Ardahan Hakkında Bilmedikleriniz

Doğu Anadolu bölgesinde, Kafkaslar üzerine kurulu güzel şehrimiz Ardahan' ı inceleyelim.
Ardahan Hakkında Bilmedikleriniz

Ardahan Karadağ sırtlarında belli zamanlarda ortaya çıkan Atatürk silueti ile önemini kat ve kat katlamış bir şehirdir. Ardahan 1992 yılında 75. il olarak ilan edilmiştir. Ardahan hakkında daha birçok bilgiyi inceleyelim;
 

Tarihi

Ardahan' da ilk yerleşim, Kimmerlerin bölgede yerleşik hayata geçmesiyle başlamıştır. Daha sonra adını da aldığı Arda Türkleri'nin eline geçen Ardahan, sırasıyla Selçuklular ve sonra da Osmanlıların hakimiyetine girmiştir. 1850 yıllarında Ardahan Rus işgaline uğramıştır. Ardahanlılar 40 yıl süren Rus' ların baskısı altında yaşamışlardır. Daha sonra Osmanlı'ya tekrar verilmiş ve bu 40 yıllık esarette son bulmuştur. 1921 yılında Kars' a bağlanan Ardahan 1992 yılında ise il statüsüne kavuşmuştur.
 

ardahan.jpg
 

Genel Bilgiler

Ardahan' da karasal iklim görülmektedir. Kışın günler çok uzun ve soğuk geçer. Soğuklar mayıs ayına kadar devam eder. Ardahan, Tunceli, Bayburt ve Gümüşha' neden sonra Türkiye' nin en küçük illerinden bir tanesidir. Ardahan kendine özgü, doğal ve tarihi değerleri olan, ovaları, akarsuları, harika yaylara sahip adeta cennetten bir köşedir.
 

ardahanda-giyim-kusam.jpg
 

Ardahan gelenek göreneklerine bağlı yöre halkından oluşur. Yalnız Ardahan' dan pek çok uygarlık gelip geçtiği için, pek çok kez değişim göstermiş en son Türk- İslam kültürünü almış ve benimsemiştir. Ardahanlıların giyim kuşamlarında, Kafkasların, Türkmenlerin, Azerilerin esintileri görülür. Ardahan' da eğitim çevre illere göre oldukça gelişmiş olup, eğitim seviyesi yüksektir.
 

ardahan-001.jpg
 

Ekonomi

Ardahan' da ekonominin temeli tarım ve hayvancılıktır. Ardahan' ın doğası, çayırları, yaylaları hayvancılık için çok uygun ortam olup, hayvancılığın gelişmesini sağlayan etkenlerden biri olmuştur. Çoğunlukla beslenen hayvan türü koyun ve sığırdır. Ardahan' da tarım ise uygun olmayan hava şartlarından dolayı pek gelişememiştir. Ancak yinede az da olsa buğday, arpa, çavdar yetiştirilir.
 

ardahan-ekonomi.jpg

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum