Arı Sokmasında Alerji Belirtileri Nelerdir, Ne Yapılmalıdır?

Sıklıkla yaşanan arı sokması tehlikeli olabilir. Peki, arı sokmasında neler yapılmalıdır? Arı sokmasına ne iyi gelir? Cevaplar içeriğimizde...
Arı Sokmasında Alerji Belirtileri Nelerdir, Ne Yapılmalıdır?

Yaz aylarında sıklıkla rastlanılan arı sokmasının tehlikeli olup olmadığı kişinin metabolizmasına ve bünyesine göre değişkenlik göstermektedir. Arı sokması durumunda vücudunuz alerjik reaksiyon gösteriyor ise bir doktora başvurmalısınız. Arı sokması sonrasında alerjik reaksiyon göstermeyen durumlarda herhangi bir tehlike söz konusu değildir ancak bazı uygulamalar rahatlatıcı olabilir.

Arı Sokmasında Alerji Belirtileri Nelerdir?

Arı Sokmasında Ne Yapılmalı?

Alerjik reaksiyon gösteren kişilerde arı sokması belirtileri kızarıklık ve kaşıntı ile başlar. Genellikle arının zehri nedeniyle deride şişlik meydana gelir. Gözle görülür belirtilerin dışında solunum zorluğu, karın ağrısı, çarpıntı ve kusma gibi durumlar meydana gelir. Ardından nefes darlığı ortaya çıkar. Alerji belirtileri ölümcül olabilir bu sebeple hemen doktora başvurmak gerekir.

Arı sokmasına karşı alerjisi olmayan kişilerde ise sokulan yerde şişkinlik, ağrı ve kızarıklık görülebilir. Eğer vücut arıya karşı alerjik reaksiyon geliştirmiyorsa korkulacak bir durum yoktur. Acı ve ağrı zamanla geçebilir. Ağrının hafifletilmesi için bazı yöntemlere başvurulabilir.

Arı Sokmasında Ne Yapılmalı?

Arı sokması durumda paniğe kapılmalı ve bazı yöntemleri uygulamalısınız. Tabi bunlar arıya karşı alerjiniz yoksa yapılmalıdır. Eğer çok şiddetli bir reaksiyon gösteriyorsanız vakit kaybetmeden doktora başvurmanız daha sağlıklı olur.

İşte arı sokmasında yapılması gerekenler:

1. Bölgeden Uzaklaşın

Arı Sokmasında Ne Yapılmalı?

Arı sokması durumunda paniğe kapılmaları, çok fazla hareket edilmemeli ve bulunulan ortamdan uzaklaşılmalıdır. Çünkü bu hareketler diğer arıları da size çekebilir, arının soktuğu yer keskin bir koku yaydığı için diğer arılar da aynı yeri ısırmaya çalışabilir. Ayrıca eşek arıları birden fazla kez sokabilir.

2. Arı İğnesini Çıkarın

Arı Sokmasında Ne Yapılmalı?

Arı sokmasından sonra arının iğnesi yüksek ihtimalle deride kalır. Çünkü insan derisi kalındır ve arı iğnesi de yapışkandır. Bunun için sokulan bölgeyi iyice kontrol etmeli, iğne varsa çıkarılmalıdır. İğnenin çıkarılmasından sonra bölge su ve sabun ile iyice yıkanmalıdır.

3. Sokulan Bölgeyi Yıkayın

Arı Sokmasında Ne Yapılmalı?

Arının soktuğu yer soğuk su ve sabunla yıkanmalıdır. Böylece yaranın etrafındaki zehir ve kir temizlenebilir. Soğuk su kişiyi rahatlatabilir.

4. Buz Uygulayın

Arı Sokmasında Ne Yapılmalı?

Arı sokmasının bulunduğu yere yanma ve ağrının en aza indirilmesi adına buz tutulmalıdır. Ancak buzun bir havluya ya da beze sarılması önemlidir. Çünkü direkt olarak buzun tenle teması canınızı daha çok yakabilir.

5. Alerji İlacı Kullanın

Arı Sokmasında Ne Yapılmalı?

Arı sokulan bölgeye varsa alerji kremi sürülebilir ya da kişinin kendine ait alerji ilacı kullanılabilir. Bunlar arı alerjisinin gelişme ihtimalini düşürebilir.

Arı Sokmasına Ne İyi Gelir?

Arı Sokmasında Ne Yapılmalı?

