Anadolu'nun Maddi Mirası: Tarihi Eserler

Anadolu toprakları sayısız medeniyete ev sahipliği yapması dolayısıyla etkileyici tarihi eserlere sahip. İşte onlardan bazıları;
Anadolu'nun Maddi Mirası: Tarihi Eserler

Anadolu toprakları binlerce yıldır kültürel ve sosyal hayata ev sahipliği yapmış bir bölge. Bu yüzden binlerce yıldır süre gelen ve bu topraklarda yaşayan milletlerin günümüze bıraktığı bir takım hediyeler var.

 

Dünyada pek az bir yer vardır ki bu kadar zengin arkeolojik eserlere sahip olsun. Bu eserlerin çok iyi korunması ve de gün yüzüne henüz çıkmamış, topraklarımızda bulunan daha nice eserleri insanlığı kazandırmak için bir takım çalışmaların yapılması büyük önem arz ediyor.

İşte gün yüzüne çıkarılmış ve tarihimize ışık tutan o eserlerden sadece birkaç tanesi;

 

Kanatlı Deniz Atı

Kanatlı Denizatı BroşuLidya Kralı Krezüs'ün hazinesinin önemli bir parçasıdır. Broş, saf altın ve gümüşten el yapımı 451 parçadan oluşan Karun Hazinesi'nin en değerli parçası olarak kabul ediliyor. Karun Hazinesi'nin en önemli parçası olarak bilinen Kanatlı Denizatı broşu 2013'te Türkiye'ye iade edildi.

 

En Eski Tablet Bilgisayar

 İstanbul-Yenikapı'da yürütülen Marmaray inşaatı kazı çalışmaları sırasında, batık gemiden çıkan ahşap defter, günümüzde tablet bilgisayarın atası kabul edilmektedir.

 

Güneş Saati

Sagalassos Antik Kenti’nde ortaya çıkarılan Aslan ayağı üzerine monte edilen güneş saati sadece gündüz vakitlerini gösterilebiliyor. Saat M.S. 2’nci yüzyıla ait önemli eserlerdendir.

 

Troya Eserleri

Tarihin en önemli arkeolojik buluntuları arasında sayılan Troya eserleri, Çanakkale'deki antik kentte Alman arkeolog Heinrich Schliemann tarafından gün ışığına çıkarıldı. MÖ 2300-2800 yılları arasına ait tarihi hazinenin, Schliemann ve eşi tarafından 1871-1890 yılları arasında yurt dışına kaçırıldığı biliniyor. Eserlerin bir bölümü Berlin'de, bir kısmı da Rusya'da Puşkin Güzel Sanatlar Müzesi ile St. Petersburg'daki Hermitage Müzesinde bulunuyor.

 

Zeus Sunağı

İlk çağın medeniyetinin en büyük heykeltıraşlık şaheserinden biri olarak kabul edilen ve Bergama Kralı 2. Eumenes tarafından Galatlarla yapılan savaşın kazanılmasının ardından kurtarıcı Zeus'a bir şükran ifadesi olarak inşa edilen ünlü Zeus Sunağı, Alman mühendis Carll Humman tarafından parça parça sökülerek deniz yoluyla Almanya'ya kaçırıldı. Daha sonra monte edilen tarihi eser Berlin Pergamon Müzesinde sergilenmektedir.

 

Eros Mozaiği

Adana’nın Yumurtalık İlçesi’nde arka kısmı balık kuyruğu olan at üstünde balık avlayan Eros figürü tasvir edilmiş mozaik bulundu. Yunan mitolojisinde ‘Hippocampus’ adı verilen, yarısı balık yarısı at olan hayvan üzerine balık avlayan Eros mozaiğinin dünyada bir benzerinin olmadığı belirtiliyor.

 

Beyhekim Camii Mihrabı

Konya'da 13. Yüzyılda yapıldığı bilinen Beyhekim Camisii'nin çini mozaikli mihrabı, 1907 yılında yasa dışı yollarla yurt dışına götürüldü. Cami mihrabı Berlin'deki Pergamon Müzesinin İslam Eserleri Bölümü'nde sergileniyor.

 

Saklı Dil

Diyarbakır il sınırları içinde bulunan Ziyaret Tepe arkeolojik kazı alanından iki yıl önce çıkarılan kil tabletteki yazının 2,500 yıl önceye dayanan unutulmuş bir dil olduğu belirtiliyor. Tabletin üzerinde Asurca çivi yazısı ile yazılmış 60 kadın ismi bulunmaktadır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum