Tokat Hakkında Bilmedikleriniz

Tarihi boyunca üzerinde barındırdığı medeniyetlerin izlerini taşıyan Tokat; zengin bir kültürel yapıya sahiptir.
Nüfus: 617.802 (2010)
İl Trafik No: 60
Alan Kodu: 0356
Tokat ilinin ilçeleri; Almus, Artova, Başçiftlik, Erbaa, Niksar, Pazar, Reşadiye, Sulusaray, Turhal, Yeşilyurt ve Zile'dir.
Tokat ili, Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nde yer alan illerinden biridir. Kuzeyde Samsun, kuzeydoğuda Ordu, doğu ve güneyde Sivas, güneybatıda Yozgat ve batıda Amasya illeriyle komşudur. 2010 TUIK verilerine göre merkez ilçeyle beraber 12 ilçe, 64 belde ve 583 köy vardır.
Tokat'ın Kısa Tarihi
Tokat'ın Antik Bizans dönemindeki en eski adı Komano'dur. Daha sonra Evdoksia ve Dokia adlarıyla anılan şehir Arapların idaresine geçince Dokat adıyla bilinir olmuş ve İran, Selçuk, Moğol ve Yıldırım Bayezid'ın hakimiyeti altına girdikçe Kah-Cun, Dâr'ün-Nusret, Somaru, Dâr'ün-Nasr gibi adları almıştır. Osmanlı idaresinde ise Tokat adını almıştır.
Tokat; Yeşilırmak havzasının bereketli toprakları üzerinde kurulmuş olmasının verdiği avantajla 6000 yıllık tarihi boyunca önemli bir ticaret ve kültür merkezi olmuş, 14 Devleti ve birçok Beyliği içerisinde barındırmış, önemli bir Anadolu şehridir.
Tokat'ın İklimi
Tokat ilinin iklimi, Karadeniz bölgesi iklimiyle İç Anadolu bölgesi iklimi arasında bir geçiş özelliği gösterir. Güneyde iklim daha serttir.
Tokat'ın Geleneksel El Sanatları
Tokat ilinde yazmacılık, bakırcılık, dericilik, sele-sepet örmeciliği, halıcılık, dokumacılık gibi el sanatları halen günümüzde önemini sürdürmektedir.
Tokat’da Gaziosmanpaşa Üniversitesi yer almaktadır.
- Yorumlar 0