Oslo'da Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Norveç'in başkenti Oslo'da yaklaşık 700 bin nüfus yaşamaktadır. Şehirde gezilip görülmeye değer birçok tarihi ve tabii yer bulunuyor. İşte, Oslo'nun gezilecek yerleri...
Oslo'da Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Oslo Gezilecek Yerler

  • Oslo'daki müzeler
  • Oslo'daki turistik noktalar
  • Oslo'daki doğal güzellikler
  • Oslo'da nerede kalınır?
  • Oslo otel önerileri
  • Oslo'da ne yenir?
  • Oslo restoran önerileri
  • Oslo gece hayatı
  • Oslo nerededir ve nasıl gidilir?
  • Oslo şehir içi ulaşım

Oslo Hakkında Bilgi

  • Oslo Norveç'in başkentidir.
  • Yaşam standartları oldukça yüksektir.
  • Ülkenin en büyük şehridir.
  • Oslo bir liman kentidir.
  • İskandinavya'nın 4. büyük şehridir.
  • Tarihi boyunca birçok yangın geçirmiştir. 
  • Adını 1925 yılında almıştır.
  • Ülkenin kültür ve finans merkezi olan bir şehirdir.
  • Dünyanın en pahalı şehirlerinden birisi olarak bilinir.
  • Avrupa Birliği'ne girmeyi tercih etmeyen şehirler arasındadır.
  • Toplu taşıma ağı çok gelişmiştir.
  • Bol oksijenli bir şehir olarak bilinmektedir.
  • Kuzey Avrupa'da yer almaktadır.
  • Körfeze 100 km kıyısı bulunmaktadır.
  • Para birimi Norveç Kronu'dur.
  • Oslo'nun saati Türkiye saatinden 1 saat geridedir.

Akershus Kalesi

1290 yılında inşa edilen bu tarihi kaleye bir de şato eşlik ediyor. Şehrin en tarihi ve görsel açıdan en önemli bölgesi burası diyebiliriz. Şehre gelen tarih meraklılarının ilk rotası Akershus Kalesi oluyor. Danimarka ile ilgili önemli tarihi olaylara tanık olan bu muhteşem kale şehir merkezinden 3-5 dakika uzaklıkta yer alıyor. Kaleye vardığınızda şehrin manzarasını doyasıya seyretmenin mutluluğunu da yaşayacaksınız.

akershus-kalesi.jpg

Adres: 0150 Oslo, Norveç


Viking Gemi Müzesi

Burada adından da anlaşılacağı gibi Vikinglerin gemileri ve gemilerinin içerisinde bulunan eşyalar sergilenmektedir. Aslında burada çok fazla gemi bulunmuyor. Ancak gemilerden birkaçı tamamıyla orijinalliği korunmuş Viking gemileri olduğundan çok ilgi çekiyor. Müzeler bölgesi olarak adlandırılan yerde bulunan Viking Gemi Müzesi’ni keşfetmek sizi fazlasıyla heyecanlandıracaktır.

viking-gemi-muzesi.jpg


Vigeland Müzesi

Burada Norveçli meşhur heykeltıraş Gustav Vigeland tarafından yapılan yaklaşık 200 civarında heykel sergilenmektedir. Heykellere baktığınızda mutlu, ideal ve sağlıklı insan profilini göreceksiniz. Heykellerin bir bölümü müzede gösterilirken diğer bir bölümü ise müzenin bahçesinde açık müze tarzıyla sergilenmektedir. Heykellerin ve muhteşem bir yeşil alanın buluşmasıyla çok güzel bir ortam oluşturan Vigeland Müzesi Oslo’da ziyaret edilmesi gereken alanlardan biridir.

vigeland-muzesi.jpg

Adres: Huk Aveny 35, 0287 Oslo, Norveç

Vigaland Müzesi Hakkında Bilgi


Sognsvann Gölü

Yaklaşık 190 metre derinliğe sahip bu göl Oslo’da yaşayanların özellikle yaz aylarında uğrak dinlenme yerlerinden biri haline gelmektedir. Yemyeşil doğası ile bu göl bölgeye muhteşem ötesi bir manzara armağan ediyor. Burada uzun ve geniş yürüme alanları bulunuyor. Her yıl sayısız yerli ve yabancı turist buraya akın ediyor. Göle yaz aylarında sandalla açılma imkanı var. Kışın göl onduğu için burası buz pateni meraklılarıyla doluyor. Ayrıca Oslo metrosuyla Sognvann Gölü’ne ulaşım sağlanabiliyor.

sognsvann-golu.JPG

Adres: Sognsvann 0890 Oslo, Norveç


Ekeberg Parkı

Oslo’da bulunan doğal parkların en büyükleri arasında yer almaktadır. Bitki çeşitliliği yönünden zengin olan Ekeberg Parkı denizle mükemmel bir ahenk oluşturuyor. Ayrıca bu parkta birçok heykel de yer alıyor. Gerçekten büyüleyici bir yer. Burada geçirdiğiniz süre içerisinde yeşile ve maviye doyacak, güneşin batışını izlemekten büyük keyif alacaksınız.

ekeberg-parki.jpg

Adres: Kongsveien 23, 0193 Oslo, Norveç


Oslo Katedrali

Oslo halkının en önemli ibadethanelerinden biri olan Oslo Katedrali 17. yüzyılın sonlarına doğru inşa edilmiştir. Muhteşem bir mimariye sahip olan katedralin özellikle mozaik camları, mükemmel ve farklı renklerde boyanmış tavanı bulunuyor. Ayrıca huzur verici bir atmosferi var. Dini mimarisi çok belirgin şekilde göze çarpan bu katedrali görmeden dönmeyin.

oslo-katedrali.jpg

Adres: Stortorvet 1, Oslo 0155, Norveç


Oslo Opera Binası

Bjørvika semtinde bulunan bu beyaz kompleks, başkent Oslo'nun ünlü simgelerinden biridir. Bu modern yapı açıldığı 2008 yılından beri turistlerin ilgi odağıdır. Bir performans için gitmeseniz bile, gerek iç gerekse dış tasarımıyla görülmeye değerdir. Güneşli günlerde terası Oslofjord manzarasının tadını çıkarmaya giden insanlarla doludur. Su üzerindeki, Monica Bonvicini tarafından tasarlanmış She Lies adlı çarpıcı eseri mutlaka görmelisiniz.

oslo-opera-binasi.jpg

Adres: Kirsten Flagstads Plass 1, 0150 Oslo, Norveç


Karl Johans Caddesi

Üzerinde en trend markaların mağazalarının bulunduğu bu cadde şehrin ana bulvarıdır. Şehrin en eski bölgelerinden birinde bulunan, adını İsveç kralı XIV. Karl Johan'dan alan cadde, Kraliyet Sarayı'ndan Oslo'nun ana tren garına kadar uzanmaktadır. Şehrin en hippi bölgelerinden biri olan bu cadde, bar bar dolaşıp Oslo'nun gece hayatını keşfetmek isteyenler için de doğru adrestir. Burada ayrıca yıl boyunca çeşitli geçit törenleri yapılmaktadır.

karl-johans-caddesi.jpg

Adres: Karl Johans Gate Oslo, Norveç


Fram Museum

Fram Museum, Norveçli kutup kâşifleri Fridjof Nansen, Otto Sverdrup ve Roald Amundsen’i onurlandırmak için 1936 yılında açılmıştır. Kâşiflerin kutuplara doğru gerçekleştirdikleri keşif gezilerinde kullandıkları aygıtların, çektikleri filmlerin ve fotoğrafların sergilendiği müze, adını bu gezilerde kullanılan gemiden almıştır.

fram-museum.jpg

Adres: Bygdøynesveien 39, 0286 Oslo, Norveç


Holmenkollen Ski Museum & Tower

Holmenkollen Oslo’nun merkezine trenle 20-25 dakika mesafede yer almaktadır. Bu sayede Oslo’nun merkezinde konaklayıp günübirlik Holmenkollen’e gidip gelebilirsiniz. Tabii yapacağınız aktiviteye göre gidiş noktanız Holmenkollen’den başka bir yer de olabilir. Ancak herhalükarda trenle ulaşım mevcuttur. Dilerseniz kayakla atlama kulesinin tepesine de çıkıp biraz daha yüksekten etrafa bakabilirsiniz.

holmenkollen-ski-museum--tower.jpg

Adres: Kongeveien 5, 0787 Oslo, Norveç


Norveç Halk Müzesi

Norveç Halk Müzesi (Norsk Folkemuseum) Norveç'in en büyük kültür tarihi müzesi olarak bilinmektedir.  Oslo'da, Bygdøy Adası üzerinde 140 bin metre karelik alana yayılan bu açık hava müzesi 19 Aralık 1894'te  İsveç Kralı II. Oscar tarafından kurulmuştur.  Müze, 1500'lü yıllardan günümüze dek Norveç'te insanların nasıl yaşadığını başarıyla sergilemektedir.

norsk-folkemuseum.jpg

Adres: Museumsveien 10, Oslo 0287, Norveç


Munch Müzesi

Müze, şehrin merkezine çok yakın bir mesafede yer almaktadır. Yürüyerek giderseniz, yolunuzun üstünde yerel dükkanlar ve klasik Norveç binaları görebilirsiniz. Müzede Gauguin'in heykelleri, Munch'un ve diğer ressamların bir çok eseri bulunuyor.Sergi, en ünlü eseri 'Scream' olan Norveçli sembolist ressama odaklanmıştır. Eserlerinin çoğu, insan davranışları ve insan hayatının farklı dönemleriyle ilgilidir.

munch-muzesi.jpeg

Adres: Tøyengata 53, 0578 Oslo, Norveç


The National Gallery

Norveç’in halka açık en büyük koleksiyonunu barındıran Ulusal Galeri (The National Gallery), 1837 yılında Kraliyet Sarayı bünyesinde kurulmuştur. Heindrich Ernst ve Adolf Schirmer tarafından tasarlanan şu anki binasına 1882 yılında geçen müzenin koleksiyonunda Edvard Munch, Paul Cézanne ve Edouard Manet gibi dünyaca ünlü ressamların çalışmaları sergilenmektedir.

the-national-gallery.jpg

Adres: Universitetsgata 13, Oslo


Kon-Tiki Museum

Kon-Tiki Müzesi, adını insanlık tarihinin gördüğü en büyük kâşiflerden birisi olan Thor Heyerdahl’ın Pasifik Okyanusu’nu geçmek için yaptığı ahşap saldan almıştır. 8.000 kitabı barındıran Kon-Tiki Müzesi'nde kaşif tarafından yapılmış tüm salların orjinallerini görebilmeniz mümkündür.

kon-tiki-museum.jpg

Adres: Bygdøynesveien 36, 0286 Oslo, Norveç


Vigeland Museum

Oslo Belediyesi’ne çalışmalarını bağışlama önerisiyle 1919 yılında atılan Vigeland Museum, 1947’de ziyarete açılmıştır. Öneriyi olumlu değerlendiren Oslo Belediye Meclisi’nin sanatçı için kurduğu tarihi atölye, ziyarete açıldığı tarihten itibaren kuzeyinde bulunan Vigeland Heykel Parkı ile birlikte heykeltıraşın tüm eserlerinin görülebildiği önemli bir sanat merkezi haline gelmiştir.

-vigeland-museum.jpg

Adres: Nobels gate 32, 0268 Oslo, Norveç


Oslo Şehir İçi Ulaşım

Oslo şehrinde ulaşım alternatifleri çok fazladır. Toplu taşımanın sıklıkla kullanıldığı bu şehirde bir yerden bir yere ulaşım oldukça kolay hale getirilmiştir. Metro, otobüs, tramvay ve trenler sayesinde ulaşım sağlanmaktadır. Oslo'nun bir liman şehri olmasından dolayı şehirde feribot da oldukça tercih edilen bir seçenektir.

oslo-sehir-ici-ulasim.jpg

Ruter Oslo'daki şehir içi toplu taşıma ağına verilen genel isimdir. Metrolardaki T-bane olarak adlandırılan hatlar bulunmaktadır. Keyifli bir gezi için ise genellikle bu şehirde bisiklet tercih edilmektedir. Toplu taşıma kullanacak olanlar için tek kullanımlık, günlük veya haftalık bilet olanakları mevcuttur. 

ruter-oslo.jpg


Oslo'da Nerede Kalınır? 5 Otel Önerisi

Anker Hostel 

Anker Hostel, Oslo Merkez İstasyonu'na ve Karl Johan ana alışveriş caddesine 800 metre uzaklıktadır. Anker Hostel'e 50 metre mesafede 3 tramvay durağı vardır. Tramvayla 5 dakikada merkez istasyona ulaşılabilir.Grunerlokka, doğa, parklar ve müzeler ile ilgilenen gezginler için harika bir seçenektir.

anker-hostel .jpg
Adres: Storgata 53H, Grunerlokka, 0182 Oslo, Norveç


Oslo Hostel Rønningen 

Bu tesis plaja 12 dakikalık yürüme mesafesinde. Bu sessiz hostel, Oslo şehir merkezine 7 km mesafedeki yapraklı Kjelsas bölgesinde yer almaktadır.Norveç Bilim ve Teknoloji Müzesi ve Kjelsås Tren İstasyonu 20 dakikalık yürüme mesafesindedir. Grefsen Tramvay Durağı ise Rønningen Hostel'e yürüyerek 15 dakika uzaklıktadır. 

oslo-hostel-rønningen.jpg
Adres: Myrerskogveien 54, 0495 Oslo, Norveç


Quality Hotel 33

Oslo'da yer alan Quality Hotel 33, şehir merkezine arabayla 10 dakikalık mesafededir. Alakart restoran ve bar Top Floor 33, Oslo ve Oslo Fiyordu'nun muhteşem panoramik manzarası eşliğinde benzersiz bir yemek deneyimi sunmaktadır.Oslo Gardermoen Havaalanı otele 40 dakikalık sürüş mesafesindedir. Oslo çevresine mükemmel bağlantılar sunan Risløkka Metro İstasyonu 600 metre uzaklıktadır. 

quality-hotel-33.jpg
Adres: Østre Aker vei 33, 0581 Oslo, Norveç


Best Western Karl Johan Hotell

Oslo'nun ana caddesi olan Karl Johans Kapısı'nda, Kraliyet Sarayı'na 500 metreden daha az bir mesafede yer alan 19. yüzyıldan kalma bir bina, Best Western Karl Johan Hotel'e ev sahipliği yapmaktadır. Stortinget Metro İstasyonu, Best Western Karl Johan Hotel'e son derece yakındır. Merkez İstasyon'a yürüyerek 10 dakikadan daha kısa bir sürede ulaşılabilir.

best-western-karl-johan-hotell.jpg
Adres: Karl Johans gate 33, 0162 Oslo, Norveç


Clarion Collection Hotel Bastion

Bu butik otel, Oslo Merkez İstasyonu'na ve ana cadde Karl Johans gate'e 5 dakikalık yürüme mesafesindedir. Dışarıda yemek harcaması yapmadığınız için cebinizde kalan paraları yakınlardaki Aker Brygge liman bölgesinde harcayabilirsiniz. Çevrede her zevke hitap eden çok sayıda mağaza, bar ve gece kulübü bulunmaktadır.

clarion-collection-hotel-bastion.jpg
Adres: Skippergaten 7- Havnelagerparken, 0152 Oslo, Norveç


Oslo'da Ne Yenir?

Flatbrød

Flatbrød, kurutulmuş gevreklerin üzerine eklenen ekşili krema, reçel ve tercihe göre seçilmiş bir et çeşidinin eklenmesiyle hazırlanan bir atıştırmalıktır. Oldukça lezzetli olan kanepe görünümündeki aperatifler, Norveçlilerin en sevdiği yiyecekler arasındadır.

flatbrød-001.jpg


Pølse

Polselerine, Norveç’in meşhur mu meşhur fast foodlarındandır. Domuz etinden de yapılan sosisleri denerken etin içeriğini sormak da fayda vardır. Minik sandviçlerin içine isteğe göre pek çok sos ve baharat da eklenmektedir.

pølse.JPG


Lefse

Lefse, Norveç’te kahvaltıların vazgeçilmezidir. Özenle hazırlanmış hamur karışımının titizlikle pişirilmesinden oluşan Lefse’yi denemenizi tavsiye ederiz.

lefse-oslo.jpg


Røkelaks

Røkelaks, muhteşem bir Norveç yemeğidir. Norveç’in denizden taze çıkmış somonlarından yapılan Røkelaks, isteğe bağlı olarak birçok baharatla servis edilmektedir.

røkelaks.jpg


Ørret

Norveç’ye alabalık vazgeçilmez tutkulardan biri diyebiliriz. Somondan biraz daha tatlı olan Ørret, turistlerin çok sevdiği yemek çeşitlerinden biri. Norveç’teki hemen her restoranda rahatlıkla bulabileceğiniz bu yemeği denemenizi tavsiye ederiz.

Ørret.jpg


Syltetøy

Norveç kahvaltılarının yıldızı Syltetøy, ülkenin en meşhur ev yapımı reçelidir. Tadını beğenirseniz yakınlarınıza küçük sevimli kavanozlarda hediyelik olarak da alabileceğiniz bu reçelin aroması, hoşunuza gidecek!

syltetøy.jpg
 

NeOldu.com / Gezi Rehberi

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.