Tokat'ın Meşhur Lezzetleri

Tokat zengin tarihi ve eski kültüre sahip bir kent olması nedeniyle kendine özgü, birçok tadı da içinde barındırır. İşte Tokat yemekleri...
Tokat'ın Meşhur Lezzetleri

tokat-kebab.JPG

Tokat Kebabı

Tokat kebabı, yöresel sebze ve  kuzu etinden yapılır.  Kısaca malzemeleri tanımlarsak, yaylada yetişmiz kuzu eti, patlıcan, tokat domatesi, tokat biberi, patates, kelle soğan, sarımsak ve özel pişirilmiş kebap pidesi (Lavaş Pide) kullanılarak yapılan Tokat yöresine ait bir yemektir. Özel kebap ocaklarında yapılır.

 

cemen.jpg

 Çemen

Çemen bitkisi, un ve baharatların bir araya gelmesiyle oluşan çemen yemeklere konulur, kahvaltılarda yenir veya kıyma ile karıştırılarak bez torbalarda kurutularak sucuğu yapılır.

 

zile-pekmezi.jpg

Zile Pekmezi

Zile ilçesinde yapılan ve kendine has üretimi ile beyaz renkli bir yiyecektir.

 

cevizli-corek-.jpg

Cevizli Çörek

Niksar cevizi ülke genelinde ün yapmış ve yüksek vitamin ihtiva eder. Niksar cevizinden yapılan özel Tokat çörekleri  Tokat ve ilçelerinde özel yapılır ve çay ile yenir. Niksar’ın cevizli çörekleri o kadar  ünlüdür ki, Orhan Pamuk  “Kar “romanında da bu cevizler ve çöreklerinden bahsetmiştir.

 

gozleme-.jpg

Gözleme 

Odun kömüründe yanan saç üzerinde  yapılan ve arasına Tokat çökeliklisi konan gözleme.

 

keskek-006.jpg

Keşkek

Keşkek  bütün dana etinin hafif ateşte buğday ile kaynatılarak daha sonra fırına verilmesi ile olur. 

 

bat.jpg

Bat

Bat, bulgurun ıslatılarak tokat baklası, salça, bol su ile yoğrularak bunların tokat sarma yaprağına sarılarak yenmesi ile olur.

 

kusburnu-.jpg

Tokat Kuşburnu

Kuşburnu genelde çay olarak bilinir fakat Tokat'ta ekmek üzerine sürülerek kahvaltılarda yenilir. 

 

yaprak-.jpg

Bağ Yaprağı

Tokat Kazova üzüm bağlarından toplanan bağ yapraklarının kaynatılarak  tuzla  beraber saklanması ve dolma yapımında kullanılması Tokat sarma yaprağının lezzetliliği ün salmıştır.

 

ekmek-.jpg

Tokat Pağacı

Tokat Pağacı, yapılan ekmeğin içine Tokat cevizi konarak fırında kızartılmasıyla oluşur.  

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum