Viral Ne Demek?

Son yıllarda en çok duyulan viral kelimesinin ne anlama geldiği birçok kişi tarafından merak ediliyor. Peki viral ne demek? Bu yazımızda viral kelimesinin anlamını bulabilirsiniz.
Viral Ne Demek?

Viral Nedir?

Viral kelimesi, virüslerin yayılması ve çoğalması anlamına gelir. Viral kelimesinin asıl anlamı budur. Sosyal medya üzerinde ise viral kelimesi tıbbi amaçlarla kullanılmamakta. Viral, sosyal medyada bir içeriğin bir anda internet ortamında binlerce kişi tarafından paylaşılması, yayılması anlamına gelmektedir. Markalar ise viral reklam adı altında bazı videolar paylaşmaktadır.

Viral Ne Demek


Viral Reklam Ne Demek?

Viral reklam çalışmalarında marka geri planda kalır, ön planda ilgi çekici bir hikaye yer alır. İzleyen kişiler içeriğin ticari detayının farkına varsa da bu kendisini rahatsız etmediği ve hikayeyi çok sevdikleri için viral olmasına katkıda bulunurlar.

Viral içerikler genelde gönüllü olarak paylaşılır. Karşılığında kişi para talep etmez, sadece içeriği hoşuna gittiği için paylaşır. Paylaşan kişi bir sosyal medya fenomeni de olabilir. Bu içeriğin daha hızlı yayılmasını sağlar. İnsanlar içeriği, ilgi çekici veya komik bulduğu için birbirine gönderir. Viral reklamlar genellikle video tabanlı olduğundan dolayı Twitter, Instagram ve Youtube gibi sosyal medya platformlarında hızla yayılmaktadır.


Viral Reklam Örneği

Sevgilisine evlilik teklifi yapan bir genç, kız arkadaşına bir video ile seslenmekte. 3 aydır dil okulu yerine dünyanın dört bir yanını gezip özel bir video hazırladığı, kaç kilometre yürüdüğünü, uçtuğunu ve bedavaya uçtuğunu belirtilerek farklı ülkelerden insanlar aracılığı ile sevgilisine evlenme teklifi yapmakta. Video aslında bir havayolu şirketinin reklamı fakat odak noktası bir gencin kız arkadaşı için hazırlamış olduğu sürpriz evlilik teklifi olduğu için insanlar reklama takılmamakta. Videonun duygusallığına ve romantizmine kapılarak milyonlarca izlenme almasına ve markanın reklamının yapılmasına zemin hazırlamışlardır. 


Viral Olmak Ne Demek?

Bir videonun viral olması, kontrol dışında kendiliğinden yayılması için en önemli araç sosyal medya platformlarıdır. Bazı viral videoların temelinde pazarlama amacı olabilmektedir. Ama genel olarak kısa zamanda milyonlarca ulaşan videolar komik, sempatik veya duygusal videolardır. Birçok kez karşınıza çıkan bir video viral olmuş bir videodur.


Viral Olmak İçin Ne Yapılır?

Viral olmak için sürekli denemeniz gerekmektedir. Sosyal medya yeniliklere açık bir platform olduğundan dolayı trend olmanız çokta zor olmayacaktır. Viral içeriklerin değerlendirilmesi konusunda deneysel takılmaktan korkmamak gerekmekte. Takipçilerinizin tepkilerini doğru değerlendirirseniz etkileşiminiz artacak, viral olmanız daha da kolaylaşacaktır.


Tıpta Viral Ne Demek?

Son dönemlerde popüler olan Covid-19 hastalığı nedeniyle popüler olan viral kelimesi, tıpta virüs kaynaklı hastalıkları anlatmak için kullanılır. Virüslerin sebep olduğu enfeksiyonları ifade etmek için ise "viral enfeksiyon" terimi kullanılmaktadır. 


TDK'ye Göre Viral Ne Demek?

Latince kökenli olan virus kelimesinden türeyen viral, dilimize Fransızca'dan geçmiştir. Virüs kaynaklı olan anlamına gelen viral kelimesi, sosyal medya terimi olarak virüs gibi yayılan, çok hızlı popülerleşen, bomba gibi patlayan gibi anlamlarda da kullanılır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.