Araba Tutması Neden Olur? Belirtileri ve Geçirme Yöntemleri

Yolculuğu çekilmez hale getiren araba tutmasının nedenlerini, belirtilerini, nasıl önleneceğini ve geçirme yöntemlerini içeriğimizde bulabilirsiniz.
Araba Tutması Neden Olur? Belirtileri ve Geçirme Yöntemleri

Yapılan araştırmalara göre ülkemizde 3 milyondan fazla kişinin şikayetçi olduğu araba tutması, kişinin bünyesi, tükettiği besinler ve sinir sitemine bağlı olarak gelişmektedir. Doğru bir şekilde beslenerek ve oturma şeklinizi iyi ayarlayarak bu rahatsızlıktan kurtulabilirsiniz. İçeriğimizde araba tutmasının ne olduğuna, neden meydana geldiğine, nasıl önleneceğine ve diğer bilgilere yer verdik.

İşte araba tutması hakkında bilinmesi gerekenler...

Araba Tutması Nedir?

araba tutması

Vücut dengesinin sağlanabilmesi için gözler ve iç kulak organlarımızdan beynimizdeki merkezi sinir sistemine sinyaller gitmektedir. Bu sinyaller kişinin hareket halinde mi yoksa durağan mı olduğu konusunda algılar oluşturur. Algılardaki tutarsızlık ve farklılık nedeniyle merkezi sinir sisteminin beyne yanlış komutlar iletmesine araba tutması denir.

Araba Tutması Neden Olur?

araba tutması

Arabada yolculuk yaparken uzun süre tek bir noktaya odaklanmak veya uzun süre kitap okumak durumunda gözler beyine kişinin durağan bir halde olduğu iletirken, iç kulak ise hareket halinde olduğunu bildirmektedir. Bu durum beyinde farklı algılar oluşturarak mide bulantısı, baş dönmesi ve baş ağrısı gibi belirtilerin olduğu araba tutmasına neden olur.

Araba Tutması Belirtileri

araba tutması

Araba ya da deniz tutması durumunda hiçbir fark yoktur ve aynı belirtiler görülür. Araba tutması sırasında mide bulantısı, baş dönmesi, nabız artışı, bulanık görme, stres, panik hissi, denge bozukluğu ve kusma ihtiyacı belirtileri görülmektedir. Bu belirtileri gördüğünüz takdirde araba bulantısını engelleyecek yolları denemeniz gerekmektedir. Aksi takdirde yolculuğunuz çekilmez bir hal alabilir.

Araba Tutması Nasıl Önlenir?

araba tutması

Araba tutmasını önlemek için bazı önemli unsurlar bulunmaktadır. Araba tutmasını önleyen yöntemler arasında yolculuk öncesinde hafif gıdalar tüketmek, ani baş hareketlerinden kaçınmak, uzun süre bir yere odaklanmamak, kitap okumamak, telefon kullanmamak, nikotin ve alkol almamak, stresten kaçınmak, bulantı ilacı almak, zencefil çayı içmek ve temiz hava almak bulunuyor. Bu yöntemler sayesinde araba tutmasını engelleyebilirsiniz.

Araba Tutması Nasıl Geçer?

araba tutması

Araba tutmasını geçirmek için kullanabileceğiniz birkaç yöntem bulunuyor. Bu yöntemler arasında uyumak, uzaktaki bir şeye odaklanmak, zencefil tüketmek ve mola vermek yer alıyor. Bu yöntemleri kullanarak araba tutmasını anında geçirebilirsiniz.


İlginizi Çekebilir
Araba Tutmasına Ne İyi Gelir?Mide Bulantısına İyi Gelen Besinler

Araba tutması için ne yapmalı?

Araba tutmasını geçirmek için temiz hava alabilir, tuzlu kraker yiyebilir, maden suyu içebilir, nane şekeri tüketebilir, bulantı ilacı alabilir, uyuyabilir ya da yolculuk sırasında belirli bir noktaya odaklanabilirsiniz.

Araba tutmasına ne denir?

Halk arasında araba tutması olarak bilenen hareket hastalığı herhangi bir araçla seyahat ederken kişide meydana gelen bulantı ve kusma durumudur.

Araba tutmaması için ne yenilir?

Araba tutmasını engellemek için yolculuğa çıkmadan önce limon suyu içmeniz gerekiyor. Bu içecek sindirim sisteminize iyi gelecek ve bulantıyı kesecektir. Bunun yanı sıra yolculuğa çıkmadan önce bulantı hapı almanız gerekiyor. Bu sayede araba tutması problemini yaşamazsınız.

Araba tutmasına hangi ilaç iyi gelir?

Araba tutmasını doğal yöntemlerle geçirebileceğiniz gibi bazı ilaçlar yardımıyla da durdurabilirsiniz. Bu ilaçlardan en bilineni antihistaminiklerdir. Bu ilaçlar sayesinde bulantı, kusma ve baş dönmesi belirtilerini ortadan kaldırabilirsiniz.

Araba tutması ne kadar sürer?

Araba tutmasının etkisi yolculuktan hemen sonra geçmektedir. Bazı kişilerde hareket edemeyecek kadar kötü hale gelen araba tutması iç kulakta denge sisteminin aşırı duyarlılığından oluşur. Bu durumlarda şikayetler birkaç gün sürebilir.

Araba tutan çocuğa ne yapmalı?

Yolculuk sırasında araba tutan çocuğunuzu uyutabilir, başını dik tutabilir, tuzlu kraker verebilir, temiz hava almasını sağlayabilir, bulantı ilacı içirebilir ve karbonlu içecekler tükettirebilirsiniz. Bu yöntemleri kullanmanız durumunda çocuğunuzu araba tutmayacaktır.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.