Türk Tarihine Damga Vuran Buluşlar

Bu yazıda bilgi vereceğimiz buluşlardan belki bazılarını yeni duyuyor olacaksınız. Türkler tarafından geliştirilen bu icatları gelin yakından tanıyalım.
Türk Tarihine Damga Vuran Buluşlar

Arf Değişmezi

Matematik alanında ismi bilinen Cahit Arf'in matematikçi Helmut Hasse ile birlikte geliştirmiş olduğu ve dünyaca kabul görmüş matematiksel değeri olan Arf Değişmezi, cisimlerin kuadratik formlarının sınıflandırılması çalışmasında bulduğu formüldür. 10 TL'nin arkasında bir bölümü bulunur.

matematik cahit arf


Cura

Bağlama ailesinin en küçük çalgısı olan cura, mızrap ile ya da tellere parmakla vurularak genellikle diğer sazlarla birlikte çalınan ve Akdeniz ozanları tarafından sıkça kullanılan bir halk çalgısıdır.

türk çalgıları


Devrilmeyen Merdiven Sistemi

Türk mucit Murat Nural'ın bulduğu bu sistem, insan kuvvetiyle çalışmaktadır ve merdiven dikey olarak yükselebilmektedir.

türk buluşu merdiven


Karbon Film Kaplama

Dr. Ali Erdemir'in buluşu olan karbon film kaplama, sürtünme katsayısını sıfıra indirerek makinelerde enerji kullanımını azaltır, dişlilerin ömrünü artırır ve sessiz çalışma sağlar. Bu buluş, 1998'de Discover Technology Awards'da ikincilik kazanmıştır.

türk buluşları


Nanokristaller ile Ayarlanabilir Beyaz Işık Üretimi

Yrd.Doç.Dr. Hilmi Volkan Demir ile araştırma grubu tarafından gerçekleştirilen nanokristaller ile ayarlanabilir beyaz ışık üretimi ile elektrik enerjisi doğrudan ışığa çevrildiği için yüzde 90 oranında bir enerji tasarrufu sağlanır.

türk buluşları


Pardus

TÜBİTAK tarafından geliştirilen bir işletim sistemidir.

türk buluşu işletim sistemi


TUSAŞ Hürkuş

Türk Başlangıç ve Temel Eğitim Uçağı Projesi'nin ürünü olan eğitim uçağı TUSAŞ Hürkuş'un diğer adı TAI Hürkuş'tur ve adını Türk Pilot ve Mühendis Vecihi Hürkuş'tan alır.

türk buluşu uçak


Volitan

Dr.Hakan Gürsu ile tasarımcı Sözüm Doğan ve ekibinin hazırladığı ve IDA 2007'de ulaşım ve denizcilik kategorilerinde birincilik ödülü alan bu tekne, nokta dönüşü yapabilen ilk deniz aracıdır.

türk buluşu tekne


Yatağan

Kısa bir kılıç olduğu için askerlerin yan silah olarak taşıyabileceği saldırma türünde bir Türk kılıcı olan yatağan, 16.yy'da yaygınlaşmıştır ve bilinen ilk örneklerinden biri Ahmet Tekelû'nün Kanuni Sultan Süleyman için yaptığı yatağandır. 

türk kılıcı


Hilâl Taktiği

Diğer isimleri Kurt Kapanı ve Turan Taktiği olan, Osmanlı Devleti ve önceki Türk devletleri tarafından kullanılan ve düşmanı çevreleyerek yok etmeyi amaçlayan bu taktik, tarihte Alp Arslan ve Kanuni Sultan Süleyman tarafından en iyi şekilde uygulanmıştır.

kurt kapanı

YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum