Ahmet Şık Kimdir

Ergenekon, Balyoz, Oda TV gibi davalar sonucunda 1 yıl cezaevinde kalan Ahmet Şık, 1970 yılında Adana’da dünyaya gelen gazetecidir.
Ahmet Şık Kimdir

Ahmet Şık Biyografisi

Ahmet Şık, üniversiteyi İstanbul’da okudu ve İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nden mezun oldu. İlk olarak 1991 yılında Milliyet Gazetesi’nde işe başladı ve sonrasında Cumhuriyet, Evrensel, Yeni Yüzyıl ve Radikal gazeteleri ile Nokta dergisinde muhabir olarak çalıştı. Bu gazetelerin dışında İngiltere’de yayın yapan Reuters Gazetesi’nin Türkiye’de görev alan foto muhabiri oldu.

ahmet şık gazeteci

Ahmet Şık, profesyonel gazetecilik hayatında çalıştığı kurumlarda patronlarla iyi geçinemedi. 2005 yılında Radikal gazetesinde çalışırken, Doğan Grubu’na alacak davası açtığı için “performans düşüklüğü” sebebiyle işten çıkarıldı. Yine Aktüel dergisinden de açtığı dava gerekçe gösterilerek işine son verildi.

ahmet şık yaralandı

Gazetecilik hayatına ara veren Ahmet Şık, akademik kariyerine yöneldi ve Bilgi Üniversitesi Medya ve İletişim Sistemleri alanında eğitim verdi.

Nokta dergisinde darbe günlüklerini ortaya çıkaran gazeteci olarak bilinen Ahmet Şık, Hrant Dink suikastı sonrasında Nokta dergisinde yayımlanan "Asker İç Güvenlikten Elini Çekmeli" başlıklı röportaj nedeniyle yargılandı. Bunun yanı sıra, "Hayata Dönüş" operasyonlarının yıldönümünde Bayrampaşa Cezaevi'nin kadın koğuşunda sağ kurtulan Münevver Köz ile yapılan "Bayrampaşa'da O gün" başlıklı söyleşi nedeniyle mahkemeye çıkartıldı. Bu iki olayda da Türk Ceza Kanunu'nun 301. Maddesinden dava açıldı.

ahmet şık tutuklandı

Radikal Gazetesi’nde çalıştı arkadaşı Ertuğrul Mavioğlu ile ‘’Kontrgerilla ve Ergenekon'u Anlama Kılavuzu ‘’ ve ‘’ Ergenekon'da Kim Kimdir? ‘’ kitaplarını yazdı. Yazdığı bu kitaplar yüzünden "Ergenekon Soruşturmasının gizliliğini ihlal ettiği" iddiasıyla üç yıl hapis istemiyle yargılandı. Bu davadan 13 Mayıs 2011'de beraat etti.

Aralık 2016'nın sonunda " Tahir Elçi'yi tutuklamak yerine katletmeyi tercih ettiler. Katil sürüsü mafyasınız" gibi ağır iddialarının yanında "Katil polis, FETÖ'cü iktidar" gibi ağır suçlamalarından dolayı Türkiye Anayasa mahkemesince " Terör propagandası yapmak", Askeri ve yargıyı alenen aşağılamak"  suçuyla tutuklandı.

 

Ahmet Şık ve İmamın Ordusu

3 Mart 2011 tarihinde, Ergenekon Soruşturması kapsamında evinde ve İstanbul Bilgi Üniversitesi'ndeki odasında yapılan arama sonrasında gözaltına alındı. Yazdığı kitapta ‘’ İmamın Ordusu ‘’ vurgusunu Fethullah Gülen için kullandığı iddia edildi ve bu yüzden tutuklandığı dile getirildi. 2011 yılında Ergenekon Terör Örgütü’ne üye olma suçundan tutuklanarak bir başka gazeteci Nedim Şener ile beraber Metris Cezaevi’ne götürüldü. 12 Mart 2012 iki gazeteci de tahliye oldu.

ahmet şık serbest

 

Ahmet Şık’ın Kitapları

  • Ergenekon'da Kim Kimdir? (Ertuğrul Mavioğlu ile birlikte)
  • Kontrgerilla ve Ergenekon'u Anlama Kılavuzu (Ertuğrul Mavioğlu ile birlikte)
  • Dokunan Yanar
  • Pusu Devletin Yeni Sahipleri
  • Paralel Yürüdük Biz Bu Yollarda

 

Ahmet Şık’ın Aldığı Ödüller

  • Bülent Dikmener Haber Ödülü (1994)
  • Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Fotoğraf Ödülü (1995)
  • Metin Göktepe Gazetecilik Ödülleri-Yazılı Basında En İyi Haber Ödülü, 'Yeraltındaki Katiller' haberi ile (2001)
  • Metin Göktepe Gazetecilik Ödülleri-Jüri Özel Ödülü, 'Gerçeğe Dönüş' haberi ile (2002)
  • Metin Göktepe Gazetecilik Ödülleri-Jüri Özel Ödülü, 'İki tür gazeteci vardır: TSK karşıtları, TSK yandaşları' haberi ile (2007)
  • Çağdaş Gazeteciler Derneği Haber Ödülü (2002, 2003, 2005)
  • Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Özgürlüğü Ödülü (2011)
  • Sosyal Demokrasi Vakfı İnsan Hakları Demokrasi Barış ve Dayanışma Ödülü (2011)

 

NeOldu.com / Enes Som

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum