Köpek Saldırısında Ne Yapılmalı, İlk Yardım Nasıl Olmalı?

Köpek saldırısında yapılması gerekenler hayat kurtarabilir. Sizin için köpek saldırısında neler yapılmalı, ısırığa ilk yardım nasıl yapılır anlattık.
Köpek Saldırısında Ne Yapılmalı, İlk Yardım Nasıl Olmalı?

İnsanların en yakın dostu olarak bilinen köpekler bazen o kadar da masum olamayabiliyor. Her yıl içgüdülerini frenleyemeyerek insanlara saldıran köpekler, yüzlerce kişinin yaralanmasına hatta hayatını kaybetmesine sebep olabiliyor. Bu olay herkesin başına gelebilir, bu nedenle herkesin köpek ısırığında ne yapması gerektiğini bilmesi şart.

İçeriğimizde köpek tarafından ısırıldıktan sonra ne yapılması gerektiğini ve köpek saldırısından nasıl korunulabileceğini inceleyeceğiz.

Köpek Saldırısında Ne Yapmalı?

Köpek saldırısında herkes panik yaşayabilir. Ancak paniğe kapılmamak ve doğru hareketleri yapmak sizi hayati yaralardan kurtarabilir. Bunun için köpek saldırısında neler yapılması gerektiğini bilmenizde fayda var.

İşte köpek saldırısında yapılması gerekenler:

1. Kaçmayın

Köpek Saldırısında Ne Yapılmalı?

Köpek eğitmenlerine göre köpek size havlarken ve saldırgan davranırken ondan kaçmak, sizi av haline getiriyor. Siz koştuğunuzda köpek sizi av olarak görüyor ve daha da saldırgan hale geliyor. Bunun için korkmamalı, soğukkanlı olup köpeğe meydan okumalısınız.

2. Araya Engel Koyun

Köpek Saldırısında Ne Yapılmalı?

Köpek saldırısı sırasında korkmadan dik durmalısınız. Eğilmeyi de deneyebilirsiniz. Bu sırada elinizdeki çantayı ya da çevrenizdeki araba ve duvarları köpekle aranıza engel koyabilirsiniz. Kıpırdamadan durduğunuzda köpek sizin tehdit olmadığınızı anlayacaktır.

Köpek yanınıza sizi koklamak için gelebilir, buna sakince izin vermelisiniz. Refleksle ani hareket yaparsanız sizi o an ısırabilir. Bunu yapmak çok zor bir iş olsa da ısırılma ihtimalini azaltmanın tek yolu bu.

3. Hayati Bölgelerinizi Koruyun

Köpek Saldırısında Ne Yapılmalı?

Yaptığınız her şeye rağmen köpek saldırıya geçtiyse ve sizi ısırmaya çalışıyorsa hayati bölgelerinizi koruyun. Boyun ve kolunuzun iç kısımları çok önemlidir. Kolunuzun içini dışarı çevirmeyin, ısırığı kolun dış kısmına almak daha güvenlidir.

Saldırı esnasında yere düştüyseniz cenin pozisyonu almalı, ellerinizle boynunuzun iki tarafını korumalısınız. Böylece tüm hayati bölgeleri koruyabilirsiniz.

Elinize mont, hırka, çanta ve cüzdan gibi eşyalar da alabilirsiniz. Bu eşyalar köpeğin dikkatini çeker ve bunlar saldırmasına neden olabilir. Böylece yara almaktan da kurtulabilirsiniz.

4. Boğazını Hedef Alın

Köpek Saldırısında Ne Yapılmalı?

Çok saldırgan köpekler bazen ısırdığı yeri asla bırakmaz. Birçok kişi müdahale etse de ağzını açmaz. Bunun gibi hayati durumlarda köpeğin boğazını sıkabilirsiniz. Nefessiz kalan köpek, korkar ve saldırmaktan vazgeçer. Çünkü köpek yetiştiricilerine göre köpeklerin en çok korktuğu şey boğulmaktır.

Köpeğin hassas noktaları ağız, burun ve ön ayaklarının gövdeyle birleştiği arka kısımdır. İmkanınız varsa köpek saldırırken buraları hedef alabilir, köpeğin korkmasını sağlayabilirsiniz.

Köpek Isırınca Ne Yapılmalı?

Köpek ısırığına acil müdahale önemlidir. Alınan yara küçük bile olsa hafife alınmamalı, derhal ilk yardımı yaparak hastaneye gidilmelidir. Köpek saldırısında ilk yardım olarak neler yapılması gerektiğine yakından bakalım.

Köpek ısırığı için yapılması gerekenler:

1. Yarayı Su ve Sabunla Yıkayın

Köpek Saldırısında Ne Yapılmalı?

Eğer köpeğin verdiği zarar hafifse, yani ısırık çok büyük değilse yaranın su ve sabunla yıkanması gerekir. Bu yıkama işlemi 5 ile 15 dakika arasında sürmelidir. Böylece bölgedeki mikrop ve virüsler büyük oranda öldürülebilir, hastalanma riski yüzde 90 oranında azaltılabilir.

2. Yarayı Sarın

Köpek Saldırısında Ne Yapılmalı?

Yaranın temizlenip yıkanmasının ardından yaranın üzeri temiz bir bezle sarılmalıdır. Bu sayede kan kaybı en aza indirileceği gibi yaranın farklı yerlere temas etmesi ve mikrop kapması da önlenmiş olur.

3. Yaraya Basınç Uygulayın

Köpek Saldırısında Ne Yapılmalı?

Eğer köpek ısırığı büyükse ve yara ciddiyse aşırı kan kaybı sorunu ortaya çıkabilir. Bunun için yaraya temiz bezle basınç yapılması çok önemlidir. Yaraya bastırılarak kan kaybı büyük oranda önlenebilir ve kişinin hayati tehlike yaşamasının önüne geçilebilir.

4. Hastaneye Gidin

Köpek Saldırısında Ne Yapılmalı?

Köpek ısırığından sonra ilk yardım yapılmasının ardından hiç vakit kaybetmeden hastaneye gidilmelidir. Eğer yara ağırsa ambulans da çağırılabilir. Ambulansı beklerken yaralı kişiye yukarıda anlattığımız ilk yardım uygulamaları yapılabilir.

5. Kuduz ve Tetanos Aşısı Olun

Köpek Saldırısında Ne Yapılmalı?

Köpek ısırıklarında aşı olmak hayat kurtarır. Çünkü olası bir kuduz hastalığı insanı kısa sürede ölüme götürür ve bu hastalığın çaresi yoktur ancak aşı ile önlenebilir. Köpek ısırığı alan kişinin mutlaka kısa sürede kuduz ve tetanos aşısı olması gerekir. Aşıyı ertelemek ya da geç yaptırmak da fayda etmez. Hastalık ilerlediği an aşı artık etki etmez.

Kişiyi ısıran köpek kuduz riski taşımasa da saldırıya uğrayan birey kuduz aşısı olmalıdır. Bunun sebebi ise çoğu hayvanın yaşadığı alanların bakteri ve mikropların kol gezdiği yerler olmasıdır. Yalnız hayvan saldırılarında en riskli hadise kuduz riskidir. Kuduz hücreleri hayvanların tükürüklerinde bulunur ve ısırmayla net bir şekilde saldırıya uğrayanlara geçebilir. Bu sebeple bu tip olayların ardından kesinlikle kuduz aşısı yaptırılmalıdır.

Beklenmedik saldırganlık eğilimi sergileyen köpekler için kesinlikle veteriner hekime müracaat edilmeli ve aşıları kontrol edilmelidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Yılan Sokmasında İlk YardımArı Sokmasında Yapılması Gerekenler
Kuduz Hastalığı Nedir?Böcek Isırığında Ne Yapılmalı?

Bir insanı köpek ısırırsa ne olur?

Köpek ısırığında yoğun bir ağrı hissedilir. Ardından ısırık bölgesi şişmeye başlar. Eğer yara çok derin değilse fazla kanama olmaz, ancak derinse kan kaybı yaşanabilir. Köpeğin salyaları ısırıkla birlikte insana geçtiği için birçok virüs ve bakteriye maruz kalınmış olabilir. Bunun için acil olarak hastaneye başvurulmalı ve kuduz aşısı yaptırılmalıdır.

Köpek saldırısında nereye şikayet edilir?

Köpek saldırılarını şikayet etmek için belediye ya da valiliğe başvurabilirsiniz. Böylece sizden başka birinin saldırıya uğramasını ve ısırılmasını önleyebilirsiniz. Köpek saldırısına maruz kalan kişinin maddi ve manevi tazminat davası açma hakkı bulunmaktadır.

Köpek neden saldırıyor?

Köpeklerin saldırma nedeni genellikle daha önce saldırı görmeleridir. Köpekler yaşadıkları bazı travmaları unutmaz. Örneğin bir kişi köpeğe şemsiye ya da taşla saldırdıysa, yoldan geçen başka bir kişinin elinde şemsiye ya da taş varsa köpek bunu hatırlar. Bu yüzden kişiyi tehdit olarak görmeye başlar. Bir yeri sahiplenen köpek grupları da insanları tehdit olarak görür ve saldırabilir.

Kuduz bir köpek insanı ısırırsa ne olur?

Kuduz köpek saldırısıyla insana kuduz bulaşırsa ısırık çevresinde kaşıntı ve ağrı oluşabilir. Eğer hemen aşı yapılmazsa kişide yutak felci baş gösterir. Bu durumda ısırılan kişi sudan korkmaya başlar. Hastalık hızla ilerler ve kişi komaya girer, daha sonra da ölüm meydana gelir. Kuduzun çaresi yoktur, çok ölümcül bir hastalıktır. Bunun için ısırıldıktan sonra hemen aşı olmak şarttır.

Köpekler durduk yere saldırır mı?

Köpekler insanlara durduk yere saldırmaz. Kaçma, koşma ve korkma eğilimi, elinizde köpeği tehdit eden bir nesnenin bulunması, köpeğin sahiplendiği bir alana girmek, köpeğin geçmiş travmalarını tetiklemek ve yemeğine el uzatmak gibi durumlarda köpekler saldırıya geçebilir. Köpeğin saldırganlaşma nedenini fark ederek bunu yapmayı bırakırsanız kurtulabilirsiniz.

Kuduz aşısı kaç saat içinde yapılmalı?

Kuduz aşısı hayvan tarafından ısırıldıktan hemen sonra yapılmalıdır. Asla vakit kaybetmemeli, bir gün geçirilmemelidir. Çünkü kuduz virüsü çok hızlı ilerler ve virüs ilerlediğinde aşı etkisini yitirir ve kişi hayatını kaybeder. Bunun için ısırıldıktan sonra hemen hastaneye gidilmelidir. Hastanede aşıların yapılması gereklidir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.