6-7 Eylül Olayları

Tarihimizdeki "provokasyon" olarak nitelendirebileceğimiz ender bir olaylardan tekidir. 6-7 Eylül'de yaşanan bu olay, başta Rumlar olmak üzere bütün azınlıklara karşı yapılan saldırıdır.
6-7 Eylül Olayları

Osmanlı Devleti’nin çok uluslu yapısı Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra dış oyunların açık hedefi haline geldi. Bunlardan biri de 6-7 Eylül 1955’te yaşanan yağmalamalardır. O yıllarda Demokrat Parti, ekonomik problemler olmak üzere birçok sorunla zor zamanlar geçiriyor, bu durumda halkın da zor duruma düşmesine neden oluyordu. O zor durumlar ülke içinde gerginliklere yol açıyordu.

kibris-002.jpg

Ülke bunlarla boğuşuyorken Kıbrıs’ta da Türklere büyük baskı ve zulümler yapılıyordu. Kıbrıs Rum kesiminin özel eğitim almış ENOSİS çetesi Türklere karşı vahşice eziyetleri dünya basınına yansısa da herkes seyretmekle yetiniyordu. Yine o  yıllarda hem ENOSİS'in görevini hızlandırmak hem de Kıbrıs'ın Yunanlılara bağlanmasını sağlamak için Yunanlı Georgios GrivasE.O.K.A çetesini kurup İngilizlere karşı savaştı.

ekspress.jpg

Bu durumlar ülkemizdeki gazetelerin bazılarının manşetinde Rumların kendi aralarında para toplayıp ENOSİS çetesine gönderdiği iddiaları halkı kızdırıyordu. Sonunda İstanbul Express gazetesinin attığı “Atamızın Evi Bombalandı” manşeti Türk halkını sokaklara döktü. Kıbrıs Türktür Cemiyeti'nin önderliğinde İstanbul'da Rumlara ve azınlıklara yönelik saldırılar başladı.

yagmalanma-001.jpg

İstanbul’daki Rumların evleri, dükkanları, iş yerleri yağmalandı ve yakıldı. Yaşanan bu olaylarda Adnan Menderes, sıkı yönetim ilan etti ve olaylara karıştığı gerekçesiyle 5.104 kişiyi gözaltına aldı.Ülke içi tam bir kaos ortamına dönüştü. 9 saat süren bu olayda içlerinde iki Ortodoks papazı da dahil olmak üzere 13 ile 16 Rum ve en az bir Ermeni vatandaşı hayatını kaybetti ve 32 Rum da ağır yaralandı.

kayip-001.jpg

Can kayıplarının yanı sıra;  Rumlara ait 4.348 işyeri, 110 otel, 27 eczane, 23 okul, 21 fabrika, 73 kilise ve mezarlıklar, binden fazla ev yağmalandı, yakıldı ve yıkıldı.  Bu kayıpların ardından yaşanan maddi hasarların karşılanması için Türkiye’nin ödemesi gereken miktar, dış ülkelerin etkisiyle sürekli değişti.  

adnan-menderes-001.jpg

Başta Demokrat Parti hükümeti'ne göre 695 milyon Türk Lirası, İngiliz diplomatik kaynaklarına göre 100 milyon İngiliz Sterlini, Dünya Kiliseler Birliği'ne göre 150 milyon Amerikan Doları, Yunan Hükümeti'ne göre ise 500 milyon Amerikan Doları olarak hesaplandı. Ancak Türk hükümeti zarara uğrayıp tescil ettirenlere toplam 60 milyon Türk Lirası civarında tazminat ödemiştir. Son olarak Rum azınlıklarının yüzde 95’i Türkiye’den göç ettirildi. 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.