TÜYAP Kitap Fuarı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

İstanbul'da düzenlenen İstanbul Kitap Fuarı'na gitmeden önce bilmek isteyecekleriniz haberimizde. Küçük ipuçları bulacağınız bu yazının, TÜYAP yolculuğuna başlamadan size yardımcı olması dileğiyle...
TÜYAP Kitap Fuarı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

İstanbul Kitap Fuarı, 34 yıldır düzenlenen ve imza günleri ile etkinliklerin yer aldığı büyük bir fuardır. Bu yüzden bu fuarda kaybolmamanız için size yol gösterici bir yazı hazırlamaya çalıştık

TÜYAP'a Nasıl Gidilir?

Bir yere daha önce gitmediysek oraya ilk gidişimizde biraz tuhaf hissederiz. Daha önce gittiği bir yere giderken insan daha rahattır. Bu yüzden bu yazının daha önce TÜYAP'a gitmemiş olanlara ön bilgi vermesini umuyoruz. Öncelikle bilinmeli ki Beylikdüzü'nde yer alan fuar merkezine gitmek biraz meşakkatli ama pes etmeyin, değiyor. Özel araçla gidecekseniz trafik olma ihtimalini göz önünde bulundurun. Bu durumda gideceğiniz bir panelin saatine yetişmeniz imkansız. Eğer metrobüsle gitmeyi tercih ederseniz asıl yolculuğumuz şimdi başlıyor :)

bd.jpg

İşe Tüyap'a gitmek için hangi durakta ineceğinizi söylemekle başlayalım. Beylikdüzü Sondurak. Beylikdüzü Sondurak durağın ismi. Bize SON durak olduğunu hatırlatmaya çalışır gibi... Hani şu git git bitmeyen yolun son durağı.

Türkiye'de kitap okuma oranı düşük dense de bunun aksini kanıtlayacak bir şekilde insanlar bu fuara akın ediyor ve her zaman kalabalık olan metrobüs daha da kalabalıklaşıyor. Kim bilir belki de ihtiyaçlara ayrılan miktar artsa da kazanılan maaş çok artmadığından, insanlar sahaflardan kitap almayı ya da arkadaşlarından ödünç almayı tercih ediyordur. Yine de gerçek bir kitapsever tüm zorlukları aşarak bu fuara ulaştığında gerek istediği kitapları topluca indirimle alabiliyor, gerekse sevdiği yazarlarla bir araya gelebiliyor.

Azmin Sonu Zaferdir!

tuyap-fuar-merkezi.JPG

Bu zafere ulaşabilmek için güzergahı bilmekte fayda var.

 

Metrobüs ile Beylikdüzü'ne Rahat Gitmenin Yolları

Öncelikle en kolay gelecek olan kişilerin Söğütlüçeşme'den gelecekler olduğunu söylemek gerek. Metrobüs güzergahında ortada bir durakta bindiğinizde oturma şansınız çok az. İlk duraktan binenlerin ise Cevizlibağ'a (34C) giden metrobüse binmelerini tavsiye ederim çünkü Avcılar'a (34AS) gidene binerseniz Beylikdüzü'ne gitmek için tekrar metrobüse (34BZ) bindiğinizde yine ilk durak olmadığı için ayakta kalacak, hatta bu sefer çok sıkışık bir şekilde yolculuk edeceksiniz. Ancak Cevizlibağ'a giderseniz oradan Beylikdüzü'ne giden metrobüse ilk duraktan binebilirsiniz. Böylece oturabilirsiniz. Tabi arkanızdan itenler olacak. Bu durumda binmekte zorluk çekebilir, o şaşkınlıkla yerleri arkadan hızlıca sizi 'yarıp' geçenlere kaptırabilirsiniz.

metrobus.jpg

Gideceğiniz yolu bilince yol daha çabuk geçer. Eğer siz de böyle hissediyorsanız hemen metrobüs duraklarını incelemenizi tavsiye ederiz. İşte bu da güzergah... (Zincirlikuyu'dan sonrasını fotoğrafta görebilirsiniz. Söğütlüçeşme'den Zincirlikuyu'ya ise 5-6 durak var. Köprüde trafik yoksa ortalama 15 dk sonra Zincirlikuyu'dasınız.)

metrobus-guzergah.jpg

Beklemeleri de katarsak en kötü ihtimalle yaklaşık 2 buçuk saat süren yolu bitirdiğinizi ve TÜYAP'a geldiğinizi varsayarak yazımıza devam ediyoruz.

Beylikdüzü Sondurak'ta indiğinizde sağ taraftan yola devam edip yürüyen merdivenleri kullanarak yukarı çıkın. Belki de açık havada yürüyen merdivene ilk kez burada bineceksiniz. Gözünüze çarpan ilk şey Beylikdüzü Endem Televizyon Kulesi olacak. Burası İstanbul'un en yüksek televizyon kulesidir.

beylikduzu-endem-televizyon-kulesi.jpg

Daha sonra TÜYAP fuar merkezini göreceksiniz. Kitap fuarına girmek için aşağı doğru devam etmeniz gerek. İlk gördüğünüz girişler kitap fuarı için değil. Aşağı birkaç dakika yürüdükten sonra davetiyeli girişi ile basın girişi sizi bekliyor olacak. Öğretmen, öğrenci veya emekli değilseniz davetiye alıp girmeniz gerekiyor. Ücreti 5 TL. Sağ tarafa doğru devam ederseniz buradaki kapılar daha boş oluyor. Öğrenciyseniz öğrenci kimliğinizi, öğretmen veya emekliyseniz kartınızı gösterip ücretsiz giriş yapabilirsiniz.

istanbul-kitap-fuari-giris.jpg

 

İstanbul Kitap Fuarı

İstanbul Kitap Fuarı'na girdiniz. Artık ilk yapmanız gereken şey, daha önceden fuarın sitesinden programa veya imza günlerine bakmadıysanız hemen bir broşür almak. Girişte sarı kıyafetli görevlilerden isteyebilirsiniz. Masada broşürler dizilmiş olacak zaten. Bu broşürü almanız size yayınevlerinin adreslerini bulmada da yardımcı olacak. Fuar alanında kaybolmamak için broşür şart! :)

tuyap-brosur-001.jpg

Listede hangi yayınevine gitmek istiyorsanız önce alfabetik sıraya göre arayıp bulunduğu yerin numarasına bakıyorsunuz. Sonra da haritada bu numaranın olduğu yeri buluyorsunuz.

tuyap-brosur.jpg

Fuarda aynı zamanda katılım sağlayan sahaflar da bulunmakta. Sahaflardan şu sıralar her yerde bulunan film karelerinden oluşan kartpostallardan da alabilirsiniz. Tanesinin fiyatı 2 TL.

turk-filmlerinden-kareler.jpg

Bu sırada fuar alanını özellikle ilk günlerde gezecekseniz çok kalabalık olduğunu hatırlatmakta fayda var. İlk hafta pazar günü fuarın kalabalıklığıyla son günkü kalabalıklık arasında epey fark var. Son gün özellikle son saatlerde alan bir nebze boşalmış, hatta katılımcılar da toplanmaya başlamış oluyor. Ancak ilk günlerde fuara gidecek olanlar için söylemekte fayda var. Zaten oradan birçok kitap alacağınız için yükünüz ağırlaşacak. Mümkün olan en az yükle gitmeniz sizin için daha iyi olacaktır. Hatta eğer boş yer varsa fuar alanındaki ücretsiz vestiyerlere montunuzu bırakabilirsiniz. Böylece sıcaktan bunaldığınızda montunuzu elinizde taşıma derdinden kurtulmuş olursunuz.

istanbul-kitap-fuari.jpg

Son olarak yemekten bahsedelim. Fuar alanında yemek yiyebileceğiniz yerde fiyatlar dışarıya oranla biraz daha yüksek. Metrobüsten fuar alanına gidene kadar ise köftecilerden duman altında kalabilirsiniz. En iyisi siz her ihtimale karşı çantanızda birkaç çikolata bulundurun. 

İyi eğlenceler...

 

Damla DAĞ / NeOldu.com

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.