Türkiye’de En Zengin 10 Kişi

Türkiye'nin önde gelen iş adamlarının servetleri açıklandı. Bu sıralamada ilk 10'a giren en zengin iş adamları bulunmaktadır.
Türkiye’de En Zengin 10 Kişi

Erman Ilıcak

 

Erman Ilıcak, 1967’de Malatya’nın Darende ilçesinde dünyaya geldi. Orta ve lise öğretimini 1985 yılında TED Ankara Koleji’nde tamamladı. ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü’nü başarıyla bitirdi. 2002 yılında Viyana Ekonomi Üniversitesi ve Minnesota Üniversitesi'nde MBA programını tamamladı. Çalışma hayatını üniversiteyi bitirdikten sonra 1993 yılında ST. Petersburg’da Rönesans Holding’i kurarak başladı. Günümüzde Rönesans Holding’in başkanlığını yapmaktadır.

 

Serveti: 2.5 milyar dolar.

 

Suna Kıraç

 

Suna Kıraç, 1941 yılında Ankara’da dünyaya geldi. Ortaokulda Arnavutköy Ortaokulu’nu sonrasında Amerikan Kız Koleji’ni bitirdi. Boğaziçi Üniversitesi Bankacılık ve Finansman Bölümünden mezun oldu. Liderlik ve üstün yöneticilik vasıfları ile Koç Holding’in iş dünyasına katıldı. Türkiye’de eğitim, sağlık ve sosyal hizmet alanlarında yapmış olduğu katkılardan dolayı Devlet Üstün Hizmet Madalyası verildi.

 

Serveti: 2.9 milyar dolar.

 

Ali Ağaoğlu

 

Ali Ağaoğlu, 3 Mart 1954’te Trabzon’un Of ilçesinde dünyaya geldi. Ortaöğretimini İstanbul’da tamamladı. Lise son sınıfta ticarete atılmasıyla tamamlayamamıştır. 1975’te aile şirketinin başına geçti. 1977 yılında aile şirketinden ayrılarak Ağaoğlu Şirketler Grubu’nu kurdu. Burada inşaat ve turizm sektöründe hizmet verdi. Türkiye’nin 8. dünyanın ise 575. en zengin iş adamı sırasındadır.

 

Serveti: 3.1 milyar dolar.

 

Şarık Tara

 

Şarık Tara, 22 Nisan 1930 yılında Makedonya’nın başkenti Üsküp’te dünyaya geldi. Orta ve lise eğitimini Şişli Terakki Lisesi'nde tamamladı. 1949’da İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Bölümünü bitirdi. İlk önce Şarık Tara Şirketi’ni kurdu. 1957 yılında Sadi Gülçelik ile birlikte Enka Kollektif Şirketi’ni açarak müteahhitlik sektöründe çalışmaya başladı. 

 

Serveti: 2.8 milyar dolar.

 

Rahmi Koç

 

Rahmi Koç, 1930 yılında Ankara’da dünyaya geldi. İlköğrenimini Ankara’da orta ve lise öğrenimini Robert Koleji’nde tamamladı. Yüksek öğrenimini ABD’de Johns Hopkins Üniversitesi Endüstriyel Sevk ve İdare Bölümü’nden mezun oldu. 1960'da Koç Ticareti kurdu ve 1964'te kurulan Koç Holding'in Genel Koordinatör sıfatıyla İdare Komitesi Başkanı oldu.

 

Serveti: 2.5 milyar dolar.

 

Ahmet Çalık

 

Ahmet Çalık, 1958 yılında Malatya’nın Yeşilyut ilçesinde dünyaya geldi. Orta ve lise öğrenimini İstanbul’da tamamladı. 1930’lu yıllardan beri tekstil işiyle uğraşan ailesinin de teşvikiyle, İstanbul‘da 20 yaşında 1978 yılında kendi firmasını kurarak İş hayatına tekstil sektöründe başlamış oldu. Medya sektörününde de bir zamanlar yer aldı ve hala daha Malatya Ert kanalının sahibidir. Tekstil, enerji, inşaat, finans, madencilik, medya ve telekomünikasyon alanlarında faaliyet gösteren şirketlerini Çalık Holding adı altına birleştirdi.

 

Serveti: 2.1 milyar dolar.

 

Faruk Eczacıbaşı

 

Faruk Eczacıbaşı, 1954 yılında İstanbul’da dünyaya gelen iş adamıdır. Orta öğretimini Türkiye’de tamamlarken, lise eğitimini ise Almanya’da tamamladı. Lisans eğitimini ise Berlin Teknik Üniversitesi'nde işletme dalında lisans ve yüksek lisans eğitimi aldı. Eczacıbaşı üye fertlerinin olduğu gibi kendiside Eczacıbaşı Holding’in sahibidir. Eczacıbaşı Holding yönetim kurulu başkan yardımcısı olan Faruk Eczacıbaşı, aynı zamanda Eczacıbaşı Spor Kulübü'nün de başkanıdır.

 

Serveti: 1.7 milyar dolar.

 

Ahmet Naif Zorlu

 

Ahmet Naif Zorlu, 28 Ağustos 1944’de Denizli’nin Babadağ ilçesinde doğdu. Evli ve 3 çocuk babasıdır. 1959 yılında Trabzon’a yerleşti ve burada eğitiminin yanı sıra ticaret hayatını sürdürdü. Ardından geçen yıllar farklı iller birçok fabrika açıp bu fabrikalarda yönetim kurulu başkanlığını yaptı. 19902 yılında Vestel’i kendi bünyesine sattı. 2006 yılında Forbes Dergisi’nde milyarderler listesinde yer aldı.

 

Serveti: 1.4 milyar dolar.

 

Murat Ülker

 

Murat Ülker, 1959 yılında İstanbul’da dünyaya gelen iş adamıdır.  Lise eğitimini İstanbul Erkek Lisesi’nde tamamlarken, üniversiteyi de Boğaziçi Üniversitesi’nde bitirdi. 1982 yılında iş hayatına atıldı ve ilk görevine aile şirketi olan Yıldız Holding’de başladı. Holdingde çeşit görevlerde bulunduktan sonra Genel Müdürlüğe kadar yükseldi. Spor alanında da Ülkerspor Basketbol Takımı’nın kurulmasına öncülük etti ve  Türkiye’de sporun birçok dalına destek oldu.

 

Serveti: 4.4 milyar dolar.

 

Ferit Şahenk

 

Ferit Şahenk, 1964 yılında Niğde’de dünyaya gelen iş adamıdır. Lise eğitimini İstanbul’da tamamladı. Boston Koleji'nden pazarlama ve insan kaynakları bölümünden mezun oldu. Eğitimini tamamladıktan sonra 1991 yılında Garanti Menkul Kıymetler Şirketi’ni kurdu. Bunun yanı sıra 1990 yılında Doğuş Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı oldu. Ferit Şahenk, evli ve bir çocuk babası olan Şahenk, Doğuş Holding'in ve Garanti Bankası'nın yönetim kurulu başkanıdır.

 

Serveti: 2.6 milyar dolar.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.