Ağrı’nın Meşhur Lezzetleri

Ağrı, et yemekleri ile ünlü olan bir şehrimizdir. Bu yazımızda Ağrı’nın en meşhur lezzetlerini bulabilirsiniz.
Ağrı’nın Meşhur Lezzetleri

Doğu Anadolu Bölgesi ekonomik gelirini genellikle hayvancılıktan elde eder. Dolayısıyla kırmızı et üretimine bağlı olarak tüketimi de yaygın olan bir besin kaynağıdır. Bu durum Ağrı yöresinde, daha çok kırmızı etten yapılan yemeklerin meşhur olmasını sağlamıştır. Ağrı’nın meşhur lezzetlerini sizlerle paylaşıyoruz.

abdigor-koftesi.jpeg

Abdigor Köftesi

Ağrı yöresinin en meşhur yemeği şüphesiz ‘Abdigor Köftesi’dir. Kırmızı et, soğan, yumurta ve çeşitli baharatların kullanılmasıyla yapılır. Ağrı’da tadına bakacağınız ilk lezzet olmalı.

gosteberg-et.jpg

Goşteberg Et

Yapılışında kuzu eti, soğan, tereyağı, salça ve Goşteberg otu kullanılır. Bahsettiğimiz gıdalar bir hayvan postuna doldurulur ve üzerine nemli toprak kapatılarak üst kısmında ateş yakılarak pişmeye bırakılır. Aynı zamanda bu yemek yörede ‘buğulama’ olarak da anılır. Bu mükemmel tadı denemeyi unutmayın.

selekeli-(sac-kavurma).jpg

Selekeli (Saç Kavurma)

Genç oğlak ya da kuzu etinin tereyağı ve sarımsaklı yoğurtla hazırlanmasıyla yapılır. Çok lezzetlidir ve Ağrı’da tadına bakacağınız önemli lezzetlerdendir. Taze oğlak veya kuzu eti, sarımsaklı yoğurt ve tereyağından yapılır. Hazırlanışı; taze et doğranır, içine tereyağından eritilmiş salça konulur. Bu şekilde kızartılan et indirilip bir süre dinlendirilir, üzerine sarımsaklı yoğurt dökülerek servis yapılır.

ayranasi.jpg

Ayranaşı

Çorba şeklinde bir yemektir. Kabuksuz buğday, ayran, doğranmış kabak ve nane ile yapılır.

alabalik.jpg

Alabalık

Ağrı Balık Gölü ve çevredeki dere ve çaylar kızıl alabalık yönünden hayli zengindir. Yaz kış burada tutulan balıklar sofralara renk katmaktadır. Balık kızartma, buğulama şeklinde yemekler daha fazla yapılmaktadır. Bu balıktan yapılan yemeklerin hastalıklara derman olduğu düşünülmektedir.

pisi.jpg

Pişi (Bişi) Erdek

Hamurun şekillendirilerek bir süre sonra kızarmış yağda pişirilmeye bırakılmasıyla yapılır. Pişme işlemi hamur tamamen kızarıncaya kadar devam eder.

kete.jpg

Kete

Saç üzerinde pişirilen yufkaya kete denilmektedir. Ne yufka kadar ince ne de lavaş kadar kalındır.

hasil.jpg

Haşıl

Dövülmüş buğday tereyağı ve sarımsaklı yoğurttan elde edilen bu lezzet genellikle sofraların baş tacıdır. Ağrı’da misafirseniz bu yemeği kesinlikle görürsünüz.

hengel.jpg

Hengel

Mantıya benzer özellikler taşıyan hengel yörede en çok sevilen hamur yemeğidir. Ağrı ziyaretiniz sırasında acıkırsanız mutlaka deneyin.

eriste-001.jpg

Erişte

Kesilmiş hamur ve yeşil mercimekle yapılan bir yemektir. Ek olarak patates de kullanılır. Yöreye ait tadılması gereken lezzetlerden biridir.

kuymak.jpg

Kuymak

Kuymak, mısır unu ve buğday unundan elde edilen bir tatlıdır. Ağrı’da tatlı bir şeyler atıştırmak istediğiniz zaman bu lezzeti deneyebilirsiniz.

beyaz-bal-.jpg

Beyaz Bal

Çiçek balı denildiğinde akla Ağrı yöresi gelmektedir. Bu bölgedeki yaylalarda elde edilen ‘beyaz bal’ çok lezzetlidir. Ağrı’nın her yerinde temin edebileceğiniz bu lezzeti mutlaka deneyin.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum