Anarşizm Nedir? İlkeleri ve Felsefesi Hakkında Bilgiler

Anarşizm genel olarak şiddet, terörizm, canilik ve vandalizmle eş anlamlı kullanılan bir kelimedir. Anarşist akımının özelliklerini ve ilkelerini derledik.
Anarşizm Nedir? İlkeleri ve Felsefesi Hakkında Bilgiler

Anarşizm, kapitalizmin ve diğer ekonomik sistemlerin insanlar arasındaki ekonomik eşitsizliği ve adaletsizliği sürdürdüğüne inanır. İşte Anarşizm ile ilgili ayrıntılı bilgiler.

Anarşizm Nedir?

Anarşizm Nedir

Anarşizm, sosyal, politik ve ekonomik eşitliği hedefleyen, devlet ve yasalar gibi kurumsal yapıların yokluğunu öngören bir ideolojidir. Anarşizmin asıl amacı, insanların kendileri için karar verme ve yönetme yeteneğini kazanmasını ve bu yolla özgürlük ve adaleti sağlamayı hedefler.

Anarşizm, 19. yüzyılın ortalarında ortaya çıkmıştır ve o dönemde Fransız Devrimi, İngiliz İşçi Birliği hareketleri ile yakından ilgilidir. Anarşizm, insanların kolektif olarak karar verme ve yönetme yeteneğine inanır ve bu yolla devlet ve diğer yasal yapıların güçlerinin azaltılmasını hedefler.

Anarşizm İlkeleri

Anarşizm Nedir

Anarşizm, insanların özgürce ve adaletli bir toplumda yaşamasını hedefleyen bir düşünce akımıdır. Anarşizmin temel ilkeleri arasında devletsizlik, insanlar arasındaki eşitliğin sağlanması, insanların kendileri için karar verme ve yönetme yeteneği bulunur.

Devletsizlik

Anarşizmin en temel ilkesidir ve devlet ve diğer yasal yapıların yokluğunu öngörür. Anarşistler, devlet ve diğer yasal yapıların insanlar arasındaki güç farkını sürdürmelerine ve insanların özgürce karar verme ve yönetme yeteneğini kısıtlamalarına karşı çıkar.

İnsanlar Arasındaki Eşitliğin Sağlanması

Anarşistler, insanların eşit haklara sahip olmasını ve eşit şekilde karar verme ve yönetme yeteneğine sahip olmasını öngörür. Bu, insanlar arasındaki güç ve zenginlik farkını azaltmayı ve insanlar arasındaki eşitsizliği ortadan kaldırmayı hedefler.

İnsanların Kendileri İçin Karar Vermesi ve Yönetmesi

Anarşistler, insanların kolektif olarak karar verme ve yönetme yeteneğine inanır ve devlet ve diğer yasal yapılar gibi kurumsal yapıların insanların özgür iradesini kısıtlamasına karşı çıkar.

Anarşizm Ekonomik ve Sosyal Boyutları

Anarşizm Nedir

Anarşizmin ekonomik boyutları arasında, insanlar arasındaki ekonomik eşitliğin sağlanması, ekonomik özgürlük ve adalet bulunur. Anarşistler, insanlar arasındaki ekonomik farklılıkların azaltılmasını ve insanların ekonomik özgürlüklerinin genişletilmesini öngörür.

Anarşizmin sosyal boyutları arasında ise, insanlar arasındaki sosyal eşitliğin sağlanması, insanlar arasındaki sosyal adaletin artırılması ve insanlar arasındaki sosyal çeşitliliğin korunması bulunur. Anarşistler, insanlar arasındaki sosyal farklılıkların azaltılmasını ve insanlar arasındaki sosyal adaletin artırılmasını hedefler.

Anarşizmin Felsefesi

Anarşizm Nedir

Anarşizm, insanların özgürce ve adaletli bir toplumda yaşamasını hedefleyen bir felsefidir. Anarşizmin temel ilkeleri arasında devlet ve yasalar gibi kurumsal yapıların yokluğu, insanlar arasındaki eşitliğin sağlanması, insanların kendileri için karar verme ve yönetme yeteneği bulunur.

Anarşizm, insanlar arasındaki ilişkileri ve yapıları yeniden düzenlemek ve insanlar arasındaki güç farkını azaltmak için tasarlandı. Anarşistler, devlet ve diğer yasal yapıların insanlar arasındaki eşitsizliği sürdürdüğüne ve insanların özgürce karar verme ve yönetme yeteneğini kısıtladığına inanırlar.

Anarşizm Hedefleri

Anarşizm Nedir

Anarşistlerin hedefi devletin ve dahası mevcut kurumsal yapılanışıyla bizzat siyaseti ortadan kaldırmak olduğu söylenebilir. Dahası, bizzat anarşistler, kendilerinin siyasal bir oluşum, hareket, örgüt vs. olarak tanımlanmalarına hep karşı olmuşlardır.

Anarşistler toplumun bugünden farklı temeller üzerinde yeniden inşa edilmesi yönünde öneriler ortaya koyduklarından anarşizm de insanın mevcut toplum içerisindeki sorunlarını esas alan pozitif bir siyaset ve toplum kuramıdır. Mevcut kurumsal siyasete karşı olması anlamında anarşizm, olsa olsa anti-politik bir politikadır ve bu anlamda da siyasal düşünceler tarihinin bir parçasıdır. Doğal olarak da başka siyasal kuramların etrafında döndüğü meseleleri konu edinir ve bu kuramların birkaç öncülünü de paylaşır.

Anarşist Düşünürler

Anarşizm Nedir

Anarşist düşünürlerin başında, kendini açıkça anarşist olarak nitelemese de, Pierre Joseph Proudhon gelmektedir. Proudhon genel olarak kapitalist sermayenin mülkiyet anlayışına karşı çıkmaktadır. Herkesin gönüllü olarak emeğin karşılığını aldığı ve verdiği bi düzeni savunmuştur. Bu düşünce genel olarak "karşılıkçı" düşünce olarak adlandırılmaktadır.

Proudhon'un ardından gelen "kolektivist" düşüncenin savunucuları Mihail Bakunin ve Pyotr Kropotkin olmuştur. Bakunin düşüncesinin temeline daha çok toplumu aldığı bir düşünce geliştirmiştir. Ortak insaniyetten, ortak etik ve ahlaki değerlerden bahsetmektedir. Ortak mülkiyet ve işbirliği içinde toplumsal dayanışmanın ilk kuram olduğunu savunmaktadırlar.

Anarşizmdeki diğer bir farklı görüş George Sorel tarafından geliştirilmiş olan "anarko sendikacılar"dır. Bu görüş daha çok devlete karşı işçinin savunulabilmesinin yolunu sendikalarda gören savunmaktadır. Karşılıklı olarak sömürünün engellemesi için tek bir işçinin yapabileceği bir şey yoktur, bu yüzden sendika ile birleşilmesi gerekmektedir.  Genel olarak bu düşünürler ve ayrımlar ışığından anarşizm sadece tarihsel bakımdan ilgi çekici görünebilmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Liberalizm Nedir?Faşizm Nedir?

Anarşizm ne demektir?

Anarşizm, devlet ve diğer yapıların ortadan kaldırılmasını ve insanlar arasındaki ekonomik ve sosyal ilişkilerin daha adil ve eşit hale getirilmesini hedefleyen bir düşünce akımıdır.

Anarşizm sosyalizmle aynı şey midir?

Hayır, anarşizm ve sosyalizm farklı düşünce akımlarıdır. Sosyalizm, devletin ekonomik yapıyı denetlemesini ve insanlar arasındaki ekonomik eşitsizliğin azaltılmasını hedeflerken, anarşizm devletin ortadan kaldırılmasını ve insanlar arasındaki ekonomik ve sosyal ilişkilerin daha adil ve eşit hale getirilmesini hedefler.

Anarşizmin uygulanması nasıl olur?

Anarşizmin uygulanması konusunda fikir ayrılıkları bulunmaktadır. Bazı anarşistler, insanlar arasındaki ekonomik ve sosyal ilişkilerin daha adil ve eşit hale getirilmesini devlet olmadan, toplumsal katılımla ve özgür irade ile sağlamayı öngörürken, diğer anarşistler devletsiz bir toplumun kurulmasını öngörür.

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum