Abdullah Karacan Kimdir?

Türkiye Petrol, Kimya ve Lastik Sanayii İşçileri Sendikasının Genel Başkanı Abdullah Karacan kimdir? Sizlere Abdullah Karacan'ın hayat hikayesini ve yaptıklarını derledim. Hadi hep birlikte Abdullah Karacan'ın kim olduğuna göz atalım.
Abdullah Karacan Kimdir?

Abdullah Karacan Kimdir?

1960 yılında İzmit'te doğan Abdullah Karacan Türkiye Petrol, Kimya ve Lastik Sanayi İşçileri Sendikasının Genel Başkanıdır. Gençliği İzmit Baç'da geçmiştir. Googyear'da üretim işçisi olarak çalışmaya başlayan Karacan çalışma hayatı boyunca sendikacılıkla tanıştı. Sendikacılığın her kademesini gördü. 2002 yılında yani 42 yaşındayken Türkiye'nin en önemli sendikalarından birinde genel başkan oldu.

abdullah-karacan.jpg


Tarihe İmzasını Bırakmayı Başardı

O tarihlerde sendikanın üye sayısı 2,300'dü. Ancak yıllar içinde hem üye sayısını hem de örgütlü olduğu iş yerleri sayısında rekorlar kırdı Bu günlerde yaklaşık 15 bin üyeye sahip ve Lastik- İş onun döneminde ülkenin en büyük ve güçlü sendikalarından biri haline gelmiştir.

abdullah-karacan-rekor.jpeg


Lastik-İş Sendikası Onunla Hayat Buldu

Tabiri caizse devredilmeyi bekleyen Lastik-İş Sendikası Abdullah Karacan ile hayat buldu. Sadece gücünü değil mal varlıklarını da kat ve kat arttırdı. İstanbul'da 8 katlı genel merkezi ve örgütlü olduğu bütün kentlerde kendi mali şube binaları oldu. Daha sonrasında sosyal tesisler kurarak sendikasına büyük destekte bulundu.

sendika-001.jpg


5 Yıldızlı Otel

Abdullah Karacan'ın bu konudaki en önemli eseri ise, bir süre önce tam da bu kafenin önünde açılan sendikanın 5 yıldızlı oteli oldu. Dünyanın en önemli zincirlerinden biri olan Tryp By Wyndham şirketi tarafından işletilen otelde toplam 150 oda ve 300 yatak bulunmaktadır.

5-yildizli-otel.jpg


Lastik İşçileri En Yüksek Ücreti Alıyor

Lastik işçisi, Türkiye'de emeğinin karşılığında en yüksek ücreti alan işçilerden biridir. Bunda kuşkusuz Lastik-İş Sendikası ve sendikanın genel başkanı Abdullah Karacan'ın etkisi çok büyüktür. Karacan hem işçileri örgütledi hem de işçilerine en yüksek maaşları vermeyi ihmal etmedi. Türkiye'de sadece lastik fabrikalarında "İşe yeni alınan işçi, mevcut işçinin aldığı ücretle işe başlar" maddesi bulunmaktadır.

5-yildizli-otel-001.jpg


Taşeron İşçileri Kadroya Aldı

Abdullah karacan dönemindeki bir diğer önemli başarılardan biri de, taşeron işçilerin kadroya alınması olmuştur. 2015 yılında kadroya alınan taşeronlar için Karacan yüzde 50 zam aldı, bu konuda ne kadar güçlü bir sendikacı olduğunu herkese kanıtladı.

taseron-isci.jpg


Kişi Başı 10 Bin Lira Maaş

Şubat ayında sendikanın örgütlü olduğu Pirelli, Brisa ve Goodyear fabrikalarında çalışan ve 5 bin kişiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmeleri 6. oturumda anlaşmayla sonuçlanmış ve üretimdeki her işçiye bir sefere mahsus olmak üzere kişi başı 10 bin lira verilmesi kararlaştırılmıştır. Bu rakamın 4 bin 500 lirasının hibe olması işçilerin yüzünü güldürmüştü.

maas.jpg


Güçlü Mitingler ve Kongreler

Lastik-İş Sendikası, Abdullah Karacan döneminde büyük ve güçlü miting ve yürüyüşler yapıldı. DİSK'in kuruluşunun 48. yıl döneminde İzmit'te düzenlenen miting, 15 Temmuz hain darbe girişiminden sonra sendikanın ve sendika üyelerinin gösterdiği duruş her zaman taktir toplamıştır. Abdullah Karacan döneminde Lastik-İş sendikası kongreleri hep tek listeliydi. Hiçbir zaman karşısına yeni bir rakip çıkmadı. Fabrikalardaki temsilcilik orgütlenmelerinde de hiç taviz vermedi. Kimi zaman sert yönetim biçimi eleştirilse de, onun iş sendika ve işçilere kazanımları her zaman ve her kesimden taktir gördü ve övgüler aldı. Ancak Sakarya'nın Arifiye ilçesinde bulunan lastik fabrikasını ziyarete gittiği zaman silahlı bir saldırıya uğradı ve hayatını kaybetti.

guclu-mitingler.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.