Yozgat' ın Meşhur Lezzetleri

Yozgat gelenek ve göreneklerine bağlı, yöresel lezzetlerine de çok sadık bir ilimizdir. Yozgat' ın meşhur yemeklerini birlikte inceleyelim.
Yozgat' ın Meşhur Lezzetleri

Yozgat' ta birbirinden leziz yöresel tatlar bulunmaktadır. Düğünlerde, özel günlerde Yozgat' ta her evde pişirilen yöresel yemekler bulunur. Yozgat' a gidince mutlaka yenmesi gereken lezzetlerdir bunlar. Bir gün Yozgat' a yolunuz düşerse ne yemeliyim, nesi meşhur diye hiç düşünmeyin. Biz sizler için Yozgat' ın tüm yöresel yemeklerini sıraladık;
 

tandir-kebabi.jpg

Tandır Kebabı

Kuzu etinin muhteşem tadıyla lezzetlenmiş bu kebap çeşidi Yozgat' ın en meşhur yemeklerinin başında geliyor. Yozgat' a gelip de tandır kebabını yiyenler bir daha bu tadı unutamıyor. Her baba harcının işi değildir bu kebabı hazırlamak. Mutlaka işini bilen usta ellerden yapılmış tandır kebabını tatmalısınız.
 

testi-kebabi-001.jpg

Testi Kebabı

Yozgat yöresine ait bir diğer kebap çeşididir. Adından da anlaşılacağı üzere testi olmadan yapılmaz. Testinin içine gerekli tüm malzemeler konulup, ağzı hamur ile kapatılır. Püf noktası ve lezzeti de pişirilme usulünden gelir. Mutlaka açık alanda meşe ya da odun kömür ile yakılmış ateşte pişirilir. En son testi kırılarak servis edilir.
 

cigdem-pilavi.jpg

Çiğdem Pilavı

Çiğdem pilavı olup Çiğdem şenliği de Yozgat' ta yapılmaktadır. Baharın gelmesiyle yapılan çiğdem pilavı hıdırelllez kutlamalarında ikram edilir. Çiğdem Yozgat' ta bulunan bir tür çiçek. Yozgatlı çocuklar ev ev dolaşıp yağ, bulgur vb. malzemeleri toplar. Çiğdem çiçeği ile birlikte bu malzemeler karıştırılır ve çiğdem pilavı hazırlanır.
 

ayva-basmasi.jpg

Ayva Basması

Ayva ile kuzu etinin muhteşem buluşmasından hazırlanan Yozgat' ın bir diğer yöresel yemeğidir. Yozgat' a gidip de mutlaka tatmanız gereken yemeklerden birisidir. Çok lezzetli ve değişik bir yemektir.
 

corek.jpg

Çörek

Yozgat'ta çay saatlerinin olmazsa olmazı çöreği mutlaka denemelisiniz. Evde de kolayca hazırlayabileceğiniz çöreği Yozgat'ta şehir merkezinde her yerde yiyebilirsiniz. Çok yaygın olarak yapılır. Yozgat' a ait yöresel bir tattır.
 

helle-corbasi.jpg

Helle Çorbası

Yozgat' a ait bir çorba çeşididir. Çok lezzetli ve besleyicidir. Yozgat' ta özel günlerde de çokça tercih edilen yöresel bir tattır. Yozgat' a gittiğinizde bu çorbayı da denemenizi tavsiye ederiz. Ana malzemesi yeşil mercimektir.
 

arabasi.jpg

Arabaşı

Çok değişik Yozgat' a has bir yöresel lezzettir. Hamuru ayrı çorbası ayrı hazırlanır ve birlikte yenir. Hamur tepside baklava dilimi şeklinde kesilir. Sıcak çorbayla birlikte servis edilir. Yozgat' ta çokça yapılan ve sevilen bir yöresel yemektir.
 

dugurcuk-corbasi.jpg

Düğürcük Çorbası

Başka yörelerde de rastlanılan ancak Yozgat' la da bütünleşmiş bir lezzet olarak bilinir. Lezzetli bir çorba şedidir. Bulgur ve kıyma ile yapılan harika bir lezzettir. Yozgat' a uğrarsanız içmeden dönmeyin.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum