Altın Portakal Alan En İyi Erkek Oyuncular

Usta performanslarıyla, her rolün altından kalkan ve izleyenleri büyülen, geçmişten günümüze altın portakal ödülü sahibi en iyi erkek oyuncuları sıraladık.
Altın Portakal Alan En İyi Erkek Oyuncular

Türkiye’nin prestijli organizasyonlarından biri olan Altın Portakal Film Festivali, verilen en eski ödüllerden biridir. Başarılı yapımları ve oyuncuları taçlandıran bu ödül töreni, her yıl düzenlenen festivalle birlikte sahiplerini bulmaktadır. Sanatçıların ulusal ve uluslararası düzeyde tanınmasına da vesile olan organizasyon, ülkemizde önemli işler yapmayı başarmış isimleri ve kaliteli yapımları tüm dünyaya duyurarak, başarılarına ortak olmaktadır.

Geçmişten Günümüze Altın Portakal Ödülünün Sahibi Olan En İyi Erkek Oyuncular

Parlayan yetenekleriyle, Altın Portakal tacını giyen ve birçok kategoride ödül veren film festivali, 60’lı yıllardan günümüze kadar en önemli ödül niteliğini taşımaktadır. Bir sanatçı için zirveyi oynayan ve başarısını kanıtlayan bu ödül, jüri tarafından değerlendirilerek kazananlara verilmektedir. Sinema dünyasının ve sanatçıların başarısını kutlayan Altın Portakal Film Festivali, En İyi Erkek Oyuncu kategorisinde yer alan yetenekli isimleri her yıl bir araya getirerek, üstün başarı niteliğinde ödül sunmaktadır. Çok eski zamanlardan bugüne kadar, kırmızı halıda parlayan ve sinema dünyasına derin izler bırakarak Altın Portakal ödülünün sahibi olan isimlere gelin hep birlikte bakalım.

1. İzzet Günay

Altın Portakal Alan En İyi Erkek Oyuncular İzzet Günay

Altın Portakal Film Festivali'nin ilk tescilli ödülüne sahip olan İzzet Günay, 1934 yılında doğmuştur. Oyunculuğa lise yıllarında amatör tiyatroda başlayan sanatçı, 1957 yılında gazete ilanıyla birlikte Dormen Tiyatrosu'na giriş yaptı. Burada Kara Ağaçlar Altında adlı oyun ile ilk defa profesyonel oyunculuğa giriş yapan Günay, 1958 yılında ise Kırık Plak adlı filmde Zeki Müren'in şoförü olarak sinemaya başlangıcını yaptı.

Yabancı tiyatro eserinden uyarlanan Ağaçlar Ayakta Ölür filmiyle birlikte 1. Altın Portakal Film Festivali'nde En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'ne layık görüldü. Daha sonra dönemin şartlarından kaynaklı olarak Klasik Türk Sanat Müziği solistliği yaparak sahneye çıkan oyuncu, koleksiyonculuk ve antika işleri ile kariyerini sürdürdü.

2. Yılmaz Güney

Altın Portakal Alan En İyi Erkek Oyuncular Yılmaz Güney

Çirkin Kral filmi ile tanınan Yılmaz Güney, oyunculuğunun yanı sıra sektörde, yönetmen, senarist, yapımcı ve yazar ünvanları ile yer almıştır. 1937 doğumlu olan ve film sektöründe hızlıca yer edinen sanatçı, Yol, Sürü, Duvar, Umut, Umutsuzlar, Baba, Ağıt gibi birçok filmler ile izleyicilerin hayranlıkla takip ettiği bir oyuncu olmuştur.

1959'da senaryosunu yazdığı ve aynı zamanda oynadığı Bu Vatanın Çocukları ve Ala Geyik eserleriyle sinema dünyasına adım atan oyuncu, birçok kez yasal sorunlar da yaşamıştır. 1981 yılında Yol filmi ile Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye ödülü kazanan Güney, aynı zamanda bu ödülü kazanan ilk yönetmen oldu. 1967'de Hudutların Kanunu ve 1970 yılında Bir Çirkin Adam filmleri ile Altın Portakal ödülü kazanan oyuncu, 2 ödülle birlikte sinema dünyasına olan katkılarını eserleri ile kanıtlamıştır.

