Aziz Sancar Kimdir? Aziz Sancar Hayatı ve Sözleri

Kariyerinde önemli işlere imza atmış olan Biyokimyager Aziz Sancar hakkında detaylı bilgiye bu yazımızdan ulaşabilirsiniz. İşte Aziz Sancar Kimdir? ve Aziz Sancar Hayatı hakkında bilgi.
Aziz Sancar Kimdir? Aziz Sancar Hayatı ve Sözleri

Hücrelerle ilgili yaptığı araştırma ile 2015 yılında nobel ödülü kazanan Aziz Sancar'ın bilgilerini sizler için derledik. İşte Aziz Sancar Kimdir? ve Aziz Sancar Hayatı Nasıl? gibi sorularının yanıtı.


Aziz Sancar Kimdir?

Aziz Sancar Kimdir?

Aziz Sancar, 8 Eylül 1946 tarihinde Mardin’de orta seviyede bir ailenin 8 çocuğundan birisi olarak dünyaya geldi. Anne ve babasının Arapça konuşmasından dolayı kendisinin Arap olduğunu söyleyen kişilere bu durumdan rahatsız olduğunu ve Türk olduğunu söyler. Okuma yazma bilmeyen ailesi için ‘’ Okuma yazma bilmezlerdi ancak okumanın ve yazmanın ne kadar önemli olduğunu bilirlerdi.’’ şeklinde açıklamasını yapmıştır.


Aziz Sancar Hayatı Hakkında Bilgi

Aziz Sancar Hayatı Hakkında Bilgi

İlkokul eğitimini Mardin’de tamamlayan Sancar, orta ve lise eğitimlerini de tamamladıktan sonra 1963 yılında İstanbul Tıp Fakültesi’ni bitirdi. 6 yılda Tıp Fakültesi’ni bitirdikten sonra Mardin’in Savur ilçesine geri döndü ve 2 yıl sağlık ocağında hekimlik yaptı.

Türkiye'den ayrılıp Dallas'a giderek Dallas Texas Üniversitesi'nde Moleküler Biyoloji dalında doktora yaptı. Yale Üniversitesi'nde DNA onarımı dalında doçentlik tezini tamamladı.

Daha sonra DNA onarımı, hücre dizilimi, kanser tedavisi ve biyolojik saat üzerinde çalışmalarını sürdürdü. 415 bilimsel makale ve 33 kitap yayınladı. Hücrelerin hasar gören DNA'ları onarılması ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları sayesinde 2015 yılında Aziz Sancar Nobel Kimya Ödülü'nü kazandı.

Nobel Ödülü’nü kazanan Aziz Sancak kendisi gibi biyokimya profesörü olan Gwen Boles Sancar ile evlendi. Eşiyle birlikte ABD'de okuyan Türk öğrencilerine yardım etmek ve için Aziz Sancar Vakfı’nı kurdu.


Aziz Sancar’ın Aldığı Ödül ve Başarılar

Aziz Sancar’ın Aldığı Ödül ve Başarılar

  • ABD Ulusal Bilim Vakfı (National Science Foundation) Genç Araştırmacı Ödülü (1984)
  • Amerikan Fotobiyoloji Derneği (American Society for Photobiology) Ödülü (1990)
  • ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü (National Institutes of Health) Ödülü (1995)
  • TÜBİTAK Bilim Ödülü (1997)
  • ABD Fen ve Sosyal Bilimler Akademisi (American Academy of Arts and Sciences) Ödülü (2004)
  • ABD Ulusal Bilimler Akademisi üyesi
  • TÜBA (Türkiye Bilimler Akademisi) üyesi
  • Vehbi Koç Ödülü (2007)
  • Nobel Kimya Ödülü (2015)

Aziz Sancar Sözleri

Aziz Sancar Sözleri

  • Ben Türkiye’deki günlük politik çekişmeleri takip edersem üzüntümden çalışamam. Bu yüzden gençlere tavsiyem bu tür kavgalara girmeyin. Memlekete hizmet için bilim lazım. Avrupa ve ABD seviyesinde olmak için bilim lâzım.
  • Gereği kadar öğrenin, aşırıya kaçmak yaratıcılığı öldürüyor. Okumanın yanı sıra düşünmek için de kendinize zaman ayırın. Eğitim ve araştırma için yurt dışına çıkın ama sonra muhakkak ülkeniz dönün.
  • Bana çok güzel öğretim veren kendi memleketimdir. Bana olağanüstü tıp eğitimi verdi ve o buradaki başarımın kaynağı oldu.
  • Bütün enerjinizi işinize verin. Bilim öğrenmeye çalışın. Günlük dedikodularla, politikalarla uğraşmayın.
  • Ben Türk'üm, o kadar! Mardin'de doğmuşsam, Cizre'de de doğmuşsam, Kars'ta da doğmuşsam ben Türk'üm.

NeOldu.com / Enes Som

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum