Turgut Özal Sözleri - Turgut Özal'ın Tarihe Damga Vurmuş Sözleri

Türk Edebiyatı'nın en önemli siyasetçilerinden biri olan Turgut Özal'ın en anlamlı, en güzel sözlerini bu içeriğimizde bulabilirsiniz. İşte Turgut Özal'ın en güzel, en anlamlı ve resimli sözleri...
Turgut Özal Sözleri - Turgut Özal'ın Tarihe Damga Vurmuş Sözleri

Eski Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın Akıllara Kazınan Sözleri

Türkiye Cumhuriyeti'nin 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın siyaset arenasında söylediği ve tarihte yer edinmiş sözlerini bu yazımızda elimizden geldiğince bir araya getirmeye çalıştık. Güzel sözler ve özlü sözler kategorisinde de yer alan Turgut Özal'ın en bilindik sözlerini bu yazımızda bulabilirsiniz.

Tarihe Geçmiş Turgut Özal Sözleri

Turgut Özal Sözleri

Benim memurum işini bilir.

Sen onu git küçük Turgut’a anlat.

Anayasayı bir kere delmekle bir şey olmaz.

Devlet millet içindir, millet devlet için değildir!

Turgut Özal Sözleri

Cumhurbaşkanı oldum diye namazı mı terk edeceğim.

Devlet halka sorarak değil, halka hesap vererek yönetilir.

İnsanlar kavga seyretmeyi sever, kavga edenleri sevmez.

Ben açık olarak iki şeyin yanındayım. Biri açık bir toplum, ikincisi serbest bir ekonomi.

Allah’ın verdiği ömrü O’nun izninden başka alacak yoktur! Biz de O’na teslim olmuşuzdur.

Turgut Özal Sözleri

Ekonominin tabii kanunları vardır. Bu kanunların dışına çıkarak nehri tersine akıtmayalım.

Sayın Evren’in Türkiye’yi 12 Eylül ile beraber bir yıkıntıdan, çöküntüden kurtardığına canı gönülden inanıyorum.

Bize yardım ediyorsunuz. Yardımdan fazla önemli gördüğümüz husus ticarettir. 

Bize daha fazla ticaret imkanı verin.

Devlet de, kalkınma da, iktisadi gelişme de tek bir amaç taşır: İnsanın, insanca, özgürce, refah ve mutluluk içinde yaşaması.

Turgut Özal Sözleri

Cumhurbaşkanının bugünkü haliyle yetkilerine bir ilave ve çıkarma yapılmadan halk tarafından seçilmesini tercih ederim.

Biz çocukları severiz. Biz gençleri severiz. Biz insanı severiz. İnsandan daha mübarek, ne bir mahlûk, ne bir kurum, ne de bir doktrin vardır.

Birinci sınıf büyük devlet olabilmenin şartlarından birincisi iyi bir coğrafi konumda bulunmak, ikinci yeterli büyüklükte, nitelikte nüfustur.

Devlet, mabut veya baba değildir. Devlet bir istihdam kapısı da değildir. Aslolan devletin zenginliği sonucu milletin zenginliği değil, milletin zenginliği sonucu devletin zengin olmasıdır.

turgut özal sözleri

Biz çağı doğru okuyorduk ve çağı doğru okumak demek, Türk ekonomisini dünyadaki mukadder gelişmeleri göğüsleyebilecek donatıma kavuşturmak, dünyanın gidişatına senkronize etmek demektir.

Bir şeyler bulabilen, bir şeyler keşfedilebilen, bir şeyler icat edebilen ve birtakım yenilikler getiren ülkelerin hepsinde, belki bir iki tane, belki iki üç tane bu ülke, en önemli hususiyetin serbest bir düşünce ve düşünceyi ifade hürriyetinin olduğunu gördüm.

Ben öbür dünyaya inanır ve bu dünyanın bir geçiş yeri olduğunu düşünürüm. Öbür dünyada bugün yaptıklarının hesabı sorulur. İlim sahibinden ilmini, para sahibinden paranı doğru yolda kullandın mı diye sual edilir. Bize de sana hizmet imkanı verdik, bu imkanı iyi değerlendirdin mi diye sorulur.

Gençlerimizi düşman oyunlarına gelmeyecek kadar bilgili, sokakta hiçbir meselenin çözülemeyeceğini anlayacak kadar seviyeli, vatanın birlik ve bütünlüğünün önemini kavrayacak kadar kültürlü, örf ve adetlerimize saygılı, hepsinden önemlisi faydalıyı zararlıdan ayırt edecek kadar ölçülü, herkese karşı sevgi ve şefkat besleyen medeni insan olarak yetiştirmeliyiz.

turgut özal sözleri

Canım pahasına da olsa yeminime sadık kalacağım. Tarafsız kalacağıma dair yemin ettim ama ben taraf tutacağım. Neyin tarafını tutacağım? Atatürk ilke ve inkılaplarının tarafını tutmaya devam edeceğim. Anayasal kuruluşlarımıza destek olmaya devam edeceğim. Türkiye’mizin yakın vadede Avrupa Topluluğu’nun en seçkin üyelerinden biri olmasının tarafını tutacağım. Cumhurbaşkanlığı makamını, her türlü iç siyaset sorunlarının üstünde tutacağım ama halkımın içinde, mütevazı bir vatandaş olarak, halkımla birlikte yaşayarak… Ve nihayet sözlerimi şu idrak içerisinde bitirmek istiyorum: Bu sımsıcak milletin, bu güçlü ülkenin ve bu büyük Cumhuriyetin Cumhurbaşkanı olmak, benim için şereflerin en büyüğüdür. Ne mutlu Türküm diyene!

Sen onu git küçük Turgut'a anlat.

Türkiye hala kalkınamamışsa bunun en büyük sebebi batının içimizden çok kolay adam satın alabilmiş olmasıdır!

Ben bir icraat yapacağım zaman sol kafaların yazıklarına bakarım.

turgut özal sözleri


Turgut Özal Kimdir? 

1927 yılında Malatya'da doğdu. 1950 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Elektrik Mühendisi olarak mezun oldu. 1952 yılında ABD'ne giderek ekonomi tahsili gördü. Türkiye'ye döndükten sonra Elektrik İşleri Etüd İdaresi Genel Müdür Yardımcısı oldu. Türkiye'nin elektrifikasyonu ile ilgili projelerde çalıştı. 17 Nisan 1993 yılında hastalığı nedeniyle hayatını kaybetti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.