Arı sokmasına iyi gelen şeyler arasında sarımsak, soğan, karbonat, lavanta yağı, elma sirkesi, yoğurt, çiğ patates, fesleğen, buz, aloe vera ve amonyak bulunur. Eğer arı sokmasına karşı alerjiniz yoksa evde bu malzemeleri yaranın üzerine sürebilir, ağrı ve acıyı azaltabilirsiniz. Şişlik indiğinde acı da hafifler ve iyileşme süreci hızlanır.

Arı Alerjisinden Nasıl Korunulur?

Arı Sokmasında Ne Yapılmalı?

Arı sokmasından korunmak istiyorsanız kendinize dikkat etmelisiniz. Şayet bahçede veya tarlada çalışılıyorsa uzun çorap, eldiven ve mutlaka ayakkabı kullanmalısınız. Evin çevresinde bulunan arı kovanları kaldırılmalı veya imha edilmelidir. Şekerli ve açık gıdalara yaban arıları gelebileceğinden bunlar kapalı olarak saklanmalıdır. Arı alerjisi olanların parlak ve çiçekli giysileri giymemeleri, parfüm kullanmamaları önerilmektedir.

Arı alerjisi olanlar yanında otomatik epinefrin enjektörü (epi-fen) taşınmalıdır. Tehlikeli reaksiyonlarda hemen iğne yapılmalıdır. Alerji ilacı ve kremlerinden yardım alınabilir. Bir kişide ilk arı soktuğunda alerji olmaması hiç olmayacağı anlamına gelmez. Birçok kişi defalarca arı soktuktan sonra alerjik reaksiyon geçirebilmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Yılan Sokmasında İlk YardımKöpek Saldırısında Ne Yapılmalı?
Böcek Isırığında Ne Yapılmalı?

Arı sokması kaç saatte zehirler?

Arı sokmasına karşı alerjiniz varsa zehirlenme süresi kişiden kişiye göre değişebilir. Bazen dakikalar içinde bazen de 2 saatte alerjik reaksiyonlar görülebilir. Bunun için belirtiler dikkatle takip edilmeli, eğer alerji belirtileri varsa hemen doktora başvurmak gereklidir. Ciddi bir alerji olan arı alerjisi ölümle sonuçlanabilir.

Arı sokması kaç gün sürer?

Arı sokmasının neden olduğu şişkinlik 2 gün ile 1 hafta arasında kaybolur. Şişkinliğin indirilmesi için bazı yöntemler uygulamak yaranın daha hızlı iyileşmesini sağlar. Bunun için buz kompresi ve krem uygulanabilir. Arı sokmasının neden olduğu ağrı ve acı ise ilk gün kaybolur.

Arı sokması insana iyi gelir mi?

Arı sokmasının ardından kana karışan zehrin kan dolaşımını artırdığı söylenir. Eklem iltihapları ve romatizma gibi hastalıkların azaldığı düşünülür. Çünkü arı zehrinde anti enflamatuar etki bulunur. Bu etki iltihap ve ağrı azaltıcı özellik gösterir. doğal antibiyotik ve antiviraller içeren arı zehri, tedavi amacıyla da kullanılır.

Arı iğnesi içerde kalırsa ne olur?

Arı iğnesi vücutta kalırsa zehir o kadar çok yayılmaya başlar. Bunun için sokulmanın hemen ardından arı iğnesinin çıkarılması gerekir. Keskin olmayan bir cisimle iğnenin çıkarılması kolaylaştırılabilir. İğne çıkarıldıktan sonra yaraya daha kolay müdahale yapılabilir.

Arının soktuğu yer neden şişer?

Arının soktuğu yer herkeste şişer. Bunun nedeni alerjik reaksiyon değildir. Şişkinlik 8 ile 10 cm çapa kadar ulaşabilir. Bu vücudun zehre karşı verdiği bir tepkiden dolayı oluşur. Şişkinlik 2 gün ile 1 hafta içinde kendiliğinden düzelebilir. Arı soktuğu ilk anda buz uygulaması yapmak şişliğin büyümesini önleyebilir.

Arı iğnesini sokarsa ölür mü?

Birçok arı insanı soktuktan sonra ölür. Bunun nedeni arının iğnesinin insan derisinde kalması ve arının iğneyi çıkarmaya çalışırken kendini yaralamasıdır. Ancak eşek arıları soktuktan sonra iğnesini çıkarabilir ve ısırdığı bir kişiyi defalarca sokabilir. Bunun için eşek arısı ısırığında bölgeden uzaklaşmak önemlidir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum