Türkiye'nin En Eski Şirketleri

Türkiye'nin en eski işletmelerini isim olarak hepimiz biliyoruz. Gelin bir de bu işletmelerin tarihine bakalım.
Türkiye'nin En Eski Şirketleri

Hacı Bekir Lokumları

1777 yılında kurulan Hacı Bekir Lokumları, Kastamonu'dan İstanbul'a gelerek Bahçekapı'da küçük bir dükkan açmıştır. İlk ismi Araçlı Şekerci olan bu şirket, Bekir Efendi hacca gittikten sonra Hacı Bekir adıyla anılmaya başlanmıştır. Türkiye'de 16.yy'da başlayan şekerleme üretiminde tatlandırıcı olarak bal, pekmez, su bağlayıcı, doku yapıcı olarak da un kullanılıyordu. Anneannelerimizin, baba annelerimizin, dedelerimizin bize küçüklüğümüzden beri ikram ettiği akide şekerini 18.yy sonlarında Avrupa'da üretilen Kelle Şekeri Türkiye'ye gelince şekerci Hacı Bekir, havanlarda dövüp eriterek gül, tarçın gibi doğal aromalarla ve boyalarla pişirip geliştirmiştir. Aynı şekilde özellikle Türk kahvesinin yanında ikram edilen lokumları da 1811'de bir Alman bilgini tarafından bulunan nişastayı un yerine kullanarak şeker ile birlikte Haci Bekir üretmiştir.

haci-bekir-lokumlari.jpg


İskender Mehmetoğlu

Bursa'nın meşhur yemeği iskenderin geçmişi 1850 yılına dayanır. Mehmetoğlu İskender Efendi, 1860 yılında babasının desteği ile işi geliştirir ve kuzuyu kemik ve sinirlerinden arındırarak dik mangalda ayağa kaldırarak pişirmeyi önerir. Babasından onay alan İskender Efendi, bunu ateşin karşısında kendi etrafında döndürerek pişirir ve bıçakla ince ince keser. Daha sonra halk arasında İskender'in dönen kebabı diye anılmaya başlayan bu icat Bursa'da iskender olarak bilinmeye başlar ve Türkiye'ye yayılır.

iskender-mehmetoglu.jpg


Vefa Bozacısı

Arnavutluk'tan 1870 yılında gelip İstanbul'a yerleşen Hacı Sadık Bey, o dönemin bürokratlarının ve aristokrat ailelerinin oturduğu Vefa'ya yerleşerek bugünkü koyu kıvamlı ve hafif ekşi lezzeti Vefa Bozası'nı üretmiştir. 1876 yılında Vefa Bozacısı adı ile bozacılığı meslek ve marka haline getirmiştir.

vefa-bozacisi.jpg


Karaköy Güllüoğlu

Güllü ailesinde baklavacılığa ilk başlayanın Gaziantep'te Güllü Çelebi diye anılan Hacı Mehmed Güllü olduğu biliniyor. Güllü lakabı, ailenin bireylerinin yüzünde çıkan çıbanların gül şeklini almasından dolayı verilmiştir. Güllü Çelebi Halep ve Şam'a giderek baklavacılıkla ilgili ince bilgiler edinmiştir. Daha sonra Gaziantep'e gelerek baklava üretmeye başlamıştır. Oğlu Hacı Mahmud Güllü'nün torunu Mustafa Güllü, 1949 yılında Karaköy'de İstanbul'un ilk baklava dükkanını açmıştır.

karakoy-gulluoglu.jpg


Kurukahveci Mehmet Efendi

1871 yılında Mehmet Efendi, çiğ kahveyi kavurup öğüterek müşterilere hazır olarak satmaya başlamıştır. Bu yenilik ve kolaylıkla kısa sürede tanınan, sokağı mis gibi taze kavrulmuş kahve kokusuyla dolduran Mehmet Efendi'nin ardından oğulları mesleği sürdürdüler.

kurukahveci-mahmut-efendi-001.jpg


Ziraat Bankası

Ahmet Şefik Mithat Paşa, 1863 yılında kurduğu ilk Memleket Sandığı'nı oluştururken imece geleneğinden esinlenmiştir. Osmanlı Devleti'nin kurduğu ilk banka Ziraat Bankası'dır.

ziraat-bankasi.jpg


Sabuncakis

İstavro Sabuncakis, Girit'te bir sabun fabrikası açmıştır. 1848 yılında Midilli'ye göç etmiştir. Yeni bir pazar bulmak adına oğluna 500 Osmanlı altını vererek İstanbul Pera'ya göndermiştir ve oğlu 1874 yılında ilk dükkanı açmıştır.  Daha sonra dükkan sayısını da artırarak İstanbul'da işyeri serası en büyük kuruluş olmuşlardır.

sabuncakis.jpg


Komili

Midilli Adası'nda 1878 yılında Komi'li Hasan, sabun ve zeytinyağı üreterek geçimini sağlıyordu. Aile daha sonra mübadele gereği Ayvalık'a göç etmiş ve komilinin öyküsünü burada devam ettirmiştir. Marka o günden beri yenilikçi ve kaliteli bir duruş izlemiştir.

komili.jpg


Hacı Şakir

19.yy'ın ortalarında Kırım'da sabun ve mum üreten Hacı Ali Bey, bu sabunu ilk olarak 1889'da üretir. Karadeniz'in Rus egemenliğine girmesi sebebiyle ailesi ile Türkiye'ye göç eden Hacı Ali Bey, Laleli Atpazarı'nda evinin altında üretime devam eder.

haci-sakir.jpg

Önerilen İçerik; Dünyanın En Büyük 10 Teknoloji Şirketi ve Değerleri

Neoldu.com / Sosyal Fayda

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.