Kış Lastiği Yazın Kullanılır mı?

Kış lastiği yaz aylarında kullanılırsa ne olur? Zararları nelerdir? Yazın kış Lastiği Kullanmak: Performans ve Güvenlik Riskleri nelerdir?
Kış Lastiği Yazın Kullanılır mı?

Kar Lastiği Yazın Kullanılır mı?

Yaz aylarında kar lastiği kullanmak uygun değildir. Kış lastikleri kimyasal yapısı gereği, belirlenen sürtünme değerlerini 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda sağlar. Yüksek sıcaklıklarda lastik özelliğini kaybeder ve tam performansını veremez. Bu nedenle yaz aylarında kar lastiği kullanmak güvenliği ciddi anlamda tehlikeye atar. Durma mesafesini uzatır, su birikintisinde kayma hassasiyetini artır. Ayrıca lastiğin ömrünü azaltır ve yakıt tüketimini arttırır. Bu yüzden, mevsime uygun lastikleri kullanmak önemlidir.

Kış Lastikleri Yaz Aylarında Kullanılırsa:

Kar Lastiği Yazın Kullanılır mı?

  1. Firen mesafesi uzar.
  2. Yumuşak yapısı nedeniyle çabuk aşınır.
  3. Kış lastiğinin ömrü azalır.
  4. Araç daha fazla yakıt tüketir.
  5. Aracın performansını olumsuz etkiler.
  6. Tehlikelidir.
  7. Su birikintisinde kayma olasılığı artar.
  8. Aracın konforu düşer araç içindeki uğultu sesi artar.

Yaz Lastiği ve Kış Lastiği Arasındaki Farklar

Kar Lastiği Yazın Kullanılır mı?

Havalar ısındıkça lastiğin işlevini kaybetmesine neden olabilir. Bu, araç kullanırken güvenliği ciddi anlamda tehlikeye atar. Bu nedenle, mevsime uygun olarak üretilen lastikleri kullanmak önemlidir. Yaz ayları için üretilen lastikler, yazın yüksek sıcaklıklarda ve yüksek yol aşınmasına dayanabilecek şekilde tasarlanmıştır. Öte yandan, kış lastikleri kış şartları için üretilmiştir ve kar ve buzda iyi tutuş sağlar. Üretim teknolojisi ve kimyasal yapısına uygun olmayan şartlar altında lastik, görevini yerine getiremez ve güvenliği tehlikeye atar.

Yapısal Farklar Nelerdir?

Kar Lastiği Yazın Kullanılır mı?

Yaz mevsiminde kış lastiği kullanmak, yapısal farklar nedeniyle güvenlik açısından ciddi riskler taşır. Kış lastikleri, kimyasal yapıları gereği, belirlenen sürtünme değerlerini sadece 7 derece ve altındaki sıcaklıklarda sağlar. Yazın yüksek sıcaklıklarda, lastik özelliğini kaybeder ve tam performansını veremez. Bu nedenle, fren mesafesi uzar ve su birikintisinde kayma hassasiyeti artar. Ayrıca, yapılan araştırmalar, yazın sıcak hava şartlarında 100 km/s hızda seyreden bir aracın kış lastiği kullanması durumunda, durması için gereken mesafenin 16 metre arttığını göstermektedir.

Kış lastiklerinin kauçuk malzemesi, yaz mevsiminde daha yumuşak olur. Sıcaklığın artmasıyla birlikte daha da yumuşayan lastikler sürtünmeyi artırır ve bu da lastiğin aşınmasını hızlandırarak ömrünü kısaltır. Bu durum, motoru daha fazla yormasına neden olur ve yakıt tüketimini de arttırır. Kış lastiklerinin kış şartlarında yere tutunmasını sağlayan diş tasarımı, yazın kullanıldığında yol gürültüsünün içeri daha fazla girmesine neden olur. Bu, aracın içindeki uğultunun artmasına ve darbe seslerinin kabine daha sert ulaşmasına sebep olur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Kış Lastiği ModelleriKar Lastiği Almanın Püf Noktaları

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.