Tiran Gezilecek Yerler

Arnavutluk'un başkenti ve kalbi olan Tiran'ın gerek tarihi ve kültürel gerekse doğal güzellikleri bakımından önemli merkezlerinden biridir. Tiran'ın gezilmesi gereken yerlerini sizler için derledik.
Tiran Gezilecek Yerler

Tiran Hakkında Bilgi

  • Tiran, Arnavutluk'un başkenti ve kalbidir.
  • Her yıl çok sayıda turist ağırlayan Tiran, seyahat için tercih edilen gözde şehirlerden biridir.
  • Arnavutluk'un batısında yer alır.
  • Nüfusu ortalama 500 bin kişidir.
  • 1.110 km² alana sahiptir.
  • Osmanlı İmparatorluğu zamanında kurulmuştur.
  • Şehrin inşasına ilk olarak cami ve medrese yapılarak başlanmıştır.
  • Tiran'ın en ekonomik kaynağı ticarettir.
  • Genç nüfusunun büyük bir çoğunluğu teknoloji ve medya alanında çalışmaktadır.

Tiran Gezilecek Yerler

Bu içeriğimizde Tiran'da gezip görebileceğiniz yerleri şu başlıklar altında işleyeceğiz.

  •  Tiran'da ki gezilecek yerler listesi
  •  Tiran müzeleri
  •  Tiran'da yer alan tarihi mekanlar
  •  Tiran'da ki turistik noktalar
  •  Tiran otel önerileri
  •  Tiran'da nerede ne yenir?
  •  Tiran'da ulaşım nasıl sağlanır?
  •  Tiran'a ne zaman gidilir?
  •  Tiran festivalleri nelerdir?

Tiran gezilerinize rehber olabilmek için ülkenin gezilip görülmesi gereken yerlerini sizlere sunuyoruz.


İskender Bey Meydanı

1968’den itibaren şu anki adıyla anılmaya başlanan İskender Bey Meydanı (Skanderbeg Square), kentin merkezi konumunda. Tarihi mekanlara yakınlığı nedeniyle Tiran gezilecek yerler listenizin ilk sırasında yer verebileceğiniz meydanda Arnavutların ulusal kahramanı olan ve Osmanlı’ya karşı ülkesini savunan İskender Bey’in anıtı bulunuyor. Meydan çevresinde ziyaret edebileceğiniz yerlerin başında Ulusal Tarih MüzesiEthem Efendi Camii ve Saat Kulesi geliyor.

iskender-bey-meydani.jpg


Saat Kulesi

Yan tarafındaki caminin tamamlanmasını sağlayan Ethem Bey tarafından 1822 yılında inşa ettirilen Saat Kulesi1948’de 1. derece kültürel anıt statüsüne alınmış. 35 metre uzunluğundaki tarihi yapı, ilk yapıldığında üst kısmına Venedik yapımı bir çan monte edilmiş. Her saat başı çalan bu çanın yerine 1921’de Alman yapımı saat düzeneği yerleştirilmiş. 2. Dünya Savaşı’nın ardından restore edilirken saat düzeneği Çinliler’in katkısıyla yenilenen kulenin üst kısmına 90 basamaklı merdivenini çıkarak ulaşabilirsiniz. Yapının üst kısmı kent manzarasını izlemek ve fotoğraf çekmek için ideal.

saat-kulesi-003.jpg


Kültür Merkezi

Özgün mimariye sahip Kültür Merkezi‘nin içerisinde düzenlenen kültürel ve sanatsal etkinliklere katılmak için Tiran gezilecek yerler listenize ekleyebilirsiniz. 1988 yılında Enver Hoca Müzesi adıyla açılan yapının tasarımını diktatörün kızı ve damadı yapmış. Komünist rejimin yıkıldığı 1991 yılından itibaren günümüzdeki işleviyle hizmet vermeye başlayan bina, Kosova Savaşı sırasında NATO ve insani yardım kuruluşları tarafından üs olarak da kullanılmış. İnşa maliyeti nedeniyle Arnavutluk tarihinin en pahalı binası olarak anılan binanın bir kısmında yerel bir TV kanalı faaliyet gösteriyor.

kultur-merkezi.jpg


Blok Mahallesi

Komünist rejim döneminde sadece politbüro üyelerinin girmesine ve ikametine izin verilen Blok Mahallesi günümüzde kentin sosyal hayatının merkezi haline gelmiş. Kent merkezinden 10-15 dakikalık bir yürüyüşle ulaşabileceğiniz mahalle, rengarenk boyanmış apartmanları sayesinde ilgi çekici görünüme kavuşmuş. “Genç Arnavut elitlerin oyun alanı” olarak adlandırılan yerleşim bölgesinde keyifli saatler geçirip, lezzetli yemeklerin tadına bakabileceğiniz çok sayıda restoran, kafe ve bar bulunuyor.

blok-mahallesi.jpg


Büyük Park

Kent merkezinin güneyinde yer alan Büyük Park yerel halkın karmaşadan kaçıp, huzurlu vakit geçirmek için kullandıkları bir yeşil alan. Ortasında yapay gölün bulunduğu park içerisinde yürüyüş yaparken St. Procopius Kilisesi’ni, Tiran Başkanlık Sarayı’nı ve Arnavutluk tarihinin önemli şahsiyetlerine adanmış anıtları ziyaret edebilirsiniz. 1955-1956 yılları arasında Bulgar menşei bir plana sadık kalınarak inşa edilen parkın güney çıkışı yakınında ise hayvanat bahçesi ve botanik bahçesi yer alıyor.

buyuk-park.jpg


Barış Çanı

Piramit’in hemen yanında bulunan Barış Çanıbana, sahip olduğu anlam nedeniyle Tiran gezilecek yerler listesine alınmayı hak ediyor. Geçmişin hatırlatıcısı olan çanın yapımında yüzlerce masum insanın hayatını kaybettiği 1997’deki iç savaş sırasında harcanan mermilerin kovanları kullanılmış. Üzerindeki işlemeleri ölümle yaşam arasındaki zıtlığı vurgulayan eserde savaşın yarattığı acılar ve barışın önemi vurgulanmak istenmiş.

baris-cani.jpg


Hristiyan Ortodoks Diriliş Katedrali

2012 yılında inşası tamamlanan Hristiyan Ortodoks Diriliş Katedrali, kentin ana meydanının güneybatısında yer alıyor. Balkanlar’ın en büyük 3. Ortodoks katedrali unvanını taşıyan dini yapı, Arnavutluk Ortodoks Kilisesi’nin dirilişinin 20. yıl dönümünde kullanıma açılmış. Yapı, dini işlevinin yanı sıra kültürel faaliyetlerin de sürdürülebileceği bir tasarımla inşa edilmiş. Kubbesi 32,2, çan kulesi ise 46 metre yüksekliğe sahip olan katedralde bu nedenle kültür merkezi, kütüphane ve küçük bir müze faaliyet gösteriyor.

hristiyan-ortodoks-dirilis-katedrali.jpg


Hayvanat Bahçesi

Büyük Park ile Botanik Bahçesi arasında yer alan Hayvanat Bahçesi1966 yılında ziyarete açılmış. Bu alanda ülkede faaliyet gösteren tek tesis konumundaki hayvanat bahçesinin 7 hektarlık alanı içerisinde az sayıda memeli ve kuş türü barınıyor. Yerel halkın büyük ilgi gösterdiği tesis, daha büyük ve modern bir alana taşınacağı için 2015 yılı itibariyle kapatılmış.

hayvanat-bahcesi-004.jpg


Enver Hoca Mezarı

Komünist rejimin son lideri olan Enver Hoca Mezarı, 1985’te vefat etmesinin ardından ilk olarak Ulusal Şehitler Mezarlığı’ndaki Arnavutluk Ana Anıtı ile Qemal Stafa’nın mezarı arasına gömülmüş. 1990’lı yılların başında yaşanan devrimin ardından ülke tarihinde onurlu bir yere sahip olmadığına ve mezar yerinin değiştirilmesine karar verilmiş. Günümüzde Enver Hoca Mezarı, kentin kamuya açık ana mezarlığında yer alıyor. Mezarı, kırmızı renkli mermerleri sayesinde kolayca fark edebilirsiniz.

enver-hoca-mezari.JPG


Bektaşi Dünyası

Kent merkezinin kuzeydoğusunda yer alan Bektaşi Dünyası, mimari açıdan özgün büyük bir tekkeden oluşuyor. Giriş katında Bektaşi düzenini anlatan bir müzenin ve hediyelik eşya dükkanının bulunduğu tekke, 1925 yılında kurulmuş. İç kısmı tavandan tabana mermer mozaiklerle kaplanmış olan yapı, günümüzdeki görünümünü 2015 yılında gerçekleştirilen kapsamalı yenileme çalışmalarının ardından kazanmış.

bektasi-dunyasi.jpg


Tiran'da Nerede Kalınır? 5 Otel Önerisi

Dünya'nın en popüler turizm merkezlerinden biri olan Tiran, tarihi mekanları ve gezilecek yerleri ile ziyaretçilerini büyülemeye devam ediyor. Son yıllarda Türk turistlerin de ziyaretlerinin artması sonucu önemli bir konum haline gelen Tiran şehrini konu olarak ele aldık. Bu içeriğimizde Tiran'da konaklanacak 5 otel önerisi derledik. İşte Tiran'ın en iyi ve en uygun otelleri;


Freddy's Hotel

Tiran'da merkezi bir konumda yer alan Freddy's Hotel, ücretsiz Wi-Fi ve uydu TV içeren klimalı odalar sunmaktadır. Tesise yürüme mesafesinde çeşitli alışveriş caddeleri ve barlar bulunmaktadır. Freddy's'in ortak oturma odasında kitap koleksiyonu mevcuttur. Ayrıca oturma odasında dinlenebilirsiniz. Tesiste ücretsiz Tiran haritaları ve ücretsiz kahvaltı sağlanır. Ziyaretçi puanlamasından 9.7 puan alan bu hotel 3 yıldızlıdır.

freddys-hotel.jpg

Adres: Rruga Bardhok Biba, Tiranë, Arnavutluk

Telefon: +355 68 203 5261

Fiyat: Geceliği 39 € ile 42 € arasındadır.


Capital Tirana Hotel

Eski Kent'teki Başsavcılık'ın yanında bulunan şık Capital Tirana Hotel 2012 yılında açılmıştır. Ses yalıtımlı pencereler, kablo/uydu kanalları, klima ve minibar içeren zarif odalar sunmaktadır. Özel banyoda duş ve saç kurutma makinesi bulunmaktadır. Kahverengi ve mavi tonlarının hakim olduğu odalar koyu kahverengi gösterişli mobilyalarla döşenmiştir. Ziyaretçi puanlamasından 9.5 puan alan bu hotel 3 yıldızlıdır.

capital-tirana-hotel.JPEG

Adres: Next to the General Prosecution Office, Rruga Qemal Stafa, Tiranë, Arnavutluk

Telefon: +355 4 225 8575

Fiyat: Geceliği 47 € 57 € arasındadır.


Hotel Bylis

Tiran'ın kalbinde İskender Bey Meydanı'na 600 metre mesafede yer alan Hotel Bylis ücretsiz Wi-Fi erişimine sahip klimalı odalar sunmaktadır. Odalarda düz ekran kablo TV ve balkonun yanı sıra duş, saç kurutma makinesi ve ücretsiz banyo malzemeleri içeren bir banyo bulunmaktadır. Tesiste çok çeşitli içeceklerin servis edildiği bir bar da konukları beklemektedir. Otelin yemek salonunda her sabah kahvaltı servis edilmektedir. Ziyaretçi puanlamasından 9.0 puan alan bu hotel 3 yıldızlıdır.

hotel-bylis.jpg

Adres: Rruga e Kavajes 36, Tiranë, Arnavutluk

Telefon: +355 69 408 5906

Fiyat: Geceliği 33 € ile 40 € arasındadır.


Centrum Hotel 

Ücretsiz Wi-Fi erişimine sahip Centrume Hotel, Tiran'ın merkezinde İskender Bey Meydanı'na sadece 300 metre uzaklıkta yer alır. Tesis, klimalı odalar ve oturma alanına sahip bir bahçe sunmaktadır. Tüm odalarda LCD uydu TV ve buzdolabı vardır. Konaklama birimlerinin çoğu balkonludur. Her birimde duşlu özel banyo mevcuttur. Ziyaretçi puanlamasından 9.3 puan alan bu hotel 2 yıldızlıdır.

centrum-hotel .jpg

Adres: Rruga Bardhok Biba 23/15, Tirane 1001, Arnavutluk

Telefon: +355 69 578 5951

Fiyat: Geceliği 23 € ile 25 € arasındadır.


La Boheme Hotel 

Tiran'ın ünlü Blloku bölgesinde yer alan La Boheme Hotel, alakart restoranı, spa-sağlıklı yaşam merkezi ve fitness merkeziyle hizmetinizdedir. Modern mobilyalarla döşenmiş odalarda Wi-Fi erişimi ücretsizdir. Ziyaretçi puanlamasından 9.4 puan alan bu hotel 4 yıldızlıdır.

la-boheme-hotel -001.jpg

Adres: Rruga Abdyl Frasheri, Tirana, Arnavutluk

Telefon: +355 69 406 9318

Fiyat: Geceliği 58 € ile 70 € arasındadır.


Tiran'da Nerede Ne Yenir?

Arnavut yemeklerinin ünü tüm dünyaya yayılmıştır. Zengin ve lezzetli yemeklere sahip Arnavut mutfağının en güzel örneklerini de Tiran’da yiyebilirsiniz. Tarihi boyunca İtalya, Osmanlı, Yunanistan gibi devletlerle etkileşim içinde bulunan Tiran’ın mutfağı da bu durumdan etkilenmiştir. Bu etkileşim sonucunda ise ortaya lezzetli yemekler çıkmıştır. Tiran’ın geleneksel pek çoğu yemeği Türk damak tadına yabancı değil. Bu yüzden Tiran geziniz sırasında yemek konusunda hiç zorlanmayacaksınız. 


ODA

Tiran'ın en iyi restoranları arasında yer alan ODA, Arnavut ve Doğu Avrupa mutfağını örnek almıştır. Öğle yemeği, akşam yemeği ve gece eğlencesi bulunduran bu restoran her gün saat 11:00 ile 23:00 saatleri arasında hizmet vermektedir.

oda.jpg

Adres: Rruga Luigj Gurakuqi, Tirana, Arnavutluk

Telefon: +355 69 966 8881


Era Blloku

İtalyan mutfağını kendine örnek edinen Era Blloku pizzasıyla insanları adeta büyüledi. Öğle yemeği, akşam yemeği ve brunch hizmeti veren bu restoran vejetaryen dostudur. 11:00 ile 00:00 saatleri arasında hizmet vermektedir.

era-blloku.png

Adres: Rruga Ismail Qemali, Tirana 1000, Arnavutluk

Telefon: +355 4 224 3845


Art Lounge Restorant

Birçok mutfağı kendine konu edinen bu restoran kahvaltı, öğle yemeği, akşam yemeği, brunch, gece eğlencesi ve sınırsız içecek hizmeti vermektedir. 7/24 hizmet veren bu restoranın çalışanları aşırı cana yakın ve çok samimilerdir.

art-lounge-restorant.jpg

Adres: Rruga Myslim Shyri 45/4 Mbrapa Big Market, Tiran 1001 Arnavutluk

Telefon: +355 67 696 0869


Tiran'da Ulaşım Nasıl Sağlanır? 

Tiran şehir içi ulaşımı otobüsler ve taksilerle sağlanmaktadır. Şehrin dağlık olması ve ekonomik sıkıntılar yüzünden raylı bir sistem bulunmuyor. Tiran'daki otobüsler oldukça ucuz. Tek kişilik bilet 40 Lek. Otobüslerin izlediği güzergahlar ve durak bilgileri her otobüs durağında bulabilirsiniz. Ayrıca bu tür bilgiler ve online olarak bilet almak için Tiran toplu taşımanın cep telefonları için olan uygulamasını indirebilirsiniz. Taksi de Tiran içi ulaşımınızda kullanabileceğiniz bir seçenek. Fakat taksi fiyatları oldukça değişkenlik göstermektedir. Herhangi bir sürprizle karşılaşmamak için binmeden önce pazarlık yapmanızı öneririz. 

tiranda-ulasim-nasil-saglanir .jpg


Tiran'a Ne Zaman Gidilir?

Denize yakın olsa da kıyısı olmayan Tiran, karasal iklime sahiptir. Kışların uzun ve sert geçtiği Tiran'ı ziyaret etmek için en uygun zamanlar ise Mayıs, Haziran ve Eylül, Ekim aylarıdır.

tirana-ne-zaman-gidilir.jpg


Tiran'a Nasıl Gidilir?

Tiran Uluslararası Rahibe Terasa Havalimanı'na uçarak Tiran'a ulaşabilirsiniz. İstanbul'dan düzenlenen tarifeli uçuşlarla Tiran'a gidebilirsiniz. İstanbul-Tiran arası 1 saat 5 dakikalık uçuş mesafesindedir. Arnavutluk, Türkiye'den vize istemeyen bir ülke olduğu için havalimanında sizi karşılayan görevliye ziyaret amacınızı söylediğiniz takdirde ülkeye giriş yapabilirsiniz.

tirana-nasil-gidilir.jpg


Tiran Festivalleri ve Zamanları

Arnavutluk'un başkenti olan Tiran, her yıl çeşitli festivallere ev sahipliği yapmaktadır. Tiran seyahatinizi planlarken etkinlik takvimine göz atmanızda fayda var. Tiran Uluslararası Film Festivali 2003 yılından beri gerçekleştirilmektedir. Tiran Uluslararası Film Festivali'ne denk gelirseniz muhakkak katılmanızı öneririz. Bir diğer uluslararası festival ise, Tiran Uluslararası Gitar Festivali 2020 yılında sekizincisi düzenlenecek olan Tiran Uluslararası Gitar Festivalinde çeşitli ülkelerden gelen gitar sanatçıları katılmaktadır.

tiran-festivalleri-ve-zamanlari.jpg

Önerilen İçerik: Arnavutluk Gezilecek Yerler

NeOldu.com

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.