3. Tarık Akan

Altın Portakal Alan En İyi Erkek Oyuncular Tarık Akan

Yeşilçam'ın yakışıklı jönü olarak bilinen ve yediden yetmişe herkesin gönlünde taht kuran Tarık Akan, Ses dergisinin düzenlediği oyunculuk yarışmasında birinci olarak, 1971 yılında Solan Bir Yaprak Gibi film ile oyunculuk kariyerine başlamıştır. Çok kısa zamanda sinema dünyasının en ünlü oyuncularından biri olmayı başaran sanatçı, 1973 yılında Altın Portakal Film Festivali'nde Suçlu adlı film ile En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'nü almayı başardı. Altın Portakal'ı tam 7 kez kazanarak, en çok ödül alan oyuncu olarak adını altın harflerle yazdıran sanatçı, birçok filmde farklı karakterlerin altından başarıyla kalkmıştır.

Duygusal filmlerin başyapıtı olan Canım Kardeşim'de Halit Akçatepe ile rol alan ve daha sonra Rıfat Ilgaz'ın meşhur eserlerinden uyarlanan Hababam Sınıfı ile "Damat Ferit" rolünü canlandıran oyuncu, kısa sürede ününe ün katarak, en sevilen Türk sanatçılarından biri oldu. Hababam Sınıfı'nın devam filmlerini çektikten sonra Ah Nerede filminde Gülşen Bubikoğlu ile romantik komedi kategorisinde büyük bir başarı elde eden Akan, günümüzde hâlâ en sevilen oyuncular arasında yer almaktadır.

4. Kemal Sunal

Altın Portakal Alan En İyi Erkek Oyuncular Kemal Sunal

Karakteriyle, oyunculuğuyla ve eserleriyle ülkemizin unutulmayacak oyuncularından olan 1944 doğumlu Kemal Sunal, uzun soluklu kariyerinde birçok başarılı işlere imza atmıştır. İlk amatör tiyatro oyunu Zoraki Tabip olan ve daha sonra profesyonel tiyatroya geçiş yapan oyuncu, ünlü yönetmen Ertem Eğilmez'in kendisini fark etmesiyle birlikte büyülü bir dünyaya giriş yapmış oldu. Bu sayede Tatlı Dillim filminde rol alarak sinema dünyasına ilk kez giriş yapan Sunal, Salako filmi ile ilk başrol deneyimini yaşamış oldu. Daha sonra, tüm herkesin hâlâ severek izlediği serilerden biri olan Hababam Sınıfı filmindeki "İnek Şaban" karakteriyle izleyicilerin yüzünde tebessüm oluşturarak büyük bir popülerlik elde etti.

Akıllarda Şaban olarak tescillenen ve filmlerdeki saf ve iyi rolünün gerçek karakteriyle de bağdaşmasıyla tüm izleyicilerin gönülden sevdiği sanatçı, kariyerinde komedi filmlerine ağırlık verse de dram türü filmlerde de yer almıştır. 1977 yılında Kapıcılar Kralı filminde Seyit karakterini üstüne başarılı bir şekilde giyen oyuncu, Altın Portakal Ödülü'nü almaya hak kazandı.

5. Kadir İnanır

Altın Portakal Alan En İyi Erkek Oyuncular Kadir İnanır

1949 doğumlu Kadir İnanır, 1967 yılında Ses dergisinin düzenlediği yarışma ile finale kaldıktan sonra Saklambaç gazetesinin Fotoroman Artisti Yarışması'nda da birinci olarak Yedim Adım Sonra adlı film ile 1968 yılında sinema dünyasına giriş yaptı. Türkiye'nin en kıdemli jönlerinden biri sayılan İnanır, Kara Gözlüm filmiyle Türkan Şoray'la başrolü paylaştı ve daha sonra Şoray'la birlikte devam ettirdiği filmlerle birlikte kısa sürede yıldızı parlayan erkek oyunculardan biri oldu.

Herkesin Selvi Boylum, Al Yazmalım filmi ile tanıdığı sanatçı, üzerine giydiği karakterleri en profesyonel şekilde yöneterek, birçok ünlü oyuncuyla başrol oynama fırsatı buldu. Kırık Bir Aşk Hikayesi, Ah Güzel İstanbul, 72. Koğuş ve Tatar Ramazan gibi filmlerde yer alma fırsatı yakalayan sanatçı, 1986 yılında Yılanların Öcü adlı sinema filmi ile Altın Portakal ödülüne layık görüldü.

6. Şener Şen

Altın Portakal Alan En İyi Erkek Oyuncular Şener Şen

1987 yılında Muhsin Bey ve 2005 yılında Gönül Yarası filmleriyle tam 2 kez Altın Portakal ödülünü kazanan Şener Şen 1941 yılında doğmuştur. Kariyerine İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatroları'nda başlayan oyuncu, aynı zamanda kendisi gibi sanatçı olan Ali Şen'in oğlu olarak bilinmektedir. Radyo tiyatrolarında yer alarak, tiyatro dünyasında yer almaya çalışan Şen, figüranlık dahil çoğu işi yaparak kariyerini adeta tırmanarak sürdürmüştür.

Hababam Sınıfı'ndaki "Badi Ekrem" rolüyle izleyicinin ilgisini çekerek, Kemal Sunal'ın oynadığı "İnek Şaban" rolüyle birlikte komedi dalında mükemmel bir ikili olarak sinema dünyasına renk kattılar. Daha sonra Süt Kardeşler, Şaban Oğlu Şaban, Tosun Paşa, Kibar Feyzo, Çöpçüler Kralı ve Davaro gibi filmlerde yer alarak sinema dünyasının unutulmaz karakterlerini oynama fırsatı bulmuştur. Aynı zamanda Türkan Şoray ile İkinci Bahar dizisinde başrol oynayarak, kariyerinde zirve işlerde yer almıştır.

7. Mehmet Aslantuğ

Altın Portakal Alan En İyi Erkek Oyuncular Mehmet Aslantuğ

1992 ve 1993 yıllarında üst üste Altın Portakal ödülünü kazanan ve bir yıl arayla 1994 yılında yine aynı ödülü kazanan Mehmet Aslantuğ, 1961 doğumlu oyuncudur. Deneme Sahnelerinde başlayan oyunculuğunu 1993 yılında Detay Film'i kurarak profesyonelleştiren sanatçının, en bilinen işlerinden biri olan Bir İstanbul Masalı, izleyicileri derinden etkileyen bir eser olmuştur. Kapıları Açmak, Yalancı ve Sadri Alışık ile beraber yer aldığı Yengeç Sepeti adlı filmlerle Altın Portakal ödülüne layık görülen Aslantuğ, günümüzde hâlâ ilgi ve sevgiyle takip edilen oyunculardan biridir.

8. Sadri Alışık

Altın Portakal Alan En İyi Erkek Oyuncular Sadri Alışık

Türk sinema oyuncusu ve komedyen olan Sadri Alışık, 1964'te canlandırmaya başladığı Turist Ömer ve Ofsayt Osman tiplemeleriyle hafızalara kazındı. Tüm kariyeri boyunca 200'den fazla filmde rol alan 1925 doğumlu oyuncu, halk evinde başladığı tiyatro eğitimlerinden sonra Ankara Devlet Tiyatrosu'na giriş yapmak istedi ancak sağlık problemleri buna izin vermedi.

Profesyonel oyunculuğa Raşit Rıza Tiyatrosu'nda başlayan ve Günahsızlar filmi ile sinemaya atılan Alışık, henüz 19 yaşındayken ilgi ile takip edilen oyunculardan biri olmayı başardı. Yerli ve yabancı birçok filmde seslendirme yaparak kariyerini farklı bir boyuta taşıyan sanatçı, Hicran Yarası filmiyle birlikte o yılın en çok izlenen eserlerinden birinde yer almayı başarmış oldu. Eşi Çolpan İlhan ile başrolünü paylaştığı Yalnızlar Rıhtımı'nda büyük bir ilgi yakalayan oyuncu, Yengeç Sepeti filmindeki Büyükbaba rolüyle Altın Portakal Film Festivalinde En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'nü almayı başardı.

9. Altan Erkekli

Altın Portakal Alan En İyi Erkek Oyuncular Altan Erkekli

Karşılaştığı tüm zorluklara rağmen, lise öğretmeninin ısrarıyla tiyatrodan vazgeçmeyen Altan Erkekli, 1975 yılında Ankara Üniversitesi DTCF Tiyatro Bölümü'ne giriş yaptı. Burada fakülte öğrencileri tarafından hazırlanan oyunda başrolün rahatsızlığı sebebiyle yerine sahneye çıkan sanatçı, profesyonel oyunculuğa ilk adımı atmış oldu.

Çok sevilen Susam Sokağı'nda Edi karakterini seslendiren Erkekli, Bir Demet Tiyatro programında da yer alarak, Sen Hiç Ateşböceği Gördün Mü oyununda oynama fırsatı buldu. Daha sonra Yılmaz Erdoğan ve Demet Akbağ ile Vizontele adlı filmde başrolü paylaşan oyuncu, 2001 yılında bu film ile Altın Portakal Ödülü'nü kazanmış oldu.

10. Olgun Şimşek

Altın Portakal Alan En İyi Erkek Oyuncular Olgun Şimşek

İlk olarak Bir Demet Tiyatrosu'nda Kudret rolüyle tanınan ve daha sona Yedi Numara dizisinde komedi kategorisinde Sabit Ballıoğlu karakterini mükemmel bir şekilde üstlenen Olgun Şimşek, İbo Show'da Güçlü karakteriyle de adını geniş kitlelere duyurmuştur.

Uğur Yücel'in yönettiği Yazı Tura filminde Rıdvan rolünü canlandıran İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı oyuncusu, bu rolüyle birlikte Altın Portakal kazanan oyunculardan biri olmayı başarmıştır.

11. Erdal Beşikçioğlu

Altın Portakal Alan En İyi Erkek Oyuncular Erdal Beşikçioğlu

Herkesin Behzat Ç. olarak tanıdığı Erdal Beşikçioğlu, 1970 doğumlu Türk oyuncudur. Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'na girdikten sonra atölye çalışmalarına katılan oyuncu daha sonra Devlet Tiyatroları'nda oyuncu olarak görev aldı. Kariyeri boyunca, Tatlı Hayat, Leyla ile Mecnun, Behzat Ç. Bir Ankara Polisiyesi, Adı Efsane gibi yapımlarda yer alan ve televizyon-sinema dünyasına büyük katkı sunan sanatçı, Behzat Ç. Seni Kalbime Gömdüm adlı film ile Altın Portakal kazanarak, oyunculuğuyla izleyicileri kendine hayran bırakmıştır.

12. Feyyaz Duman

Altın Portakal Alan En İyi Erkek Oyuncular Feyyaz Duman

İstanbul Teknik Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Halk Dansları Bölümü'ndeki eğitimini tamamladıktan sonra New York'ta oyunculuk eğitimi alan ve bu sektörde kendini geliştirmek için tüm çabaları gösteren Feyyaz Duman, 1982 doğumlu Türk oyuncudur. 2017 yılında televizyon dünyasın İçerde dizisiyle ilk defa giriş yapan oyuncu, daha sonra Kadın dizisindeki Arif rolüyle seyircinin taktirini toplamıştır. 2014 yılında Annemin Şarkısı filmindeki Ali rolüyle Altın Portakal kazanan oyuncu, aynı zamanda Antalya Film Festivali'ne de iki film ile katılan tek erkek oyuncu ünvanını almayı başarmıştır.

13. Ahmet Mümtaz Taylan

Altın Portakal Alan En İyi Erkek Oyuncular Ahmet Mümtaz Taylan

1989 yılında Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro bölümünden mezun olan Ahmet Mümtaz Taylan, daha sonra Diyarbakır Devlet Tiyatrosu'nda çalıştı ve sanat yönetmeni yardımcısı, sanat yönetmenliği ve genel müdür danışmanlığı gibi görevleri üstlendi. Birçok sinema ve televizyon yapımlarında yer alan, aynı zamanda Devlet Tiyatro Sanatçıları Derneğinin kurucu üyesi olan oyuncu, Kurşun Yarası, Çapkın, Ezo Gelin gibi yapımlarda yer almıştır. Altın Portakal Film Festivali'nde Gelincik filmiyle 2020 yılından En İyi Erkek Oyuncu Ödülü kazanan Ahmet Mümtaz Taylan, oyunculuğunu tüm gerçekliğiyle gözler önüne seren bir başarıya sahiptir.

Kendisiyle bağdaştırılan en önemli rolü Leyla ile Mecnun dizisindeki "İskender" karakteri, severek ve ilgiyle takip edilmiştir. Cannes Film Festivali Büyük Ödülü'nü kazanan sanatçı, Yılmaz Erdoğan'ın yönettiği Kelebeğin Rüyası adlı film ile Oscar aday adayı olmaya da hak kazanmıştır.

14. Tarhan Karagöz

Altın Portakal Alan En İyi Erkek Oyuncular Tarhan Karagöz

2021 yılında Altın Portakal'ın En İyi Erkek Oyuncu ödülüne layık görülen Tarhan Karagöz, Kafes filmindeki rolüyle büyük bir başarı elde etmiştir. 1971 doğumlu olan Türk oyuncu, başarılı performansıyla birlikte sergilediği karakteri kusursuz bir şekilde sunarak, jüri üyeleri tarafından bu ödüle layık görülmüştür. Limon Ağacı, Nasipse Adayız, Aşk 101, Kafes gibi birçok yapımlarda yer alan Karagöz, özellikle Kulüp adlı dijital dizide gösterdiği başarıyla adından söz ettirerek, izleyicilerin taktirini toplamıştır.

15. Cem Yiğit Üzümoğlu

Altın Portakal Alan En İyi Erkek Oyuncular Cem Yiğit Üzümoğlu

2022 yılında Altın Portakal Film Festivalinde LCV (Lütfen Cevap Veriniz) adlı film ile En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'nü alan Cem Yiğit Üzümoğlu, genç yaşına rağmen kariyerinde birçok başarılı işlere imza atmıştır. Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Oyunculuk Bölümü'nden mezun olduktan sonra tiyatro oyunlarında yer almaya başlayan Üzümoğlu, 1994 doğumludur.

21. Afife Tiyatro Ödülleri'nde Yılın En Başarılı Genç Kuşak Sanatçısı Ödülü'ne layık görülen oyuncu, Troas, Kalp ve Evlat isimli oyunlarda yer almıştır. Daha sonra Erdal Beşikçioğlu'nun başrolünde yer aldığı Adı Efsane dizisiyle birlikte televizyon dünyasına giriş yapan sanatçı, performansıyla büyük taktir toplamıştır. Netflix yapımlarından olan Hakan: Muhafız, Rise of Empires: Ottoman dizilerinde yer alan genç oyuncu, daha şimdiden kariyeri adına birçok başarılı işlere imza atmıştır.

Altın Portakal Alan En İyi Erkek Oyuncular

#OyuncuAltın Portakal SayısıAltın Portakal Yılı
1İzzet Günay11964
2Yılmaz Güney21967
3Tarık Akan71973
4Kemal Sunal11977
5Kadir İnanır11986
6Şener Şen21987
7Mehmet Aslantuğ31992
8Sadri Alışık11994
9Altan Erkekli12001
10Olgun Şimşek12004
11Erdal Beşikçioğlu12011
12Feyyaz Duman12014
13Ahmet Mümtaz Taylan12020
14Tarhan Karagöz12021
15Cem Yiğit Üzümoğlu12022

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.