Trabzon Hasır Bileziğinin Hikayesi

Trabzon hasır bileziği dünyada 32 mikron inceliğindeki altın tellerin makine yardımı olmadan örülmesiyle yapılan tek bilezik olarak bilinir.
Trabzon Hasır Bileziğinin Hikayesi

Trabzon hasır bileziği altının danteli olarak bilinir. Yüzyıllar öncesinden gelen bir mirastır. Türkiye’de Karadeniz bölgesinde sadece Trabzon'da üretilmektedir. Hasır örgü bilezik sanatı ilk üretildiği yıllarda gümüş gibi değeri az olan madenlerden yapılmış daha sonralarda ise altın kullanarakta üretilmeye başlanmıştır.


Trabzon hasırında kullanılan örgü tekniği, eskiden savaşlarda bilekliklerin ve kemerlerin yapımında da kullanılan örgü tekniğidir. 19. yy’ın başlarında Kafkasya’dan  Trabzon'a gelen ustalar burada diğer ustalara el emeklerini öğretmişlerdir. Savaşlarda kullanılan örgü tekniği, ziynet eşyasına dönüştürülmüştür. Erkek ustaların yanında, Karadeniz kadınları da bu işi meslek haline getirdiler.


Hasır örgü bileziğin hazırlanışı için en az 12 gün gerekmektedir. Bir hafta boyunca kadınlar tarafından örgü yapılır, ikinci haftada ise işin geri kalan kısmı tamamlanır.Herhangi bir makine kullanılmadan  yapılan bilezik, el ve bilek hareketleriyle meydana gelir.Her örme hasır bileziğinde bir karadenizli kadının hikayesi vardır. Kadınların elinden çıkan hasır bilezikler son halini almak için atölyelerin yolunu tutar. Önce şimşir tokmakla dövülür. Ardında hataların giderilmesi için kaynak yapılır ve son işlem olarakta kilit takılır. Hasır bileziğin günümüzde ayırt edici kısımları toka bölümüdür. Toka bölümü kilidin üzerine kapatmak için kullanılır ve bu bölümde farklı desenler ve figürler kullanılabilir.


Hasır bileziğin yanı sıra kolyesi, küpesi ve kemeri de bulunmaktadır. En incesi 5, en kalını 19 sıra olan hasır bileziğin, isteğe göre de sayıları değişebilir. Günümüzde, bir çok Avrupa ülkesine ve Arap ülkelerine ihraç edilmektedir. 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum