Vigaland Parkı Tarihi ve Hakkında Bilgi

Vigaland Parkı olarak anılan Frogner Parkı Oslo'nun en büyük heykel müzesi olma özelliği taşımaktadır. Peki Vigaland Parkı'nın özellikleri nelerdir ve neden önemlidir?
Vigaland Parkı Tarihi ve Hakkında Bilgi

Vigaland Müzesi ve Hakkında Bilgi

Frogner Parkı, Oslo’nun yüz ölçümü olarak en büyük parkıdır. İçerisinde Norveçli heykeltıraş Gustav Vigaland’ın heykellerinin sergilendiği park bu yüzden Vigaland Parkı olarak da bilinmektedir. Buranın Oslo’nun yerli yabancı turistler tarafından en çok ziyaret edilen parkının en ilgi çekici bölümü olduğu için bu isimle anılmaya da başlamıştır. Yine de bu parkı haritada ancak Frogner Parkı olarak bulabilmektesiniz.

vigaland-muzesi.jpg

24 saat ziyarete açık olan Vigaland Parkı dev bir heykel müzesidir. Ücretsiz olarak giriş yapılabilen bu park bir açık hava müzesi izlenimi yaratmaktadır. Vigaland Parkı’nın etrafı sınır duvarları veya çitlerle çevrili değildir. Parkın giriş çıkışlarında büyük dökme Demir kapılar bulunmaktadır. 

vigaland-muzesi-ve-hakkinda-bilgi.jpg

Oslo Gezilecek Yerler


Vigaland Parkı (Frogner Parkı) Tarihi 

Frogner Parkı toprakları Ortaçağ’da zamanın en büyük çiftliğine ev sahipliği yapmıştır. Bu topraklar 1300’lü yıllarda kilisenin özel malı haline gelmiş, 1896 yılında ise o zamanki adı Kristiania olan Oslo Belediyesi tarafından 700 bin krona satın alınmıştır. Parkın belediye satın almadan önceki sahibi Gade Ailesi’dir. Belediye Vigaland Parkı’nı ilk aldığında bu parkı mezarlık olarak kullanmayı düşünmüştür. Fakat toprağın yapısının buna uygun bulunmaması üzerine bu parkın tüm halkın faydalanabileceği ve profesyonel spor müsabakalarının yapılacağı bir park yapılmasına karar verilmiştir.

frogner-parki.jpg

Parkın adının da değişmesine neden olan bu heykel sergisinin yanında bu parkta, 3 bin ağaç ile 150 değişik cinste 14 bin gül çalısından oluşan gül bahçesi bulunan bu parkta ayrıca eski bir baraj gölü, çocuk parkı, olimpik yüzme havuzu, futbol stadyumu, kafe ve gene Vigaland Müzesi olarak anılan Oslo Şehir Müzesi yer almaktadır. Oslo’ya yolunuz düştüğünde mutlaka görmeniz gereken yerlerden birisi olan Vigaland Müzesi’nde piknik yapılabilmekte, kuş gözlemlenebilmektedir. Yürüyüş parkurları, paten sahaları da bulunan bu parkta çok çeşitli etkinlikler yapılabilmektedir.

vigaland-parki-tarihi-ozellikleri.jpg

Her yıl Haziran ayında Frogner olimpik yüzme havuzunun etrafında düzenlenen Norwegian Wood Festival’inde Bob Dylan, Roger Waters, Sting, David Bowie ve Rod Stewart gibi sanatçıların konserlerini de dinleme imkanı yakalayabiliyorsunuz. 1904’te halka açılan Frogner Parkı’nda daha o yıllarda ulusal atletizm yarışmaları düzenlenmiştir. Hatta Dünya paten şampiyonası ve futbol kupası da bu parkta düzenlenen ulusal etkinliklerden en önemlilerindendir. Vigaland Parkı’nda yapılmış en görkemli kutlama ise 1914’deki yaklaşık altı ay boyunca süren Norveç Anayasasının kabülünün 100. Yıldönümü nedeniyle yapılan kutlamalar olmuştur. 

dunya-paten-sampiyonasi.png


Vigaland Parkı Önemli Figürleri

Dünyanın en büyük açık hava heykel müzesi olan Frogner Parkı Vigeland Sergisi aynı zamanda tüm heykellerin aynı kişi tarafından yapıldığı tek sergi olmasıyla da ilk ve tek olma özelliği göstermektedir. erginin asıl önemli özelliği ise bir kaç istisna haricinde tüm çalışmaların insan figürü olması ve bu insan figürlerinin hiç bir kıyafet ya da aksesuar taşımamaları; yani tamamen çıplak olmalarıdır. Vigeland Sergisi’nde bütün eserler Gustav Vigeland’ın tüm hayatı boyunca hazırladığı 214 adet granit ve bronz insan heykeli ve 13 adet dökme demir kapıdan oluşuyor.

vigaland-parki-onemli-figurleri.jpg

320 bin metrekarelik bu serginin hazırlanması ise Vigeland ve asistanlarının 10 yıllık bir çalışmasının ürünüdür. Sergideki heykeller doğum, ilk gençlik, yetişkinlik, yaşlılık gibi yaşam evreleri ve neşe, hüzün, özlem, kızgınlık, kıskançlık gibi duyguları anlatmaktadır. Serginin mimarisini ve peyzajını da hazırlayan Gustav Vigaland kendisinden sonra sergiye hiçbir ekleme ya da değiştirme yapılmamasını vasiyet etmiş. Vigeland ne yazık ki parkın son halini göremeden yaşama veda etmiştir ama vasiyetine hala sadık kalınıyor.

frogner-parki-onemli-figurleri.jpg


Köprü

Köprü, Vigaland Sergisi’nin başlangıcını oluşturmaktadır. Frogner Parkı’nın girişinde yer alan 100 metrelik bu Köprü, sağlı sollu 58 parçadan oluşan ikili insan heykellerinin sıralandığı ve parkın halka açılan eserlerinden birisidir. Vigaland Parkı’nın diğer bölümlerinde daha dramatik figürler bulunurken, Köprü’de daha çok tasasız, neşeli figürler yer almaktadır. 

vigaland-sergisi.jpg


Kızgın Çocuk 

Vigaland Parkı’nın en ilgi çeken parçası köprünün sol çıkışında yer alan Kızgın Çocuk heykelidir. Zamanla bu parkın maskotu haline gelen bu heykel, parkı hedef alan politik protestoların hedefi olmuştur. Kızgın Çocuk heykelinin başına gelen en dramatik olay ise 1992 yılında çalınıp iki hafta sonra bulunması olmuştur. 

kizgin-cocuk-heykeli-001.jpg


Sütun

Monolith, merdivenlerle çıkılan bir yükseltinin tepesinde durur ve merdivenler üçlü gruplar halinde 12 sıra yerleştirilmiştir.  17 metre boyundaki bu granit sütun birbiri üzerine yığılmış 121 insan bedenini resmetmektedir. Hayatın çeşitli evrelerindeki kadın erkek ilişkisini anlatan 36 heykel grubundan oluşmaktadır. Bu sütunun işlenmesi 14 yıl sürmüştür ve Vigaland ölmeden kısa bir süre önce tamamlanmıştır.

Oslo'daki turunuz boyunca mutlaka görmeniz gereken yerleri derlediğimiz içeriğimizden sonra, Norveç'te büyüleyen manzaralar içeriğimize de göz atmanızı öneririz.

monolith.jpg

 

NeOldu.com / Gezi Rehberi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.