Yozgat Hakkında Bilmedikleriniz

Yozgat İç Anadolu Bölgesinde bulunan mütevazi, küçük, güzel şehirlerimizden bir tanesidir. Yozgat hakkında bilinmesi gereken her şeyi haberimizde bulabilirsiniz.
Yozgat Hakkında Bilmedikleriniz

Yozgat İsminin Hikayesi

Yozgat' ın ismi Yozgat olmadan önce ' Bozok ' idi. Zaman geçtikçe Yoz olarak değişmiştir. Daha sonra ise yanına Gat getirilerek Yozgat ismini tamamen almıştır.

yozgat-001.jpg

Yozgatlılar Oğuz boyundan Bozok kolundan gelmektedirler. Yozgat adının konmasıyla ile ilgili daha birçok rivayet bulunmaktadır. Kesin ve net bir bilgi yoktur.

Kültür

yozgat-kultur.JPG

Yozgat insanları çok mütevazi, güleryüzlü ve misafirperver insanlardır. Acılarını da birlikte yaşarlar, sevinçlerini de. Bir düğün olduğunda ortak alanları vardır. Tüm halk o alanlarda toplanır ve kutlamalar yapılır. Aynı şekilde acı günlerde de yine acılarını birlikte paylaşmak için tüm halk toplanır. Son derece tutucu ve muhafazakar insanlardır.

Hayvancılık

yozgatta-hayvancilik.jpg

Yozgat' ta küçükbaş hayvancılık yaygın olarak yapılmaktadır. Küçükbaş hayvancılık olarak, akkaraman koyunu, kıl ve tiftik keçisi besiciliği yapılmaktadır. Büyükbaş hayvancılık olarak da manda ve sığır besiciliği yapılmaktadır.

Yozgat Hakkında Diğer Bilinmesi Gerekenler

- 11 Eylül saldırısında ölen tek Türk Zühtü İbiş Yozgat' lıydı.

- Türkiye' de en çok göç veren şehirdir Yozgat.

yozgatli-agah-efendi.jpg

- İlk posta pulunu Yozgatlı Çapanzade Agah efendi çıkarmıştır.

yozgat.jpg

- Yozgat Türkiyenin tam ortasındadır.

yozgat-camligi.JPG

- Türkiye' de bulunan ilk milli park Yozgat çamlığıdır.

- Atatürk 2 kez Yozgat' a gidip, Yozgat halkının gönüllerine dokunan bir açıklama tarzıyla konuşma yapmıştır.

- Ankara'da 700 bin Yozgatlı

- Kayseri'de 50 bin Yozgatlı

- İstanbul'da 200 bin Yozgatlı yaşadığını biliyor muydunuz?

yozgat-nufus.jpg

- Nüfusun giderek düştüğü ve en çok göç veren şehir olduğu göz önünde bulundurulduğunda Yozgat' ın gerçek nüfusu 1 milyonu aşkındır.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.