Zenne Ne Demek?

Son dönemlerde duymaya çok alışık olduğumuz zenne kelimesinin anlamı nedir? Zenne kelimesinin ne anlama geldiğini detaylı bir şekilde araştırdık ve içeriğimizde paylaştık.
Zenne Ne Demek?

Zenne Nedir?

Zenne kelimesi, eski göçebe Türk geleneğinde şenliklerde veya düğünlerde kadın kıyafetleriyle, kadın gibi oynayan erkeklere verilen isimdir. Bir orta oyununda veya tiyatro sergisinde kadın rolünde çıkan erkek oyunculara da zenne denilmektedir. Zenne kelimesi Farsça kökenli olup, kadın anlamına gelir.

Zenne Ne Demek


TDK'ye Göre Zenne Ne Demek?

Türk Dil Kurumu'na göre zenne kelimesinin iki farklı anlamı bulunmaktadır. İlk anlamı, Karagöz gibi orta oyunlarda kadın rölünde çıkan erkek oyuncu, ikinci anlamı ise Farsça'dan dilimize geçmiş kadın olarak tabir edilir.


Zenne Kelimesinin Cümle İçerisinde Kullanımı

  • Dün bizim düğünümüze zenne gelmişti.
  • Zenne rolünü üstlenen insanlar çok tatlı değil mi?
  • O tiyatroda zenne rolünü çok iyi oynadı.
  • Zenneler ne kadar güzel oynuyor.
  • Zenne rölümü oynamam için çağırmalarını sabırsızlıkla bekliyorum.
  • Bana göre zenne rölüne seçilmek mükemmel.
  • Zenne rolüne beni seçtiler.

Zenne Perest Ne Demek?

Farsça zanparast "kadınatapar, kadınsever" sözcüğünden alıntı olabilir. Kesin olmamakla birlikte Farsça kadın anlamına gelen kadın ve tapınmak manasına gelen parasitan sözcüklerinin bileşiği olduğu düşünülmektedir. Zenne perest kelimesi ise kadına tapan kişi, kadını çok seven gibi manalara gelir.


Zenne Hangi Yöreye Ait?

Erkek dansözlük Kıbrıs Türk kültüründe ortaya çıkmıştır. Toplumsal olarak çok fazla kabul edilmese de Türkiye'de de vardır. Türkiye'de şu an yaşayan tek zenne Arif Kıvılcımlı'dır. Arif Kıvılcımlı 1943 yılında Lefke'de doğmuştur. Zenne kavramı, dansör, rakkas, erkek oryantal gibi ünvanlarla da karşımıza çıkmaktadır.


Zenneciler Ne Demek?

Zenneciler giyim veya döşeme eşyası satan kimseye denir. Eskiden çarşılarda çok fazla bulunan zenneciler, günümüzde ise mobilyacı veya giyim mağazası gibi isimlerle faaliyet göstermektedir.  Örnekle gösterecek olursak; Çarşıda zennecilere uğradılar.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.