Astım Neden Olur? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Sık rastlanılan hastalıklardan olan astımın nedenlerine, belirtilerine, psikolojik sebeplerine, tedavisine ve korunma yollarına içeriğimizde yer verdik.
Astım Neden Olur? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Günümüzde sıklıkla gördüğümüz sağlık sorunu olan astım hastalığı, gitgide daha fazla kişinin hayatını etkilemektedir. Hayatımızı olumsuz yönde etkileyen ve hiç durmadık yerde ataklar geçirmemize neden olabilen bu hastalık hakkında bilinmesi gerekenleri içeriğimizde detaylıca inceledik. Yazımızda astım nedir, nedenleri ve belirtileri nelerdir, tedavisi nasıl olur ve ilaçla geçer mi gibi soruların cevabını bulabilirsiniz.

İşte astım hakkında her şey...

Astım Nedir?

Astım

Astım temelinde genetik bir hastalıktır. Havayı soluduğumuzda bu havanın ciğerlerimize iletmesini bronş adlı yapılar sağlar. Çeşitli uyarıcılar sonucu bu broşlar kısalır ve daralır. Nefes alıp vermemiz zorlaşır ve bunun sonucu ortaya çıkan nöbetlerle astım hastalığı oluşur.

Astım Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Astım

Her hastalıkta olduğu gibi bu hastalığında belli başlı belirtileri vardır. Astım hastalığı nefes darlığı, 3 hafta süren öksürükler, göğüste rahatsızlık, nefes atakları ve göğsün tıkanması gibi belirtilerle kendisini göstermektedir.

Astım hastalığının en çok karşılaşılan belirtilerinden yukarıda bahsettik. Saymış olduğumuz belirtilerden birisi sizde varsa astım hastalığından şüphelenmeniz gerekiyor. Bu durumda bir an önce doktora görünmenizi öneriyoruz.

Astım Hastalığı Nedenleri

Astım

Astım hastalığı birçok sebepten dolayı kişide görülebiliyor. Genetik faktörler, annenin gebeyken sigara içmesi, solunum yoluyla toz ve kimyasal maddelere maruz kalmak, bebeklikte ağır solunum yolu hastalıkları geçirmek, bebeklik döneminde alerjenlere maruz kalma ve yoğun sigara dumanına maruz kalma en çok karşılaşılan astım nedenleridir.

Astım hastalarının bazılarında bu nedenlerin yanında psikolojik durumlar da etkili olabilmektedir. Stres, çok fazla gülmek ya da ağlamak gibi duygusal olaylar astım şikayetlerinin ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Bunlara da astımın psikolojik nedenleri denmektedir.

Yukarıda saymış olduğumuz sebepler yüzünden astım hastalığı ortaya çıkabilmektedir. Bu yüzden bu tarz nedenleri mümkün olduğu kadar hayatımızdan çıkarmamız gerekiyor. Aksi takdirde astım hastası olabilir, hastasıysanız da durumunuz ciddileşebilir.

Astımdan Korunma Yolları

Astım

Astım solunum yollarında süregelen bir solunum hastalığıdır. Astımın sebebi kesin olarak bilinmemekle beraber bazı çevresel faktörler bu rahatsızlığa yakalanmamızda rol oynuyor. Bu yüzden bu sebeplerden uzak durmamız gerekiyor.

Astımdan korunmak için tüylü hayvanlardan uzak durmalı, sigara içmemeli ve içilen ortamlarda bulunmamalı, parfüm gibi güçlü kokulardan uzak durmalı, tüylü eşyaları evimizde bulundurmamalı, temizliğe dikkat etmeli ve alerjen maddelerden uzak durmalıyız. Bu sayede astım hastalığından korunabiliriz.

Astım Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Astım

Alerjik hastalıkların arasında yer alan astımın ne yazık ki tedavi yöntemi yoktur. Bu hastalıklar genetik olarak bizlere geçmektedir. Eğer erken teşhis konulursa kontrol altında tutulabilir.

Astım tedavinin asıl amacı hastayı eski yaşantısına ve şikayetlerin en aza indirilmesidir. Tedavi uzun sürelidir ve hemen ilaçlarla geçmez. İlk olarak astımın neye yol açtığını alerji testleriyle anlamak gereklidir. Daha sonra tedaviye ilaçlarla destek verilir. Genellikle solunum yoluyla alınan spreyler kullanılır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Astıma İyi Gelen BesinlerAlerjik Astım
Astım Hastaları Nasıl Beslenmeli

Astım hastası olduğu nasıl anlaşılır?

Astım hastalığı kendini oldukça ciddi belirtilerle gösteren bir rahatsızlıktır. Öksürük, nefes darlığı, hırıltı ve göğüste sıkışma hissi yaşanması bu belirtiler arasından en çok karşımıza çıkanlarıdır.

Astım ne demektir?

Astım hastalığı ciğerlerimizdeki hava yollarının tıkanıp daralması yüzünden oluşan bir hastalıktır. Bu hastalığı tekrarlayan öksürük ve hırıltı ile karakterize etmekteyiz.

Astım hastalığının sebebi nedir?

Astım solunum yollarının tıkanmasına ve daha zor nefes alınmasına sebebiyet veren bir hastalıktır. Bu hastalık alerjenler, düz kaslar, soğuk hava, aşırı egzersiz ve duman gibi nedenler yüzünden ortaya çıkmaktadır.

Astım hastalığı ilerlerse ne olur?

Astım hastalığı gerekli tedavinin yapılmadığı durumda ilerleyerek başka sorunlara neden olmaktadır. Bu sorunlardan en çok karşılaşılanı ise benzer belirtiler gösteren ve çok daha ciddi olan KOAH'tır.

Astım ölüme yol açar mı?

Ciğerlerdeki hava yollarını etkileyen uzun süreli bir solunum rahatsızlığı olan astım, bazı durumlarda kriz yaşanmasına neden olabiliyor. Bu krizler sırasında ise hava yolları daralıp sıkışmaktadır. Bu da nefes almayı zorlaştırabilir. Bu yüzden de ölümcül sonuçlar ortaya çıkabilir.

Astımı ne rahatlatır?

Astım hastalığı her ne kadar ciddi komplikasyonlara neden olsa da bazı besinler sayesinde rahatlatılabiliyor. Astıma iyi gelen besinler maydanoz, nane, yoğurt, rezene tohumu, balık ve portakal suyudur.

Astım başlangıcı olanlar ne yapmalı?

Astım başlangıcı olan kişilerin yaşam tarzını değiştirmesi gerekiyor. Bu kişiler sigara içmemeli, kirli havalardan uzak durmalı, alerjen maddelere maruz kalmamalı, güçlü kokulardan uzak durmalı ve yatak odasına gerekli düzenlemeleri yapmalıdır.

Astım krizini ne tetikler?

Astım krizini tetikleyen şeyler soğuk hava, sigara dumanı, küf ve toz, sprey, boya, kuvvetli kokular, hayvan tüyü, solunum enfeksiyonları, aşırı egzersiz, aspirin, kükürt gibi besinler ilaveleri, aşırı korku ve heyecandır. Bu durumlar sonrasında kriz yaşama ihtimaliniz yüksektir. Bu yüzden bunlardan uzak durun.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.