjinal babagannuş tarifi ve malzemeler
Babagannuş Tarifi: 5 Adımda Nasıl Yapılır?
SeviyeHazırlama SüresiPişirme SüresiPorsiyonMutfak
Orta10 dk30 dk4 KişilikLevant Mutfağı

Babagannuş, oldukça sık yediğim ama nadiren evde yaptığım şeylerden biri (ancak bu durum değişmek üzere) ve her zaman elimin altında olan malzemelerle sadece 40 dakika içerisinde zahmetsizce yaptığım kolay ve lezzetli bir meze!

Açıkcası ne zaman babagannuş yapsam kendimi mutfak tezgahının önünde karşı koyulamaz bir lezzeti kaşıklarken buluyorum. Neyse şimdiden ağzımız sulandı. Vakit kaybetmeden hemen bu eşsiz Levant mutfağına özgü soğuk meze tarifine geçelim.

Babagannuş Nedir?

Babagannuş Tarifi

Babagannuş; abugannuş, babagannuc, mutabal, baba hannuş, abugannuc, babakanuc ve abu gannuş olarak da bilinen Lübnan Mutfağına özgü ve farklı yörelere özel tarzıyla közlenmiş veya ızgara patlıcan, yoğurt, zeytinyağı, limon suyu, sarımsak ve tuzdan yapılan bir soğuk mezedir. Bu harika yemek, Levant (Suriye, Lübnan, İsrail, Ürdün, Kuzey Irak, Türkiye'nin Güneydoğu kısımları ve Filistin) mutfağının gizli hazinelerinden biridir ve keşfedilmesi gereken bir lezzettir.

Babagannuş Malzemeleri

Babagannuş Tarifi

Babagannuş tarifimde 10 temel malzeme var:

  • 2 kg patlıcan
  • 4 diş sarımsak
  • 100 gr tereyağı
  • 4 yemek kaşığı tahin
  • Yarım limonun suyu
  • 250 gr çarliston biber
  • 250 gr süzme yoğurt
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 3 orta boy domates
  • 1 çay kaşığı Tuz

Babagannuş Nasıl Yapılır?

Babagannuş Tarifi

Malzemeleri bir araya getirdikten sonra bu tarifi 5 adımda hızlıca yapabilirsiniz! Közlenmiş patlıcan, domates ve biberi kase içerindeki ezilmiş sarımsak, zeytinyağı, limon suyu, pul biber, tahin ve tuz ile birleştirdikten sonra eritilmiş tereyağı ve maydanoz ekleyerek karıştırın. Afiyet olsun!

5 Adımda Hızlı Babagannuş Hazırlanışı:

1. Patlıcan, domates ve biberleri közleyin. (Soğuduktan sonra kabuklarını soyup doğrayın)

2. Limon suyu, tahin, yoğurt, pul biber, tuz ve ezilmiş sarımsakları birleştirin.

3. Geniş bir kase içerisinde tüm malzemeleri karıştırın.

4. Maydanozları ince ince kıyıp eritilmiş tereyağı ile hafifçe kavurun.

5. Karıştırdığınız malzemeleri uygun kaba alıp üzerine maydanozlu tereyağını gezdirin.

Afiyet olsun!

Bu babagannuş tarifini seviyorsanız aşağıda yer alan "ilginizi çekebilir" bölümündeki lezzetlere göz atmayı unutmayın!

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Humus TarifiHavuçlu Kabak Tarifi

Babagannuş hangi yöreye ait?

Hatay Babagannuş, Türk Mutfağı'nın lezzetli yöresel mezelerinden biridir. Osmanlı mutfağına dayanan bu lezzet hem meze olarak tüketilebilen hem de birçok yemeğe malzeme olarak kullanılabilen bir yemek. Hatay'ın sevilen yöresel yemeklerinin başında gelen bu lezzet, Türk Mutfağı'nın gizli hazinelerinden biridir ve denenmesi gereken bir yemektir.

Orjinal babagannuş nasıl yapılır?

Sarımsakları patlıcan, biber ve domates karışmına ekleyiniz. Daha sonra üzerine nar ekşisi, tuz ve zeytinyağı ekleyiniz. Servis tabağına alıp üzerine istediğiniz sevdiğiniz baharatta ekleyebilirsiniz. Son olarak üzerini maydanoz ile süsleyip servis edebilirsiniz.

Adana usulü babagannuş nasıl yapılır?

Adana Usulü Babagannuş; tencerede sıvı yağ ile başlayan tarif, kavrulmuş soğan ve biberle devam eder. Salçası ilave edilir ve közlenmiş patlıcan da doğranarak içine eklenir. Afiyetle servis yapabileceğiniz Adana Usulü Babagannuş, sarımsak ve domates ile zenginleştirilir ve nar ekşisi eklenerek servis yapılır. Bu tarif, mükemmel bir lezzet sunan, kolay ve pratik bir yemektir. Afiyet olsun!

Babagannuş içinde ne var?

Babagannuş malzemeleri arasında; patlıcan, sarımsak, tereyağı, tahin, limon, biber, yoğurt, maydonoz, domates ve tuz bulunur. Yöresel olarak farklı çeşitleri bulunan babagannuş tahinli ya da tahinsiz olarak da yapılabilir.

Diyarbakır babagannuş nasıl yapılır?

Patlıcanın mangalda közlendikten sonra soyularak tokmakla dövülmesi, yeşilbiber, sarımsak, tereyağı ve yumurta ile birlikte pişirilerek hazırlanır.

Türkiye'ye özgü babagannuş hangi yöreye ait?

Diyarbakır Babaganuç, Türk mutfağının eşsiz lezzetlerinden biridir. Bu lezzet, 09.12.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır, böylece Diyarbakır Babaganuç, Türk Mutfağı'nın benzersiz tatları arasında yerini almıştır.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
9 Yorum