Yok Artık! Savaşlarda Ordulara Hizmet Etmiş 15 Hayvan

Tarih boyunca savaşlarda her taktik kullanılmıştır. Hayvanlar haberleşmek ve taşımacılık gibi işlerde kullanılmalarının yanı sıra kimi zaman da ölümleri göze alınarak bir stratejiye kurban edilmişlerdir. İşte savaşlarda orduya hizmet eden hayvanlar...
Yok Artık! Savaşlarda Ordulara Hizmet Etmiş 15 Hayvan

İnsanların var oluşundan beri, hayvanlar türümüzün ve medeniyetin ilerlemesinde kritik bir rol oynamıştır. Ulaşımda kullanılan hayvanlar aynı zamanda yiyecek olarak da kullanılıyor. (Vejetaryen okurlarımız için bu kısmı hemen geçiyoruz :( )

Hayvanların kemikleri araç olarak kullanılırken, kürklerinden kıyafet de yapılıyor. (Bu konuda belirtmek isteriz: Hiçbir canlı kürkünden faydalanmak için işkence edilerek öldürülemez, bu bir ihtiyaç değil! Olamaz.) Bunlarla da kalmıyor. İnsanlar kendi aralarında savaşıp durmasının yanı sıra hayvanları da savaşa sürüklüyor.

köpek

Savaş sırasında bazı hayvanların nasıl kullanıldıklarını bilmek ister misiniz? Bazıları insanlar yüzünden canını feda etmek zorunda kalırken, bazıları ise bandaj taşımak gibi konularda yardımcı olmuşlar.


Deniz Aslanları

denizaslanigif.gif

Bazen hayvanlar kendi doğal yetenekleriyle teknolojimizi geçmeye devam ediyor. Bu durum için, ABD Deniz Kuvvetleri Deniz Memecesi Programı, şüpheli nesneleri araştırmak ve bulmak için deniz aslanlarını eğitiyor.


Sadık Dostumuz Olan Köpekler

hayvan-013.jpg

Birinci Dünya Savaşı'nda, bazı köpekler bandajlar ve malzemelerle dolu paketleri sırtlarında taşıyarak sağlık görevlilerini ikiye katlamış oldu. Herhangi bir sağlık görevlisine göre çok daha hızlıydılar. Bandaj yapmak ya da acılarını hafifletmek için gerekli materyalleri sağlamak için yaralı askerler ararlar. Köpeklere ayrıca, onları tutmak ve destek vermek için düşen askerle birlikte kalma eğitimi verildi. Onlara insanın en yakın arkadaşı denmesinin bir nedeni var.


Aslında Barışı Temsil Eden Güvercinler

hayvan-014.jpg

Güvercinler özellikle I. Dünya Savaşı sırasında kritik mesajlar vermede önemli bir rol oynamıştır. Güvercinler % 95 güvenilir olarak kaydedildi. Onları izlemek ya da vurmak, herhangi bir insanı izlemekten veya bir uçağı vurmaktan daha zordu. Ordu, güvercinlerin serbest bırakıldıklarında daima eve uçtuğunu biliyordu. Savaş boyunca 100.000'den fazla taşıyıcı güvercin kullanılmıştır.


Babunlar

hayvan-015.jpg

Jackie isminde olan bu özel asker babun, bir çeşit alarm olarak Güney Amerika askerleri tarafından Fransız hattına getirildi. Olağanüstü görme ve işitme yeteneği sayesinde, uzaktan gelen düşmanları herhangi bir insan askerinin yeteneklerinin ötesinde tespit ediyordu. Ardından askerleri ses çıkararak ve elbiselerini çekerek uyarıyordu. Üniforması ve sopası ile sadece şirin olmakla kalmayıp, aynı zamanda birçok hayat kurtardı.


Tilkiler

hayvan-016.jpg

Bazı hayvanlar stratejik ve savaş amaçlı kullanılmış olsalar da, askerler için yoldaş olan hayvanları unutmamak gerekir. Yukarıda, I. Dünya Savaşı sırasında pilotuyla birlikte Kraliyet Hava Kuvvetleri tilki maskotu yer alıyor. Evcil bir tilki olmak baştan puan toplatıyor :)


Faydalı Dostlarımız Tavuklar

tavukgif.gif

Birinci Dünya Savaşı'nın açmalarına geri dönersek, askerlerin o koşullarda beslenmesindeki en önemli unsur her gün taze yumurta elde edebilmeleriydi diyebiliriz.


Develer

devegif.gif

Az miktarda yiyecek veya su ile hayatlarına uzun süre devam edebilen develer, inanılmaz derecede az bakım gerektiriyordu. Develer, öncelikle malzeme taşımak için paketleme hayvanları olarak kullanıldı. Ancak daha sonra Birinci Dünya Savaşı'nın bazı bölgelerinde develer bir süvari biçimi olarak da kullanılmıştır. Atlara karşı savaşa sürükleniyorlardı. "Camelry" kullanımı, en çok Arabistanlı Lawrence ve onun Birinci Dünya Savaşı sırasında Osmanlı İmparatorluğu’na karşı ayaklanmada bulunmasıyla ilişkilidir.


Domuzlar

domuzgif-001.gif

Eski Roma savaşında, Roma komutanı Pliny The Elder, domuzların veya domuzların gıcırdatışlarının düşmanın fillerini her şeyden daha çok dehşete düşüreceğini öğrendi. Bunu keşfederek, Romalılar domuzları yanıcı maddelerle kaplamaya ve onları düşmana doğru sürmeye başladılar. Bu, filleri kitlesel karışıklığa ve tahribata sürüklüyordu. Duvarları kuşatma altına alındığında ise onları savunma olarak kullanıyorlardı.


Büyüklükleri Kadar Sevimli Olan Filler

kacmakgif-002.gif

Modern tankların icadından çok önce, ordular, düşman hatlarını korkutmak için fillerden faydalandı. Başlangıçta ulaşım ve inşaat için kullanılan filler, sonunda saflarına katıldı. Çoğu zaman, bu savaş filleri zırhlıydı ve ok atan düşman askerlerinin işini zorlaştırıyordu. Bu savaş biçimi, Hindistan'da başladı ve sonunda Güneydoğu Asya'ya ve Akdeniz'e yayıldı.


Sağlam Koşucu Atlar

atgif.jpg

Atlar ilk evcilleştirildiğinden beri, seyahat ve kargo taşımacılığı gibi diğer görevler için yararlı olsalar da, savaş alanında çok daha etkili olduklarını kanıtladılar. Bir grup binicinin at sırtında savaşa girmesi, savaşı tamamen değiştiren bir unsurdu. Bu antik zamanlarda ve ortaçağda popüler bir taktikti.


Zeki Dostlarımız Yunuslar

yunusgif.gif

Deniz aslanlarının yanı sıra yunuslar, bir zamanlar gizli olan programının bir parçasıdır. Akıllı ve hızlı olan yunuslar, insanlarla inanılmaz derecede iyi etkileşime girerler. Eğitimlerinde, sualtındaki mayınları tetikleyecek kadar hafif oldukları için keşfedip işaretlemeleri öğretilir. Onları güvenli bir mesafede bulabilmek için güçlü ekolokasyon (biyolojik sonar) yeteneklerine güvenirler.


Kedi Simon

kedi-043.jpg

II. Dünya Savaşı sırasında, İngiliz bir denizci, Hong Kong'un tersane yolunda dolaşırken terk edilmiş bir yavru kedi buldu. Denizci kediyi gemiye kaçırdı ve ona Simon adını verdi. Kedi, sıçanları öldürdüğü ve kaptanın şapkasının içinde uyuduğu için hızlıca popülerlik kazandı. Yangtze Nehri üzerindeki bir savaş sırasında Simon ciddi şekilde yaralansa da hayatta kaldı.


Eşekler

esek.jpg

Vücut ağırlığının 3 katını her türlü farklı arazide taşıyabilen ve her koşulda inanılmaz bir dayanıklılık gösteren eşekler, savaşta da son derece faydalıydı. Jimmy adında bir eşek Somme Savaşı'nda doğdu ve iki yılını yaralı askerlere ekipman taşımakla geçirdi.


Kangurular

kanguru-003.jpg

Avustralya'nın resmi maskotu sayılan kangurular savaşlarda moral oluyordu. Kangurular askerlere vatanlarını anımsattığı için rahatlatıcıydı ve onlara savaşacaklarını hatırlatırlardı.


Kanaryalar

kanarya-004.jpg

İkinci Dünya Savaşı'nda kanaryalar sıklıkla zehirli gazları veya kötü havayı tespit etmek için kullanıldı. Askerler onları düşman hatlarının arkasında kazdıkları tünellere gönderirdi. Kanarya geri dönmezse, genellikle zehirden öldükleri anlaşılırdı. Böylece askerler özel ekipmana ihtiyaçları olup olmadığını ya da hiç yere inmemelerini gerektiğini öğreniyorlardı. Kanarya kullanıyorlardı çünkü çoğu kuşun olduğu gibi onlar da özellikle zehirli gaza karşı savunmasızdı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.